Jong Oranje heren in kwartfinale WK uitgeschakeld door Australie

Op het WK voor teams onder 21 is zijn de Jong Oranje heren in de kwartfinale gestrand. De ploeg van Eric Verboom verloor na een spectaculair duel met 2-1 van Australie.

De ‘Burra’s’, zoals het onder 21 team van Australie genoemd wordt, startte feller dan Nederland en dat leidde in de 18e minuut tot de 1-0 die Kiran Arunasalam na een knappe pass van Lachlan Sharp achter Maurits Visser wist te tikken. Na rust kwam Jong Oranje, dat niet onderdeed voor de Aussies, nog op gelijke hoogte door een rake corner van Jip Janssen maar het mocht niet baten. Twaalf minuten voor het eindsignaal werkte Lachlan Sharp zich de cirkel in en zette Jack Welch in stelling om de 2-1 binnen te werken.

UPDATE:
Jong Oranje heeft het wereldkampioenschap afgesloten op een zevende plaats na een 6-2 overwinning op Engeland. De ploeg was veroordeeld tot het spelen op plaats zeven en acht na een 2-1 verlies tegen Spanje.

Comments (49)

 1. Begint te wennen. Het verval van het Nederlandse hockey. Zolang Arnootje iedere dag in zijn lease Volvo naar Nieuwegein mag rijden ben ik er bang voor dat dit nog wel even duurt zo. Helaas keiharde realiteit. Resultaat heeft ook niets met de spelers en het begeleiding team te maken, maar met het jarenlang falende beleid er achter!

 2. @Schar:

  Ik ben nieuwsgierig: stel dat Brinkman zijn 3 kansen wél had gemaakt, of dat de corner nét iets beter liep, en JOH deze wedstrijd had gewonnen. Halve finale tegen India (wat geen briljante ploeg is maar wel het thuisvoordeel heeft) wordt gewonnen en de finale ook, zij het met of zonder geluk. Zou er dan nog steeds zoveel kritiek zijn op het beleid van de bond? Mijns inziens zijn beide zaken namelijk niet zo gerelateerd als menigeen doet voorkomen op dit forum. De beslissingen in Nieuwegein beslissen niet of JOH 2 extra goals maakt, of dat JOD 2 corners binnenpusht in de finale en wereldkampioen wordt. In hoeverre denk jij/jullie dat hier wel degelijk een correlatie bestaat en als die er is, wat merken we daarvan op het veld?

 3. Met alle respect. Maar Nederland heeft terecht van Belgie verloren. En komen tegen Australie erg goed weg. Nederland speelde onder de druk uit!!!! Australie gaf geen hoge press. Tijd voor een andere aanpak.

 4. @bram, Als alles klopt maak je die goals wel! helaas klopt niet alles. En dan verlies je vaak in topsport.

 5. Bekijk de wedstrijd eens vanuit een neutrale bril. En je ziet dat Australië en België gewoon veel beter zijn. Ze domineren gewoon. Bepalen het tempo, houden balbezit. En krijgen meer en grotere kansen.

 6. @Tatoum wat een onzin. Australië domineerde helemaal niet, met name de tweede helft niet. Groot verschil echter is dat de overige landen u21 vaak al lang in de hoogste klasse spelen op bepalende posities. In Nederland trekken we daar buitenlanders voor aan. Dat moet nu veranderen. Eigen jeugd moet gaan spelen, beslissingen gaan maken, corners pushen etc. Mijns inziens moet je hier een regel voor gaan bedenken. Verder zat er in het Australische team niet meer talent aan te komen dan bij Nederland en dat is waar het om gaat.

 7. @Schaar:

  Helemaal mee eens – alleen mis ik nog de link tussen wat er in Nieuwegein gebeurt en wat er op het veld in Santiago/Lucknow gebeurde. Dat is voor mij juist het mooie van sport, maar ik krijg de impressie dat jij, en met jou veel anderen op dit forum, een link observeren tussen beide. Het lijkt mij interessant om te horen waar deze link uit bestaat.

