Jeroen Hertzberger terug in trainingsgroep Oranjeheren - Hoofdklasse Hockey Nederland

Jeroen Hertzberger terug in trainingsgroep Oranjeheren

Jeroen Hertzberger is door bondscoach Max Caldas toegevoegd aan de trainingsgroep van de Oranjeheren. De aanvoerder van Rotterdam werd sinds de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 niet meer opgeroepen.

Hertzberger, 196 interlands en 89 doelpunten, en ook Robert van der Horst kregen na dat toernooi te horen voorlopig niet in de plannen te passen van de bondscoach. “We kozen er toen heel bewust voor het vizier ook op andere spelers te richten. Zo hebben we veel spelers in de Hoofdklasse gevolgd. Daar was Jeroen ook van op de hoogte, ik heb hem drie keer gesproken tijdens de afgelopen anderhalf jaar”, zegt Caldas over de keuze.

Gewerkt aan aandachtspunten

“Hij wist wat wij belangrijk vinden en wat zijn specifieke aandachtspunten zijn. We hebben als staf geconstateerd dat hij op die punten is gegroeid. Op basis van zijn prestaties bij Rotterdam tijdens dit seizoen en zijn specifieke kwaliteiten, waaronder zijn doelgerichtheid, vinden wij dat hij een plek in de huidige trainingsgroep verdient.”

Hertzberger is vanzelfsprekend blij weer deel uit te maken van de trainingsgroep. “Toen Max me uitnodigde voor een gesprek, wist ik dat de kans bestond dat hij me zou vragen aan te sluiten. Diep van binnen ben ik daar altijd op blijven hopen. Ik heb het afgelopen anderhalf jaar heel hard geknokt om te laten zien dat ik erbij hoor. Het is mooi dat dat gelukt is en ik vandaag weer met Oranje mee kan trainen. Ik heb er heel veel zin in.”

Voorbereiden op toernooien

De trainingsgroep bereidt zich voor op de Champions Trophy, die van 23 juni tot en met 1 juli gespeeld wordt in Breda. Van 28 november tot en met 16 december volgt vervolgens de strijd om de wereldtitel in Bhubaneswar, India.

De focus voor de Oranjeheren ligt dit jaar op het WK, maar de Champions Trophy en de vier interlands in het kader van de Rabo Super Serie zijn belangrijke meetmomenten. Caldas vindt het belangrijk dat zijn spelers zich wekelijks goed presenteren in de Hoofdklasse.

Geen garanties

“Als je goed presteert bij je club, kun je een plaats in de trainingsgroep afdwingen. Ook als je daar, zoals in het geval van Jeroen, een tijd geen deel van uitmaakte. Jeroen zal nu moeten proberen een plek in de definitieve toernooiselecties te veroveren. Precies zoals dat ook voor alle anderen geldt.”

Comments (7)

 1. Bizar, eerst iemand volledig negeren, een zgn nieuwe koers varen, afscheid nemen van zgn oude garde, nieuw talent de voorkeur geven en dan toch weer terugkomen bij kwaliteit… Alle respect voor Jeroen, maar had toch gewoon een hele dikke vinger gegeven richting Caldas, net als Jaap Stockman.

 2. Mooi voor hem. Speelt ook weer een goede competitie. Hoop alleen wel dat dit niet ten koste gaat van goed presterende jongeren en gekeken wordt voor CT selectie naar degene die goed presteren in de huidige competitie en de keuze voor het Nederl. elftal gemaakt hebben en niet voor de maatschappelijke carriere.

 3. Volledig ongeloofwaardig.

  Jarenlang volwaardig International geweest; vervolgens afgedankt en nu anderhalf jaar later er weer bijgehaald.

  Caldas heeft nooit de reden bekend gemaakt waarom hij destijds afscheid nam van Van der Horst en Hertzberger, dus het blijft de doos van Pandora.

  Van Ass had in ieder geval de ballen om uit te leggen waarom hij Taekema en De Nooijer niet meer selecteerde.

 4. Vind het juist moedig van Caldas om terug te komen op zijn eerdere besluit.

  Hij geeft aan dat Jeroen zich verbeterd heeft op de bepaalde punten en ja… hij geeft toe dat hij hem nodig heeft. En Jeroen verdient deze kans. Topspeler die nog niet aan het einde van zijn Latijn is.

  Van Ass ballen? Omdat hij zei dat de grote bomen weg moesten zodat de jonge bomen konden doorgroeien? Dat doe je niet met spelers als de Nooijer en Taekema. Zeker niet met een speler van de buitencategorie als de Nooijer.

 5. Vind de selectie van Hertzberger ook geen stap naar de toekomst toe. Leuk voor hem, maar hij is 32! Laat dan een jonger iemand doorgroeien.

  @Jan, Ben het met je eens dat Van Ass dit anders had moeten doen. Maar hij toonde daarmee wel ballen.

 6. dus we moeten maar jongeren blijven selecteren ?

  als hij het goed doet en een toegevoegde waarde is dan hoort hij in het NL team.

  Dat mooie gepraat over jongeren door te laten groeien is toch niet van toepassing in het NL team. In de HK wel ja, helemaal eens. Daar moet je door selecteren, maar ook op een gegeven moment gewoon oogsten.

  De tijd om te presteren is nu voor het NL team, niet over 2 jaar met de OS. Nee dit jaar met de WK. Beste spelers selecteren en dat gepraat over een talent wel of niet er bij is niet meer relevant.

 7. Niet zo moeilijk maken allemaal. Op basis van wat Hertzberger wekelijks laat zien hoort hij in Oranje lijkt mij. Dus selectie terecht. Emoties aan de kant en knallen maar!

Reageer