Jolie: 'De overwinning is supermooi maar het zegt nog niets' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Jolie: ‘De overwinning is supermooi maar het zegt nog niets’

Na de Nederlands dames wonnen vrijdagavond ook de Oranje heren hun derde poulewedstrijd. De ploeg van Paul van Ass domineerde het spel in de eerste helft maar zagen de Duitsers in het tweede bedrijf feller terugkomen. Voor onrust zorgde dit echter niet. De verdediging van Nederland stond als een huis en leken vastbesloten alles in de strijd te gooien om die gelijkmaker te voorkomen. Zo kreeg Marcel Balkestein een goede tik op zijn hand, werd keeper Jaap Stockmann ongelukkig geraakt door een Duits schot en moest ook Wouter Jolie het veld vroegtijdig verlaten nadat hij een harde bal op zijn knie kreeg via.. de stick van een teamgenoot.

WK heren Nederland-Oranje-RU Jolie Argentinië Paredes
Jolie eerder dit toernooi in duel met Matias Paredes. Credit: Roel Ubels

“Ja,” lacht de verdediger. “Baart tipte ‘m echt van een meter voor me ofzo vol op mijn knieschijf en  ik kon gewoon anderhalve minuut mijn knie niet buigen. Gelukkig trok het daarna wel snel weg en is het nu alleen maar wat blauw.”

De ontlading was van de gezichten van de Oranje heren te lezen. Na Argentinë en Korea was immers ook grootmacht Duitsland verslagen. “Het was een supermooie pot en superspannend. Dit was natuurlijk dé wedstrijd in de poule waar het om ging en dat merkte je niet alleen bij ons maar ook in het stadion,” vertelt Jolie. “We hadden hier in die twee rustdagen ook echt naar toegewerkt. Je zag vandaag dat het niet altijd alleen om het hockey gaat maar ook gewoon om de vechtlust en hoe graag je die winst wil pakken. We doken alles eruit, er zijn er hier en daar ook een paar gesneuveld, maar die bal mocht er vandaag gewoon niet in.”

Na een eerste helft waarin Nederland domineerde kwamen de Duitsers in de tweede helft gevaarlijk terug, zo beaamt ook de verdediger. “Ja, toen werden we wel echt een beetje met de rug tegen de muur gedrukt. Je weet gewoon dat zij ook al van Argentinië hebben verloren, dus zij moesten risico nemen en daardoor werd het een paar keer flink spannend in de cirkel. Op een gegeven moment zijn we één-op-één gaan spelen om iets meer druk op hun achterhoede te krijgen want als zij vanaf de 23-meterlijn de ballen de cirkel in kunnen flatsen wordt het bijna onmogelijk om goed te verdedigen. Uiteindelijk hebben we het achterin gewoon super goed gedaan en nu in drie wedstrijden maar twee goals tegen.”

Zoals de bondscoach al aangaf na de eerste WK-wedstrijd bepaalt bij Oranje de discipline zonder bal de uitkomst van de wedstrijd. Jolie is blij met de stappen die hij zijn ploeg daarin ziet maken. “Paul had woensdag wederom gezegd dat als wij wereldkampioen willen worden of verder willen komen in het toernooi we in niet-balbezit gewoon goed moeten staan. Daar zijn we de afgelopen paar wedstrijden ook heel hard mee bezig geweest en je ziet dat het effect heeft. Dat we vandaag dan ook geen goal tegen krijgen is dan ook wel lekker al heeft Jaap heeft natuurlijk wel een paar ballen mooi gered.”

Wanneer Jolie tot slot herinnerd wordt aan de Olympische Spelen in London moet hij lachen. “Ja, toen wonnen we in de groepsfase met 3-1 en zijn we ze later nog een keer tegen gekomen.. (Nederland verloor de finale van Duitsland, red.) Ach, deze overwinning is gewoon super mooi maar het zegt nog niets. Natuurlijk weten we dat we kanshebber zijn maar wij hebben altijd gezegd: Australië en Duitsland zijn favoriet en ons eerste doel is gewoon de poule-fase door te komen en de halve finale te halen en dan begint het allemaal weer opnieuw. Daarin hebben we nu een supergrote stap gezet dus op dit moment ben ik alleen maar mega blij.”

 

Reageer