  Overigens ben ik het volledig eens met de rest van de commentaren – verlies tegen België was terecht, en tegen Australië had er misschien gewonnen kunnen worden, maar met name op basis van de eerste helft was een verlies ook terecht. Lesje effectiviteit, zullen we maar zeggen.

 8. Feit is dat we helaas niet over een gouden generatie beschikken. De Belgie, Australie en zelfs India hebben ontzettend veel talent. Vooral het fysiek verschil is opvallend – terwijl Nederlanders gemiddeld tot langste mensen ter wereld behoren, lijkt het alsof dat in het internationale hockey het omgekeerde is…

  Grootste teleurstelling voor mij was Croon. Met veel bombarie bij het grote Oranje gehaald, maar kan niet overtuigen in Jong Oranje. Prima hockeyer, maar geen wereld talent.

 9. Wat een hoop onzin hier

  Ik lach me rot om de onzin die hier neergezet word. Alsof een goed beleid betekent dat je altijd goud pakt…. Dat Brinkmann 100% kansen mist komt zeker ook door het beleid? Lachwekkend.

 10. Goed beleid kans op 100% . met slecht beleid nooit een kans. Het kan niet zijn dat iemand 30 jaar lang aan de knoppen zit en grote invloed heeft op de coaches van alle nationale elftallen. Al jaren neergaande spiraal zowel bij het grote en kleine oranje. Een nieuwe frisse kijk zou goed zijn. Dus Arno een warme hand en een nieuwe verantwoordelijke.

 11. fantastisch resultaat.
  Ga zo door.

  Nog jaren billetjes schoonvegen, in SUV laden, papa tasje laten dragen. En de hele familie in het bestuur want daar wordt de selectie bepaalt.

  En dan last but not least de gouwe plak van de voorouders oppoetsen.

  Want we zijn en blijven een familiesport.

  Zo nu niet zeggen dat ik een azijnpisser ben.

 12. @hans Azijnpisser

 13. @Schaar. Wat zijn je ideeën voor het nieuwe beleid dan? Wie moet er voor Arno in de plaats komen? Hoe denk jij dat er nu verder gegaan moer worden? Ik ben benieuwt!

 14. @hans. Domme azijnpisser.

 15. Landen als Nederland, Duitsland, Australië… hadden in het verleden weinig concurrentie, buiten een select groepje landen dat al op een goed niveau stond.
  Op dit moment zijn er gewoon een aantal landen die vruchten plukken van hun jarenlange inzet en sportieve investeringen.
  België heeft een héél duidelijk beleid en structurele aanpak (een zilveren medaille en finale plak op JWC is niet per ongeluk…) en ik kan maar aannemen dat ook een land als India (eindelijk) wat meer structuur en sportieve inmenging toe laat door hun aangetrokken buitenlandse staffleden, inn plaats van steeds politieke “keuzes”, kijk naar het failiet van het Pakistaanse hockey… Argentië zal ook wel iets goed doen, nee?

  Nederland moet niet zeuren!
  Het is zuur als je 2 jaar naar een doel werkt je dat doel niet haalt – maar je hebt dat ZELF in de hand – analyseren en opnieuw beginnen… zijn de visie en trainingsmethoden nog actueel, leveren we de juiste trainingsarbeid…? Is onze competitie succesvol, hoe leiden we jeugdspelers op…?

  De top is gewoon (véél) breder geworden – tot spijt van wie het benijdt!

  Nederland leeft wél al jaren in ontkenning hiervan en leunt nog steeds op hun vroegere successen en hebben te veel oogkleppen op om dit te willen zien.

 16. Nederland leeft idd in ontkenning. Zolang er nog mensen aan de knoppen zitten die denken dat het nog kan zoals vroeger, dan gaan we nooit meer de absolute top halen. Zo lang er gedacht wordt dat we even een paar keer per week kunnen trainen en een (parttime) studie of een startende carriere erbij kan, wordt het echt heel lastig.

