Jonas de Geus: ‘Als het vol zit, ben je automatisch aan het genieten’

Het ene jaar is het andere niet. Dat ondervond ook Jonas de Geus. De middenvelder van Almere promoveerde vorig jaar zomer met zijn club naar de Hoofdklasse en zaterdag staat hij met Oranje in een uitverkocht Wagener Stadion aan de afslag van het EK.

“Ik heb er hartstikke veel zin in”, zegt de 19-jarige De Geus. “Een toernooi in eigen land. Ik hoor van de jongens hier dat je dat niet echt heel vaak meemaakt.”

In 2014 op tribune

Twee jaar geleden vond voor het laatst een groot toernooi in Nederland plaats. Dat was het WK in Den Haag. De Geus zat toen op de tribune Oranje aan te moedigen. “Dan merk je wel wat voor sfeer er hangt, kan je nagaan als je op het veld staat. Het is dan niet zo’n groot stadion als bij het WK, maar ik denk wel dat het echt mooi gaat worden.”

Moedigde de Geus in 2014 Oranje nog aan, nu wordt hij zelf vanaf de tribunes toegejuicht. Het is snel gegaan met de middenvelder. “Ik zou het toen niet hebben durven dromen. Je hebt het zelf eigenlijk niet zo door. Je gaat steeds door, steeds weer iets nieuws. In interviews wordt je er aan herinnerd. Ik heb wat dat betreft de gebruikelijke stappen gemaakt, maar alleen versneld zeg maar.”

Ontwikkeling

De loopbaan van de Geus zit behoorlijk in de lift. Hij promoveerde aan het einde van het seizoen 2015/2016 met Almere naar de Hoofdklasse en speelde het EK met Nederland A, waar hij werd verkozen tot beste speler. Daarna maakte hij de overstap naar Jong Oranje. Na het WK in India onder 21 jaar werd hij opgeroepen voor de trainingsgroep van het grote Oranje. Hij maakte afgelopen januari zijn debuut en speelde vervolgens de Hockey World League (HWL) in Londen waarna hij door bondscoach Max Caldas werd geselecteerd voor het EK.

De Geus kreeg in de periode voor de HWL het gevoel dat een plekje in keurkorps van Caldas voor het EK mogelijk moest zijn. “Ik speelde toen wel lekker en had wel zoiets misschien mag ik wel mee naar Londen. Toen ik mee mocht, dacht ik: oké, dan heb ik ook een reële kans om mee te gaan naar het EK. In Londen heb ik een lekker toernooi gespeeld net als het team. Dat heeft de kans op het EK wel vergroot.”

Nuchter

Ondanks zijn snelle ontwikkeling blijft De Geus nuchter. “Het is misschien een valkuil dat je in rondte gaat zweven, maar nee, ik heb daar niet echt last van. Het zit niet echt in mij dat ik ineens helemaal naast mijn schoenen ga lopen. Ik heb er niet heel veel moeite mee. En ik denk dat mijn familie mij daar ook in helpt. Ze zijn nu niet opeens anders gaan doen omdat in het Nederlands team speel.”

Het tekent misschien zijn karakter dat De Geus ondanks interesse van andere clubs heeft besloten Almere trouw te blijven. “Ik heb erover nagedacht en had zoiets van: ik ben bij Almere zo ver gekomen. Ik zag niet in waarom ik weg zou moeten gaan.”

Almere

“Bij Almere heb ik een bepalende rol”, legt De Geus zijn keuze uit. “Meer verantwoordelijkheid en gegarandeerd speeltijd. Dat brengt druk met zich mee, maar ik denk dat je er ook heel veel kan leren. Als ik bij een topclub zou spelen, zou ik geen bepalende speler zijn. Dan zou ik een beetje meehockeyen zeg maar. Per seizoen kijk ik waar ik sta en wat het beste is. Op dit moment leek het mij het beste om bij Almere te blijven.”

Voordat De Geus terugkeert naar de warme moederschoot die Almere heet, staat het EK op het programma. “Ik weet niet wat er op mij af gaat komen. Ik kan er redelijk onbevangen in. Dat is op zich ook wel fijn. Als het helemaal vol zit, denk ik dat je automatisch aan het genieten bent. Dat geeft heel veel energie.”

Reageer

Contact Us