Jonas van 't Hek:"Finale was niet moeilijk om te fluiten" - Hoofdklasse Hockey Nederland

Jonas van 't Hek:"Finale was niet moeilijk om te fluiten"


De leiding van de EK mannenfinale zaalhockey in Leipzig , tussen Duitsland en Tjechië, was in handen van een Poolse en de Nederlander Jonas van ’t Hek. De finale verliep vlekkeloos voor de scheidsrechters. Wat deed deze ervaring met van ’t Hek ?
Van ’t Hek:”Waanzinnig om in Duitsland, het zaalhockey mekka, het hoogtepunt van het toernooi te fluiten. Met 5000 mensen in het publiek, de sfeer en de entourage is het niet moeilijk je op te laden. Ik was niet nerveus maar meer trots en voelde een gezonde wedstrijdspanning. Het was ook geen moeilijke wedstrijd om te fluiten want er werd vooral schaakhockey gespeeld. Mijn Poolse collega en ik hebben dan ook geen gele kaarten gegeven of andere beslissingen moeten nemen.”
Jonas, was het niet vreemd dat jij als Nederlander ,uit een land met minder zaalhockeycultuur,voor deze finale werd aangewezen?
Je wordt geselecteerd naar aanleiding van je prestaties tijdens een toernooi. Blijkbaar waren die goed. Nederland heeft natuurlijk wel een hockeycultuur en zijn spelers en scheidsrechters op goed niveau. Ook speelde het een rol dat Nederland niet in de finale stond. Want het is niet zo zoals bij ijshockey dat je als scheidsrechter je eigen land mag fluiten.
Heb je nog contact met het Nederlandse spelerskamp gehad tijdens je verblijf?

Ik kwam ze tegen in het hotel bij het ontbijt en ´s-avonds. Ze feliciteerden me met het halen van de finale.

Is zaalhockey fluiten een manier voor scheidsrechters om de winterstop door te komen?

Nee, zaalhockey is voor elke scheidsrechter om zich te ontwikkelen. Je moet door het snelle spel ook sneller beslissingen nemen. Echt een prima manier om nog een betere scheidsrechter te worden. Ik raad het iedereen aan. Daarnaast kom ik de winterstop ook door met een volgende buitenlandse trip. In februari vlieg ik naar Perth(Australië) om een drielandentoernooi te fluiten waar ook Oranje onder leiding van Paul van Ass aan meedoet.

Comments (2)

  1. Beste scheids van Nederland.

  2. top scheids voor de toekomst

Reageer