 17. Er is geen verkeerd beleid…..! Er is geen beleid. Nu lees ik ook weer dat Annan een ander soort spelers wil. Zullen we eerst eens een duidelijk selectieplan bij districtselftallen neerzetten en dit selecteren overlaten aan overgangsklasse en hoofdklasse coaches i.p.v. jonge broekies die net komen kijken? Zullen we vanaf de mannen / vrouwen t/m de c tjes eens kijken wat we belangrijk vinden? Hoe en waar gaan we aandacht aan besteden? Waar willen we in uitblinken? Langere termijn beleid ligt bij KNHB. En op basis van het beleid stel je mensen aan die hier mee aan de slag gaan. En niet iedere keer een coach aanstellen die het wiel zelf gaat uitvinden.

 18. Verschil met de andere landen wordt steeds groter, Duitsland, Argentinië, België, India, Australië. Deze landen hebben een plan van aanpak. Wij gaan teren op ouwe successen en denken met 4 jaar nieuwe spelers de juiste mix te vinden. De districten A en B terug aub en nieuwe trainer/coaches die full time in dienst zijn van de KNHB en alsjeblieft Arno —-> EXIT die man leeft in de jaren 70 nog. Zaterdagen bij de D, C, B, A jeugd kijken overal van Roden tot Gulpen niet alleen bij de grote clubs en top competities. Zondag de 1e klasse, overgangsklasse afstruinen naar talent en deze om de 2 weken laten samen komen in een groep van 30 a 40 man voor de Oranje selecties, alles opzij voor het grote Oranje. De KNHB moet inderdaad een plan maken hoe er getraind gaat worden en wie niet mee wil = exit ook de coaches want zij bepalen niet het beleid. KNHB staat nu voor korte termijn visie in plaats van lange termijn. Daar hoort dus bij dat de trainer/coaches uitvoerend zijn en niet bepalen. Elke keer een nieuw wiel uitvinden en maar blijven zitten.

 19. We gaan het Nederlands voetbal achterna. We leiden op en daar plukken nu meerdere landen de vruchten van. Het is een feit geworden, we zijn in alle lagen van de nationale selecties voorbij gelopen door minimaal 5 landen, duurt jaren voor we terug zijn op niveau.

 20. Drama compleet na kansloze nederlaag tegen Spanje.
  Als dit de toekomst is van het Nederlandse Herenhockey dan ziet het er meer dan zorgelijk uit.
  Zeer zwakke keeper die geen keer wordt gewisseld, veel zinloos heen en weer geschuif achterin met zo nu en dan een sterk inschuivende De Mol en een krachteloze aanval die in geen van de laatste drie wedstrijden iets had in te brengen. Nederland kreeg een paar strafcorners die nimmer tot gevaar leidden. Hockey.nl zal wel weer een prachtige wedstrijd hebben gezien maar het tegendeel is helaas waar.

 21. Ik heb de wedstrijd tegen Spanje bekeken en wat ik miste ( ook al speel je voor plaats 5 t/m 8 ) was de beleving , pas de laatste 10 minuten na de 2-1 ging het gas er op. 5 corners gehad, 5x gemist is wel zorgelijk. Over het veldspel maar te zwijgen. Dit is onze hockey toekomst, een waar we zorgen over moeten maken. We sluiten af met een 7e plaats op een WK…….

 22. We maken ons zorgen, en daar hebben we alle reden toe.

  5 wedstrijden met alleen winst tegen Egypte en de op het laatste moment van het strand geplukte Maleisië.

  Tegen België, Australië en Spanje kunnen we het spel maken, maar we winnen niet.

  Ik hoor dan ‘leermoment, goede ervaring, groeien’. Ja.

  Laten we daar nou eens me kappen. Leren doe je in de jeugd en deze jongens zijn allemaal volwassen. Daarnaast wordt er een topsportprogramma voor deze jongens gerealiseerd en dan mag je best wat kritischer zijn als coach, als bond, en ook het publiek.

  Ik krijg kromme tenen van dat gewauwel na de wedstrijden. ‘Als dit of dat, balen, jammer, bijna’. Dit zijn precies de termen die passen bij een ploeg die eigenlijk maar wat aanmoddert. En dat is iets waar heel snel een einde aan moet komen.

