India stapt uit Hockey Pro League

Tegenslag voor de internationale hockeyfederatie FIH. India heeft zich teruggetrokken uit de Hockey Pro League, de competitie tussen landenteams die begin 2019 van start gaat.

De FIH heeft het besluit van India bevestigd in een verklaring op de website, waarin niet wordt ingegaan op reden waarom India uit de Hockey Pro League stapt. Er wordt gespeculeerd dat India de kansen op kwalificatie voor een WK of een Olympische Spelen groter acht tijdens het spelen van de Hockey World League dan tijdens de Hockey Pro League.

Vervanger

Later deze maand zal de FIH in Lausanne een vervangend land aanwijzen. Volgens de hockeyfederatie zijn er genoeg landen die mee willen doen aan het toernooi.

Bij zowel de heren als de dames is Nederland zeker van deelname aan de Hockey Pro League. De negen deelnemende landen spelen tussen januari en juni een uit- en een thuiswedstrijd tegen elkaar. Deze reeks vindt jaarlijks plaats en mondt uit in een finaleronde, de Grand Final geheten. De Hockey Pro League vervangt per 2019 de halve finales en finale van de Hockey World League, de HWL3 en HWL4, en de Champions Trophy. De Hockey World League 1 en 2 blijft wel bestaan.

Comments (11)

 1. realiteit

  Ai. De HIL stond ook al onder druk. India bracht nog wel wat geld binnen voor de FIH. Het lijkt erop dat de interesse weg is.
  Trek de stekker maar meteen uit de Pro League. Nederland zit er ook niet op te wachten. Het zet een enorme druk op de eigen Hoofdklasse. Misschien zelfs een understatement. Meedoen aan de Pro League betekent dat de Hoofdklasse op de schop gaat.

 2. Hoofdklassehockey.nl bericht er tenminste over. Op de door het KNHB politburo heersende Hockey.nl is het stil. Wachten wat de reactie van hun FIH volgende baas. Beter dit project stoppen.

 3. Fan van Hockey

  Is dit moed, visie of iets anders? Is het nieuwste speeltje, de HPL, nu al gedoemd te mislukken? Ik ben benieuwd naar de reden(en) van India om uit de HPL te stappen. De komende dagen zullen we wel wat meer horen.

 4. loopcoach

  Blijkbaar begint het nu pas door te dringen wat een wereldcompetitie met een beperkt (vaste) aantal landen gaat inhouden. Opmerkelijk dat juist een niet verenigingsland als India zicht terugtrekt. Lijkt mij om een heel goed idee om met dit plan ook te stoppen.Het is niet realistisch, niet duurzaam en zo als nu georganiseerd niet houdbaar.Als de FIH met deze competitie de Olympische status probeert te behouden zitten ze er helemaal naast. Niemand zit hier op te wachten. Ook de verenigingen niet !! Waarom niet door gaan met championship .Als je deze wat meer opfleurt bereik je hetzelfde doel. KNHB stop hier nou mee !!!

 5. dolende FIH

  Een vreemde gang van zaken. Enerzijds wijst de FIH al enige jaren alle grote toernooien toe aan India, zoals EK-junioren, WK 2018, finales HWL, maar staat tegelijkertijd toe dat India zich nu zonder slag of stoot terugtrekt. Daarnaast levert India ook de de president van de FIH en dat maakt de terugtrekking nog twijfelachtiger. Hier worden inderdaad opvallende spelletjes gespeeld tussen de FIH en India en kijkt de rest van de hockeywereld toe. Van de KNHB geen enkele reactie of toelichting. Wakker worden in Nieuwegein (straks Utrecht) om ergere financiële consequenties te voorkomen in het parool.

 6. dolende FIH

  Een vreemde gang van zaken. Enerzijds wijst de FIH al enige jaren alle grote toernooien toe aan India, zoals EK-junioren, WK 2018, finales HWL, maar staat tegelijkertijd toe dat India zich nu zonder slag of stoot terugtrekt. Daarnaast levert India ook de de president van de FIH en dat maakt de terugtrekking nog twijfelachtiger. Hier worden inderdaad opvallende spelletjes gespeeld tussen de FIH en India en kijkt de rest van de hockeywereld toe. Van de KNHB geen enkele reactie of toelichting. Wakker worden in Nieuwegein (straks Utrecht) om ergere financiële consequenties te voorkomen is het parool.

 7. De spelers worden gesloopt. Die trekken 2x per jaar voor een aantal weken overal naar toe, kosten vliegreizen en hotels reizen natuurlijk de pan uit. In de winter naar het Zuidelijk half rond en in de zomer op het noordelijk half rond. Wat weer betreft lekker, maar de jetlag gaat erin hakken.

 8. Heerlijk weer al die meningen zonder kennis van zaken.
  Eén tip: begin eens met vragen stellen, te luisteren en je te informeren voor je je mening met de wereld deelt.

  Dan kom je er immers achter dat er wel degelijk een plan en zelfs visie zit in het concept van die Hockey Pro League.

  Is het daarom allemaal rozengeur en maneschijn ? Zeker niet. Er zal nog flink wat bijgeschaafd moeten worden, maar dat was ook al ingepland.

  Zal het onze hoofdklasse veranderen? Wellicht… en ook hoog tijd wat mij betreft. De opzet van de hoofdklasse sluit al lang niet meer aan bij het tophockey in de wereld.

  Zal de KNHB mee moeten waken voor het behoud van onze mooie clubcultuur? Natuurlijk, maar dat staat niet gelijk aan “alles moet hetzelfde blijven”.

  En gezien de drogredenen waarmee de Indische bond gisteren aan kwam zetten lijkt het mij meer dan waarschijnlijk dat hun gebruikelijke chantage pogingen om het laken naar zich toe te trekken eindelijk eens een keer op verzet zijn gestuit binnen de FIH. Maar dit is, net zoals de meeste van jullie commentaren, niet meer dan een ongefundeerde aanname. Dus gelieve deze voorlopig, tot meer bekend is, ook niet heel serieus te nemen.

 9. Loopcoach

  Alle kennis van zaken ontlenen we louter uit de berichtgeving vanuit de bron KNHB. Als deze onduidelijk is en dat blijkt ook wel uit hun eigen informatie ligt het louter daaraan.Het wel of niet voldoen van de huidige hoofdklasse staat m.i volledig los van de mondiale ambities van de FIH. Dat is een andere diskussie. Nogmaals een verkeerde richting voor een zeer beperkt aantal vaste landen. Update bijv het Championsship en je bereikt ook je (commerciële) sportieve doel.

 10. Loopcoach

  Als de KNHB het niet doet dan maar zelf zoeken. Zie de website FIH https://www.fih.ch/news/hockey-pro-league-qa/ met vragen en antwoorden !!(werkt mogelijk niet op Internet Explorer wel op Chrome)

  Het is nog erger dan ik dacht naast uit en thuis wedstrijden in de periode jan t/m juni (!!!) ook nog een extra finale ronde voor de beste 4 teams binnen twee weken na afloop! . Overwegingen zijn toch wel heel commercieel. Detail: Pakistan (mannnen) spelen hun thuiswedstrijden in Schotland ivm veiligheid zie vraag 9. Prima om het hockey internationaal op de kaart te zetten maar de FIH slaat nu toch wel echt door.Kom KNHB durf de discussie aan te gaan met de FIH en je verenigingsleden !!!!

 11. Nee, het dun loopt door de broek bij de KNHB. Bang als ze zijn om de boot te missen of verstoten te worden. Ze hadden natuurlijk samen met Duitsland een blok moeten vormen om de competitie te beschermen.

Reageer

Contact Us