Historische dag: eerste wereldtitel Oranjeheren - Hoofdklasse Hockey Nederland

Historische dag: eerste wereldtitel Oranjeheren

Het is vandaag een historische dag in de Nederlandse hockeygeschiedenis. Het is precies 43 jaar geleden dat de Oranjeheren in Amstelveen voor het eerst de wereldtitel veroverden. In een spannende finale werd India op 2 september 1973 na strafballen verslagen. Na de reguliere speeltijd en verlengingen was de stand 2-2.

Oranje geldt in aanloop naar het wereldkampioenschap niet als de grote favoriet. Een jaar eerder, tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München, is de ploeg als vierde geëindigd. Ondanks dat Nederland niet de favoriet is, wordt Oranje mede door het thuisvoordeel wel kansen toegedicht.

Moeizaam begin WK

Het toernooi gaat moeizaam van start voor Oranje, dat begint met een doelpuntloos gelijkspel tegen Argentinië. Tegen Pakistan wordt vervolgens met 2-1 verloren. Na ruime zeges op België (4-1) en Maleisië (4-0) is een remise tegen Engeland voldoende om de halve finales te bereiken. De Engelsen komen met nog 17 minuten op de klok op voorsprong, maar Oranje draait de score om en boekt een 2-1 overwinning.

Met de zege kwalificeert Nederland zich dus voor de halve eindstrijd, waarin het West-Duitsland treft. Het is een herhaling van de halve finale op de Spelen een jaar eerder, een duel dat de Duitsers met 3-0 winnen op weg naar de olympische titel. In de andere halve eindstrijd treffen India en Pakistan elkaar, eveneens een herhaling van de halve finale van München.

In strafballenserie langs West-Duitsland

Nederland en West-Duitsland komen niet tot scoren, waardoor strafballen de beslissing moeten brengen. Hoewel Oranje een strafbal mist, falen de Duitsers twee keer. Het is Bart Taminiau die bij de stand 3-2 zijn strafbal benut en zodoende Nederland naar de finale schiet.

In de eindstrijd, die voor het eerst in de historie rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden, loopt India in de beginfase Nederland onder de voet. Binnen de kortste keren leidt India met 2-0. Met twee treffers trekt Ties Kruize de stand gelijk. Na de reguliere speeltijd staat deze stand nog steeds op het bord.

Sikking en Bolhuis houden Oranje in de race

In de tweede verlenging lijkt India er met de wereldtitel vandoor te gaan. De Indiërs krijgen een strafbal, maar de inzet van Govinda wordt gered door Maarten Sikking. En als Sikking even later kansloos is op een Indiase inzet brengt André Bolhuis redding op de lijn.

Opnieuw moeten strafballen de beslissing brengen. Nederland begint de serie en ziet dat de inzet van Govinda opnieuw wordt gered door Sikking. Ook Nederland mist. Coen Kranenberg ziet zijn schot gestopt, maar omdat Chand Singh ook mist, mag Taminiau het net als tegen West-Duitsland afmaken. Hij blijft koel en schuift de bal binnen, waardoor Nederland voor het eerst in de historie de wereldtitel verovert.

Reageer