  Dus. Aan de schandpaal met die hele equipe. Coach voorop, gefaald! Aftaaien, opnieuw beginnen en vanaf het begin de zweep eroverheen.

 23. Er zit wel wat talent in deze groep moet ik zeggen. Croon (wat een prachtige goal vandaag!), Brinkman (slecht toernooi maar wel een goede spits), Merkus (onbegrijpelijk dat hij relatief weinig speeltijd kreeg. 10 klassen beter dan die vd Graaf, Groesen en Janssen bij elkaar), De Geus en Pieterse ook talentvol. De rest (Balk geblesseerd na) is middelmaat. Corner is matig, keeper was niet in grootse vorm en dan pushen ze in de kwartfinale ook nog 3 corners naast.

 24. Denk dat we naast Den Hartog ook afscheid moeten nemen van Veen.”Een goed paard is nog geen goede ruiter” zou Co zeggen. Sinds hij in het bestuur van de KNHB zit hebben we aan de mannenkant bijzonder weinig gewonnen. Een echte sporter trekt zijn conclusies dan. Of hij is inmiddels zo “ver rabo ot” (o ja hoofdsponsor knhb) dat hij op het pluche geplakt zit. Kandidaat opvolgers genoeg! Tijd voor de grote verandering Cornelissen en Gerittsen. Jullie zijn toch voorzitter en directeur? Dus doe wat!

 25. @schaar Co maakte ooit ook een opmerking over “scorebordjournalistiek”.

  Maak een feitelijke analyse, stel vast waar het stelselmatig aan ontbreekt, wijzig de koers, bouw een weloverwogen programma (kijk naar bijvoorbeeld Belgie) en heb geduld. De aanstelling van de prestatiemanager lijkt juist getimed; een beslissing van het bestuur. Nu vertrouwen uitspreken en mensen de tijd geven om verder te komen.

 26. @Henk Je vergeet naar mijn mening het grootste talent van allemaal: Joep de Mol. Of zeg ik nu iets raars?

 27. Er zijn natuurlijk wel heel veel bestuurlijke blunders gemaakt. Er zijn coaches aangesteld die er niet klaar voor waren en enorm beschadigd zijn doordat ze bedankt zijn. Ook de coachwissel mannen / vrouwen was vlak voor de OS ontzettend dom. Het getuigt van zwalkend en slecht beleid. Ik ben het wel eens met de opmerkingen dat een aantal mensen in Nieuwegein totaal ongeschikt zijn voor hun job. Het wordt wel eens tijd voor nieuwe aanwas daar. Een aantal bestuurders hebben laten zien, geen goede bestuurders te zijn.

 28. Tijd voor een coach zonder belangen bij een club! Niek Merkus btw het grootste talent van dit clubje.

 29. Stefan Veen is verantwoordelijk voor een scala aan bestuurlijke missers in Nieuwegein; net zo zeer als De Nooyer de kwaliteiten ontbeert om een goede coach te zijn, is Veen ongeschikt als bondsbestuurder.

  Het zou de KNHB sieren om conclusies te trekken uit dit falende beleid de afgelopen 10 jaar en Veen per direct te vervangen.

 30. De KBHB telt 40.000 leden, de KNHB 250.000. Bij de Belgen is Bert Wentink technisch directeur en die man weet wat het is om goed beleid te voeren. Talent hebben we in overvloed, maar wat wordt ermee gedaan? Als het nu nog niet duidelijk is dat dit structureel is… En hoe langer we wachten hoe verder we wegdrijven van de top.

  Hoog tijd voor nieuw beleid en dus ook nieuwe mensen. We kunnen veel van de Belgen leren. Arno moet bedankt worden voor bewezen diensten na 30 jaar technisch (zwalk?)beleid. En Veen? Ja, die blunder met Caldas is er eentje van de buitencategorie. Dat de bond (lees Arno) daarin is meegegaan… Alleen al dat je daarmee openlijk zegt het mannen hockey belangrijker te vinden dan het vrouwenhockey. Terwijl de vrouwen met prestaties en kijkcijfers al heel lang de boventoon voeren.

