Jenniskens: ‘Het jarenlang samenspelen is een kwaliteit van de groep’

De heren van Bloemendaal verloren afgelopen zondag met 3-4 van Oranje Zwart en daarmee werd ook de vierde topper van het seizoen zonder winst afgesloten. Tim Jenniskens zag echter wel progressie want waar zijn team er tegen Kampong en Rotterdam ‘niet goed inzat’, gaven de Mussen het volgens de voormalig-international afgelopen zondag ondanks het goede spel zelf uit handen. Nu de ploeg vijfde staat moeten er de komende weken dus punten gepakt gaan worden om de aansluiting bij de top vier te behouden. Jenniskens blikt terug op de wedstrijd, de seizoenstart en vertelt over de stappen die Bloemendaal nog moet zetten.

Amsterdam Bloemendaal Peter Schalk Verga jenniskens
Jenniskens in duel met Valentin Verga. (c) Peter Schalk

Eerst terug naar afgelopen zondag. Bloemendaal verloor in eigen huis met 3-4 van de nummer twee, Oranje Zwart. Een terechte nederlaag? “Dat weet ik niet maar het was sowieso een leuke wedstrijd, het ging mega op en neer,” aldus Jenniskens. “Wij kwamen 2-0 voor en speelden eigenlijk heel goed in die eerste fase dus die voorsprong was naar mijn mening ook best wel terecht alleen daarna gaven we het binnen enkele minuten weer uit handen. Als je de 2-0 vasthoudt dan haal je de angel eruit en door die 2-1 kregen ze juist weer nieuwe energie. Daarmee zorgden we er eigenlijk zelf voor dat ze weer terug in de wedstrijd kwam. Echt zonde want tot die 2-1 ging het hartstikke goed maar we waren verdedigend in de cirkel gewoon niet scherp genoeg en OZ was heel effectief. Toch moet ik mijn team een compliment geven want zelfs toen het 2-4 stond zijn we als team niet uit elkaar gevallen maar nog teruggekomen naar 3-4 en ook nog een corner in de laatste seconde die er helaas niet in ging.”

Bloemendaal is dit seizoen nog weinig succesvol als het gaat om de ‘topwedstrijden’. Zo werd er tot nu toe gelijk gespeeld tegen Amsterdam en verloren van Kampong en Rotterdam. Wel zag Jenniskens tegen Oranje Zwart een heel ander Bloemendaal dan in de toppers ervoor. “In die andere wedstrijden van het spelbeeld heel anders. Tegen Rotterdam en Kampong stonden wij als team niet goed en zaten we er totaal niet in. Zondag juist wel maar hebben we het uit onze handen laten glippen dus ik heb er dit keer ook een totaal ander gevoel bij. Nu ben ik meer teleurgesteld dat we het zelf hebben weggegeven.”

Tegelijkertijd zorgt het verbeterde spel er wel voor dat het vertrouwen bij de ploeg nog steeds volop aanwezig is. “Je weet ook dat je deze wedstrijden kunt verliezen, relativeert Jenniskens. “Laten we wel wezen, OZ is ook gewoon een super goede ploeg maar het is wel zonde dat we ze alle drie verloren hebben. De komende vijf wedstrijden tot de winterstop zijn nu heel belangrijk, we spelen daarin onder andere tegen HGC en Schaerweijde, die dicht bij ons staan. Tegelijkertijd is het altijd zo dat als je de play-offs wil halen, je gewoon heel veel wedstrijden moet winnen dus als we wel van OZ gewonnen hadden zouden de komende weken net zo belangrijk zijn. Het was alleen wel lekker geweest voor het teamgevoel als we zondag wel de drie punten hadden gepakt. Het vertrouwen is er in ieder geval, we hebben vorig jaar al laten zien dat we het kunnen. Nu kunnen we dat ook alleen we moeten onszelf wel belonen.”

Inmiddels neemt Bloemendaal een vijfde plek in maar met nog vele speelrondes in het verschiet ligt de strijd om de play-offs nog helemaal open. “Ja, de competitie is nog hartstikke lang,” weet ook Jenniskens. “Vorig jaar werd het ook pas in de laatste week beslist. OZ en Kampong nemen nu gewoon wat afstand maar als je naar ons team kijkt hebben we zeker de potentie om play-offs te spelen. We moeten dan alleen wel een volgende stap gaan zetten.”

Deze volgende stap zit hem volgens de voormalig-international voornamelijk in het ‘volwassener worden om bepaalde wedstrijden naar huis te kunnen spelen’. Vorig seizoen leek die volwassenheid er in de tweede seizoenshelft volop aanwezig te zijn maar liep het tot de winterstop niet al te best bij de Mussen. Dit jaar groeide het team meer naar elkaar toe. “We weten nu beter wat we aan elkaar hebben,” vertelt Jenniskens die vervolgens uitlegt dat vooral continuïteit in het team heel belangrijk is voor Bloemendaal. “Acht jaar geleden kwam ik samen met onder andere Wouter, Jaap en Eby (Jolie, Stockmann en Kessing, red.) naar Bloemendaal en nu is er weer ene nieuwe groep aan het ontstaan met Roel en Glenn (Bovendeert en Schuurman, red.) bijvoorbeeld en ook veel nieuwe jonge Nederlandse spelers. Daarmee moeten we zorgen dat we een team neerzetten dat standaard in de top mee kan draaien. Tom Boon en Simon Gougnard zijn daarin ook heel belangrijk. Zij zijn nu ook aan de groep gewend, zelfs met een aantal andere teamgenoten op vakantie geweest deze zomer. Dat soort dingen zijn heel belangrijk voor de sfeer. Ik hoop dat zij ook nog een aantal jaar blijven. Het jarenlang samenspelen is een kwaliteit van de groep en dat zien andere spelers die eventueel de stap in de toekomst willen maken ook, maar je moet wel in de top mee blijven draaien.”

De komende dagen wordt het vizier van de heren van Bloemendaal gericht op Tilburg, de tegenstander die zondag langskomt op ‘t Kopje en de oude club (HC Tilburg, voor de fusie) van Jenniskens. “Het blijft altijd leuk om er tegen te spelen,” vertelt de Brabander. “Ik ken er nog steeds veel mensen al hockey in ondertussen langer bij Bloemendaal dan dat ik bij Tilburg heb gedaan. Het is mooi dat de sfeer op die club na de fusie helemaal hetzelfde is gebleven. Daarnaast is het altijd druk langs de lijn. En nu zijn we ook met Joep van der Loo en Daniel en Dominic Aarts die ook daar vandaan komen. Dus ja, ik kijk er wel vanuit ja, maar dat neemt niet weg dat als je play-offs wil gaan spelen we Tilburg zondag gewoon moeten winnen.”

Reageer

Contact Us