Jenniskens: ‘Ik denk dat wij heel moeilijk te verslaan zijn’

De heren van Oranje Zwart mogen zich na de succesvolle halve finales tegen Rotterdam gaan opmaken voor de strijd om het landskampioenschap. Vorig jaar werd er in de finale nog verloren, dit jaar hoopt de ploeg van vertrekkend keeper Mark Jenniskens op meer. Aankomende zaterdag treden zij op ’t Kopje aan tegen Bloemendaal, de ploeg van broer Tim.

jenniskens

“Het wordt een compleet andere wedstrijd natuurlijk dan vorig jaar. Ik zou het onwijs leuk vinden als we kampioen zouden worden maar het kan beide kanten op,” blikt de keeper vooruit. “We hebben dit seizoen twee keer gelijk gespeeld tegen ze dus we zijn aan elkaar gewaagd. Bloemendaal speelde na winterstop eigenlijk al tien finales en hebben nog niet verloren dus zitten in de winning mood. Ze hebben daarnaast een stuk of acht á negen spelers die gewend zijn om finales te winnen. Bij ons is het op een enkeling na vrij nieuw dus het zal spannend worden.”

Jenniskens heeft veel vertrouwen in zijn team, dat een goed seizoen draaide en in de reguliere competitie op de tweede plek eindigde. “Ik denk dat wij heel moeilijk te verslaan zijn omdat we eigenlijk iedere wedstrijd een doelpunt maken en het vervolgens verdedigend goed dichthouden. Daarnaast hebben we met Mink van der Weerden een wereldcorner, al heeft Bloemendaal aan Tom Boon natuurlijk ook een goede. Maar Mink heeft dit seizoen wederom bewezen dat hij er ook op de moeilijke momenten staat. Zoals tegen Rotterdam, waar hij na het missen van een strafbal toch de klasse heeft om in de slotminuten een corner binnen te pushen.”

Voor de sluitpost van OZ heeft het finale weekend nog een extra lading. Na dit seizoen neemt hij afscheid van het eerste team waar hij sinds 2008 onder de lat stond. Nadat Jenniskens een jaar terug al had aangegeven te twijfelen over wat hij aankomend seizoen zou gaan doen ging OZ op zoek naar een nieuwe sluitpost en vond deze in de Belgische Vincent Vanasch. “De club en ik zijn daar tegenover elkaar heel open in geweest. Ik wilde na dit seizoen minder gaan trainen en zij hebben toen aangegeven dat als ze een topper konden halen die er wel altijd bij zou zijn daar hun voorkeur naar uit zou gaan. Logisch, want het is natuurlijk een topclub die voor de prijzen wil spelen.”

Jenniskens is er niet rouwig om dat die topper uiteindelijk ook werd gevonden. “Ik ben oprecht heel blij dat ze zo’n goede keeper hebben weten te halen. Ik wist al dat ze met hem in gesprek waren, want ze hielden me goed op de hoogte. En ik ben ook blij dat de beslissing om te stoppen nu uiteindelijk voor mij gemaakt is. Ik weet namelijk niet of het wel zo ideaal zou zijn als ik maar twee keer zou trainen en de rest, met name de internationals, twee of drie keer zoveel. Als de resultaten zouden tegenvallen zou dat in zo’n topteam misschien wel voor moeilijkheden kunnen zorgen en dat zijn we nu voor.” Helemaal in de koude kleren ging deze beslissing hem natuurlijk niet zitten. “Op het moment dat het met Vanasch rond was kreeg ik wel het gevoel van ‘oh ja, nu is het ook echt klaar’. Het werd daardoor wel definitief maar ik heb er nog steeds een goed gevoel over.”

Wat hij volgend jaar gaat doen weet de sluitpost nog niet. “Ik heb er dit jaar wel een beetje over nagedacht maar de gevoelens hierover nog een beetje weggestopt. Na de komende weken ga ik eens rustig kijken wat de mogelijkheden zijn. Misschien een lager team, misschien komt er nog iets voorbij waar ik met minder trainen en reistijd alsnog van waarde kan zijn. Wie weet ga ik wel ergens training geven. Maar er zal in ieder geval minder tijd in gaan zitten dan de afgelopen 13 jaar het geval was.”

Voordat het zover is staan er voor de voormalig international nog wel enkele mooie wedstrijden op het programma. Met de finale van het landskampioenschap en de EHL op eigen club gaat hij een droom-afscheid tegemoet. Deze begint aankomend weekend met de uitwedstrijd tegen Bloemendaal, het team van zijn broertje, Tim Jenniskens. Ondanks dat ze al tientallen keren tegenover elkaar stonden blijft het voor de keeper iets speciaals. “Ik was toch wel heel blij zondag toen ik hoorde dat we Bloemendaal zouden treffen. Puur omdat ik het heel leuk vind dat mijn laatste hoofdklasse wedstrijd tegen Tim is.” Zullen zijn ouders dit keer misschien iets meer voor Oranje Zwart zijn? “Nee, ze zijn vooral onwijs trots dat we in de finale staan en gunnen het ons natuurlijk ook allebei. Hetzelfde geldt denk ik voor Timmy. Dit gunt mij ook een mooi afscheid maar wint natuurlijk liever zelf. Mijn ouders weten in ieder geval dat één van hun zoons landskampioen gaat worden.”

Reageer