  Dus die nieuwe voorzitter en directeur (Nelissen en Gerritsen?), kom in actie, want als jullie het niet doen, doet niemand het. Kom van dat pluche af en doe iets!

 31. @harry, klopt die ben ik helemaal vergeten.

 32. Die nieuwe voorzitter, is dat Cor Nelissen?

 33. Kwikkie,Kwekkie

  Joost van Geel als prestatiemanager is echt een goede. Hopelijk wordt het geen stropop. Ik denk niet dat Van Geel zich daarvoor leent, maar dan ben ik bang dat het eindigt zoals met eerder aangestelde (kundige) KNHB-ers voor tophockey. Sja, en dat bestuurslid en die technisch-directeur … zal dat ooit veranderen?

 34. De grote vraag is wat is het beleid bij de KNHB, Veen en den Hartog hebben geen openheid hierin. Een plan van aanpak is er nog nooit gepubliceerd. Is er überhaupt wel een beleidsplan? In Nieuwegein weten ze het gewoon weg niet meer en stellen mensen aan die zij uit hun netwerk kennen. Kijk bij de Belgen, Duitsers, Argentijnen en Australiërs en nu ook India. Mensen met capaciteiten worden daar aangesteld en geen “vriendjes” van…. Die cultuur omslag moet eens gemaakt worden door de KNHB.
  Opleidingen aanbieden aan de trainers en vervolgens je eigen opleidingen devalueren naar nul en er een hoop geld voor vangen is volgens mij ook nooit de bedoeling geweest. Niet dat het noodzakelijk is dat je diploma’s hebt. Ook bij de districten laat de kwaliteit van trainers te wensen over en dat is logisch als je alleen een KM vergoeding ontvangt. De hele structuur van opleiden moet op de schop. Ook de cultuur van het pleasen van spelers moet veranderen. Een trainer/coach moet autonoom zijn boven de groep en daar kan de KNHB een voortouw in nemen. Maar zoals altijd ( 30 jaar lang al) draait de KNHB de rug toe naar voorstellen en kijkt naar eigen belangen. Een TD die 30 jaar zijn gang kan gaan, een oud international die de verantwoording niet aan kan wat bij zijn takenpakket gebruikelijk is en geen harde beslissingen durven nemen. Er is genoeg talent in Nederland, en voldoende trainers die dit talent naar boven kunnen halen.
  Lange of korte termijn oplossingen:
  1) District A en B weer invoeren
  2) Trainer/coaches/begeleiding aanstellen in dienst van de KNHB en niet meer bij clubs.
  3) scouting apparaat opstarten en in het gehele land talenten scouten ( ongeacht welke club ze komen)
  4) Clubs stage plaatsen laten creëren voor talent in hun 1e elftallen.
  5) Opleiding vanuit de bond verplicht stellen voor overgang- en hoofdklasse trainer/coaches.
  6) Duidelijke en open organisatie vanuit de bond, de bond is er voor de leden en niet andersom.
  7) Zowel in de top als in de breedte van het hockeyen investeren.
  8) spelers selecteren op vier elementen ; a) techniek b) tactiek c) fysiek d) mentaal.
  9) Bondscheidsrechters en scheidsrechters instrueren dat fysiek meer toegestaan is tijdens wedstrijden.
  10) Open selecties voor oranje B , A , jong oranje en het grote oranje. Niemand heeft een vaste plek en committeert zich aan oranje en zet daar zowel privé, zakelijk alles voor opzij.

  Zomaar wat gedachtes en wie weet doen ze er wat mee in Nieuwegein, jammer dat hockey.nl een grote invloed heeft van de KNHB. Hier wordt na 50 meningen er een slotje opgedaan helaas. Ben wel benieuwd wat Stefan te zeggen heeft of Eric.
  Onder de mat schuiven en door gaan is geen optie. Actie wordt er verwacht uit Nieuwegein, niet morgen maar NU!

