Jong Oranje heren Europees Kampioen

In Waterloo zijn na de Jong Oranje dames ook de Jong Oranje heren Europees Kampioen geworden. In de finale won de ploeg van Sjoerd Marijne met 5-2 van Duitsland. 

Jong Oranje heren EK finale RU
Credit: Roel Ubels

Nederland en Duitsland zijn in de eerste helft, die op hoog tempo wordt gespeeld, zeer aan elkaar gewaagd. Waar de Duitsers echter hun eerste corner van de wedstrijd niet binnen schieten doet Oranje dat wel. Na twintig minuten spelen brengt Jasper Luijkx zijn team aan de leiding maar blijft het spannend. In de tweede helft voert de ploeg van Sjoerd Marijne de druk op en komt het na amper een minuut spelen op 2-0 door een prachtig doelpunt van Dennis Warmerdam. In de 46e minuut komt Thierry Brinkman eerst heel dichtbij de 3-0 maar hij mist. De spits laat het er echter niet bij zitten en maakt deze drie minuten later alsnog door doelman Victor Aly met een hard schot te passeren. Hoewel het goud dan bijna veilig lijkt komt Duitsland een kwartier voor tijd toch nog terug naar 3-1 door een rake strafcorner van Lukas Windfeder. Pepijn Luijkx maakt in de 57e minuut echter aan alle Duitse dromen een eind door de tweede Nederlandse strafcorner raak te schieten. Tom Hiebendaal schroeft de score vlak voor tijd nog op naar 5-1 waarna Duitsland er via Nils Grünenwald nog 5-2 van maakt. In de laatste minuut krijgt Oranje als klap op de vuurpijl nog een strafbal wanneer de Duitse vliegende keeper de fout in gaat. Hiebendaal mist deze en dus wint Nederland met 5-2.

Na de Jong Oranje dames zijn nu dus ook de Jong Oranje heren Europees Kampioen. Een zeer knappe prestatie van de ploeg van Sjoerd Marijne die na een matige start van het toernooi op het nippertje de halve finales haalde. Coach Marijne sluit zijn periode bij de Jong Oranje mannen af met goud en gaat zich nu opmaken voor het bondscoachschap bij de dames van het ‘grote’ Nederlands elftal.

Comments (11)

 1. Waar blijven de criticasters van Sjoerd Marijne nu? Kunnen ze een felicitatie aan zijn adres en dat van zijn ploeg niet over hun lippen krijgen?
  Sjoerd en JO-mannen,gefeliciteerd met de gouden plak!

 2. 1 zwaluw maakt nog geen..

  @Goud leuk dat jij zo enthousiast bent maar goud met JO halen is in de verste verte niet vergelijkbaar met Goud met de dames MOETEN halen op de Spelen!

  De beste man heeft 0,0 internationale ervaring op het hoogste niveau dus ik zie het somber in..

  Een zekere gouden plek, wordt nu misschien zilver of nog erger..

 3. Goud,

  Ga jij een jeugd EK even lekker met de OS vergelijken! De duitsers roepen al jaren dat ze tot het echte heren en dames team niks om prijzen geven. Ze zijn aan het opleiden en de prijzen moeten met de echte teams gewonnen worden! Allemaal heel leuk dit maar het verandert niets aan de status van deze onervaren coach!

 4. Afwachten

  Mee eens Bert! Duitsland staat er altijd als het moet, kijk bij de mannen maar naar de afgelopen 2 spelen. Die staan er over 2 jaar in Rio ook wel weer.

  Verder ook met 1 zwaluw maakt nog geen.. eens. JO met het grote oranje vergelijken, sorry dat kan niet! Bij JO is niet zoveel druk als hij straks bij de vrouwen krijgt. Na het winnen van wk goud, leek het goud voor ze op de spelen al klaar te liggen. Een gouden plak die hij nu MOET halen. Alles minder is een teleurstelling. Die druk heeft hij nog niet gevoeld, kortom: het zal heel anders voor hem worden. Leuk dit succes, maar dat maakt hem nog geen TOPcoach.

 5. Ben het helemaal met Goud eens! Goud zegt niets over Sjoerd als bondscoach van de dames of dat Sjoerd dus wel heel goed is, alleen dat hij en zijn team felicitaties verdienen…

  Dus hierbij: GEFELICITEERD MANNEN!

 6. Marijne heeft de ploeg wel aan de praat gekregen. Winnen leer je alleen door te winnen. Dat heeft hij dus goed gedaan. Maar als Marijne goed genoeg is voor de vrouwen (volgens de bond), waarom hebben ze hem dan niet aangesteld bij de mannen en Caldas zijn klus laten afmaken bij de vrouwen? Arno den Hartog vragen?

 7. Kom om Mike dat Marijne hier goud heeft gehaald met JO zegt helemaal NIETS en is totaal niet belangrijk!
  Het gaat ALLEEN om het olympisch en WK goud vd nationale teams en Marijne wiens enige ervaring JO is gaat het nog moeilijk krijgen om de klus in Rio te klaren.
  Het is erg jammer dat de dames de dupe worden en nu het Olympisch goud mis gaan lopen..
  Waren de kansen om goud te behalen met Caldas nog 95%, nu is die kans nog maar 50%.
  Het toernooi zal er zeker spannender op worden maar voor de dames is het erg jammer dat de KNHB de heren belangrijker vindt dan hen

 8. @@Mike, Heb jij mijn post gelezen?!? Ik zeg werkelijk helemaal NIETS over Sjoerd en wat ik van hem vind als coach… Ik begrijp dat jij graag je punt wil maken dat jij hem een slechte coach vind en dat mag je natuurlijk, maar gebruik daar dan niet mijn post voor, want dat slaat nergens op.

  Ik denk overigens wel dat wanneer JO niet gewonnen had men Sjoerd allemaal nog verder had afgebrand, zoals ook in december toen JO van Duitsland in de finale verloor. Nu wint JO en dan zijn we allemaal in 1 keer van mening dat JO niet belangrijk is en schijnbaar zelfs dat Duitsland het onder-21 hockey niet eens belangrijk vindt.

  Nogmaals, ik laat mij totaal niet uit over Sjoerd, niet negatief en ook niet positief. Ben gewoon blij en tevreden dat JO goud gewonnen heeft…

 9. @afwachten het grote Duitsland stond er afgelopen WK nou niet bepaald heel lekker bij.

 10. Busvervoer

  Ik ben voor Dave Smolenaars als opvolger.

 11. @Lee: even wachten voor OS 2016….

Reageer