 35. @Kwikkie, Kwekkie, Ik vindt Joost van Geel ook een prima kerel voor deze job, echter wiens brood men eet wiens woord men spreekt. Denk dat Joost tegen hele hoge muren opbokst en van de gevestigde orde in Nieuwegein zal hij meer tegenstand krijgen als ze het niet bevalt dan mede stand heass

 36. Diegene die met dit resultaat nog steeds beweerd dat het pech is heeft toch echt geen verstand van hockey. Ook mentaliteit en op resultaat spelen is een sportcultuur die in je genen moet zitten. In het tennis en voetbal zijn we daar al jaren van bewust en is men bezig om juist daar aan te werken. Nu de hockeyers nog.

 37. roger van Gent bij de KNHB? of vinden ze hem daar te bijdehand

 38. Heb sterk de indruk dat de coaches teveel hun stempel drukken. Spelers en speelsters worden kapot gecoacht. Creativiteit er uit en alleen maar zekerheden inbouwen. We zijn er goed in tikkie terug en dan nog maar een keer verleggen. Dat zou moeten veranderen! Waarom was talent Derek de Vilder er niet bij. Valt ieder zondag op in de hoofdklasse. Begrijp dat coach Ned A Bas Bruin hem niet goed genoeg vond. Maar dat is ook een hele grote…

 39. @Tinus. Dank Tinus voor je visie het ziet er niet eens zo slecht uit. Maar een aantal vragen. Je wilt de districten A en B weer terug hebben en fulltime coachen in dienst brengen voor de nationale jeugdteams en district teams. Hoe gaat dat betaald worden? Dit zijn dan 36 districtsteams (incl de bestaande C) met 2 personen begeleiding plus 8 nationale jeugd teams (incl opleiding B). Dat zijn 42 teams met 2 man begeleiding. 84 coaches a 20.000 euro per jaar. 1.7 miljoen euro per jaar.
  Je hebt dan inderdaad wel een “scouting-apparaat” voor dat geld. Dan hoe wil jij clubs verplichten “stage plaatsen” te creëren voor talenten? Welke clubs komen daar voor in aanmerking? En wat gaan de clubs die daar niet voor in aanmerking komen van vinden. Wat is de toegevoegde waarde van het verplicht stellen van diploma’s in de hoofd en overgangsklasse en waarom denk je dat er zoveel niet gediplomeerde trainers zijn op dat niveau? (ps Paul van As is zonder diploma’s 2e geworden op de OS en Max Caldas met diploma’s 4e).
  Verder heb je het over openheid van zaken vanuit de bond. Heb je überhaupt wel eens gebeld met de bond en gevraagd om een trainingsplan. Dat is er al jaren, het Nationaal Trainings Plan heet dat en daarin staat ook hoe er geselecteerd wordt en dat gaat (gelukkig) veel verder dan het eenvoudige Techniek, Tactiek , Fysiek en Mentaal.
  Dan wil je nog meer investeren in de breedte en de top. Goed idee maar met welk geld? En tot slot, scheidsrechters instrueren? Nice try! En o ja, volgens mij zijn de selectie van de nationale teams altijd open.

 40. Interessante discussie waar ik me graag enigszins in wil mengen.

  Wat betreft de talenten zie ik de Mol, Croon, Brinkman & de Geus als absolute toptalenten. Daarna volgen van Dam, Merkus & Pieters.

  De Mol kopieert helaas teveel van het spel van v/d Horst. Loopt te vaak onnodig de ruimte’s in en vergeet dat hij een ongelofelijk getalenteerde passende speler is. Desondanks, nog steeds de mogelijkheid om een absolute topper te worden.

  Croon heeft (nu al) last van ‘mentale vermoeidheid’ of wordt helaas al op zeer vroege leeftijd arrogant. Laten we hopen dat hij zich als persoon niet gaat manifesteren als de Billy Bakker’s van de wereld, dan verliezen we een speler, die de mogelijkheid heeft om de beste van de wereld te worden, aan Vespaatjes en de hipste cafeetjes van de Pijp in Amsterdam.

  Brinkman & de Geus komen er wel.

  Verboom & Streeder hebben gefaald. De tijd die ze hebben gehad om te investeren in de groep wordt als excuus aangehaald. Ik ben benieuwd welk ander land de mogelijkheid had om 3 maanden lang wekelijks bij elkaar te komen en intern te trainen/eten/slapen/etc. Natuurlijk valt er nog winst te halen, maar tijd was er voldoende.

  Maar de winst valt vooral te halen in al het bovengenoemde in dit forum. Het systeem in Nederland is verouderd en niet meer in staat om hedendaagse talenten te faciliteren in hun behoefte. Echter is niet zo verbazingwekkend, als we constant met verouderde coaches blijven werken, nietwaar?

  In alle omringende landen zien we jongere coaches betrokken of als eindverantwoordelijke voor deze en senioren ploegen. Jongens die de sport altijd op kunstgras hebben gespeeld en voor wie de huidige omstandigheden normaal zijn.

  Voor Nederland bestond de staf uit Verboom, Streeder & Gilhaus? Ten eerste leek het me logisch als Max deze taak gewoon op zich had genomen. Wat is hij momenteel aan het doen? Hoezo wordt hij betaald in de periode aug-dec. Hij heeft werkelijk waar 1 week ‘gewerkt’. Of naja, 1 week + weekend! (waar hij good old Sander Baart even op zocht). Altenburg nam het nauw met de Duitse Talenten, Roelant met die van India.

  En oke, als Max het niet wil doen en ook zijn assistenten zich er niet aan begeven, waarom worden er dan geen talentvolle coaches aan toegevoegd. Hebben we die niet in ons land? Dat is wellicht nog wel een pijnlijkere conclusie dat het gebrek aan talenten. Want de beste spelers van de wereld kwamen niet structureel uit Nederland.. De beste coaches daarentegen wel.

 41. Tinus ziet inderdaad veel goed. Calimero, is 1,7 miljoen voor talentontwikkeling echt zo absurd? Ik weet niet wat de begroting van de bond is, maar volgens mij wel zo een 10 of 15 miljoen. Dat je 10-20% daarvan investeert hierin lijkt me niet zo gek. Het is een van de belangrijkste functies van de bond.

  Hoe dan ook, als je hetzelfde blijft doen, dan blijf je dezelfde resultaten krijgen. De veel kleinere bond van de Belgen kan met minder jeudg, minder talent en minder geld wel de internationale top halen.

  Kortom, tijd voor nieuwe mensen en nieuwe visie. Dus Tinus, meld je aan. En laten ze bij de KNHB plaats maken voor mensen zoals Tinus.

 42. @ calimero. De C- trainers krijgen om precies te zijn. Hoofdcoach € 1700,- per seizoen. En zijn assistent € 1000,-

 43. Kwikkie,Kwekkie

  De begroting is idd ongeveer 13 miljoen. 3,7 miljoen is voor tophockey. Daar zou toch een stuk opleiding en scouting in moeten (kunnen) zitten. Het is natuurlijk wel logisch dat als de KNHB-trainers/coaches, meestal broodtrainers, club onafhankelijk moeten zijn, ze ook meer behoren te ontvangen. Met 1700 euro kom je er dan niet mee weg. Het niveau van de districtstrainers momenteel is ook niet van een al te hoog niveau. Met de landelijke competities A en B is het wel begrijpelijk dat dit is afgeschaft, mits daar gescout wordt.
  Maar er is veel geld te bezuinigen op de nationale teams. Alle tripjes die ze in de winter maken naar zonnige oorden. Dat kan toch ook dichterbij of in Nederland met een survivalprogramma ofzo, dan werken we meteen een beetje aan de mentaliteit. En als ze dan gaan dan niet in die veel te luxe hotels, ook met de toernooien. Dat is gewoon diefstal van de leden.

 44. Dus er moet minder uitgegeven worden aan de 2 nationale senioren ploegen waarvan wij vinden dat die steeds maar 1e moeten worden zodat we meer kunnen uitgeven aan de breedte van de onderkant? Daarmee was deze huidige groep U21 spelers wel wereldkampioen geworden als dat 6 jaar geleden was ingezet. Of hadden we dan een kompleet ander team gehad? Ik denk het niet namelijk.

 45. Het begint wel met de staf van de districtsteams. Bij sommige teams staan er te onervaren (en te jonge) trainers op. Eerst zorgen voor een ervaren staf op deze teams en inderdaad iets meer betalen. Vervolgens bekijk je wie de talenten zijn van deze teams en samen met de club maak je een ontwikkelingsplan voor deze talenten. Verder wordt er nu wel erg veel gemist nu de district B teams weg zijn. Helaas wordt bij de c teams ook al veel gemist door totale onkunde. De bondscoaches en hun teams zijn hier uiteindelijk de dupe van.

 46. @Calimero, ik lees het anders. Meer geld betekent niet altijd beter. Het geld moet aan de juiste dingen worden uitgegeven. Goede bedden staan ook in de meeste 4 sterren hotels.

 47. @Calimero
  info voor jou!
  België , qua hockey, zeer goed georganiseerd.
  Districtteams, daaruit worden al vroeg geselecteerd dan komen de U12,U13,U14,U15,U16,U18 en U21 selecties met prima begeleiding.
  Men filtert steeds verder. Alles is goed op elkaar afgestemd.
  Minder talent -> onzin. Wel minder spelers/sters om uit te kiezen.
  Minder geld ook weer zo’n kreet, ga er maar rustig vanuit dat er in België meer dan genoeg geld aanwezig is.
  Nederland moet uitgaan van kwaliteit en dat over de hele lijn op alle gebieden!

 48. In België is er een district structuur vanaf 13 en 14 jaar, niet vanaf 12 jaar 😉 en vanaf 14/15 jaar de nationale teams. Men probeert reeds in de jongste reeksen een bepaalde basis mee te geven en te ontdekken of deze spelers beantwoorden aan het vooropgestelde profiel…

  Ik vroeg me af in welke mate het de KNHB en/of de coach is die e.e.a. beslist qua planning, voorbereiding, visie, manier van spelen…?
  Als ik Verboom hoor begrijp ik dat ze quasi niets van voorbereidende wedstrijden speelden en als je dan het parcours van India en/of België bekijkt… dan kan je niet anders dan concluderen dan dat er strategische/tactische fouten gemaakt zijn in de voorbereiding.

  België (U21 & Nationale ploeg OS Brazilië) speelden beiden een vrij zwakke voorbereiding maar piekten wél op het juiste moment – hebben ook wat weerstand opgebouwd door verlies wedstrijden…
  India U21 heeft zelfs deelgenomen aan de Australien Hockey League…

  Nederland wil soms nog te mooi hockeyen en soms ook te controlerend, weinig frivoliteit, weinig durf en lef, weinig initiatief bij de spelers… lekker rondflatsen… gaaap…

 49. Er valt nog veel te doen voor de beleidsmakers in Nieuwegein. Toch pleit ik er voor dat de district teams A en B terug komen en ook het schaduw.
  Talent herkenning betekend op zaterdagen velden langs en gericht zoeken naar talent. Er loopt in Nederland genoeg talent in zowel de top als in de breedte. Deze spelers moeten een kans krijgen. Vaak wordt door de verenigingen een speler opgegeven voor het district, dat moet anders worden je moet door de district trainer uitgenodigd worden.
  Ook het zaalhockey moeten we in de opleiding mee nemen dat is nu ondergeschikt aan het veldhockey.
  Vanuit de bond spelers als stage training bij clubs stallen die landelijk , super A of B of IDC spelen. een overleg orgaan creëren tussen de trainers van deze teams en de bonds trainers.
  Ideeën zat alleen ze zullen denk ik niet uitgevoerd worden, er zitten mensen op posities bij de KNHB die korte termijn visie hebben in plaats van lange termijn helaas

Reageer

Contact Us