Jong Oranje pakt brons op het WK-U21

Jong Oranje

In de strijd om brons speelde Jong Oranje vandaag tegen Maleisië. Na een bloedstollende halve finale tegen Duitsland werd het vandaag geen moment spannend. Nederland wint met grote overmacht.

Nederland kent een vliegende start. Vanaf het beginsignaal valt de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne aan. Dit resulteert in een vroege voorsprong wanneer captain Roel Bovendeert zijn inzet door de keeper gekeerd ziet worden maar hij alsnog de rebound binnen tennist. In de minuten die volgen houdt Jong Oranje het aanvallende spel vast. Zo loopt Diede van Puffelen in de vijfde minuut knap de cirkel in en stelt daar Thierry Brinkman in staat de 2-0 binnen te tikken. Maleisië lijkt niet afgeschrokken door de vroege achterstand. Zij krijgen in de zevende minuut een strafcorner die Zulhairi Hashim gelijk achter keeper Jan de Wijkerslooth weten te slepen. Jong Oranje houdt echter het betere van het spel en ook zij mogen halverwege de eerste helft aanleggen voor een strafcorner. De inzet van Tristan Algera belandt nog op de keeper maar na wat onzeker uitverdedigend werk van de Maleisische verdediging weet Tom Hiebendaal via de stick van zijn tegenstander alsnog de 3-1 binnen te tikken. In de minuten die volgen zien de Maleisiërs nog kans twee strafcorners te behalen maar beide worden succesvol verdedigd door Nederland. Twaalf minuten voor rust is het dan Jong Oranje dat wederom het goal weet te vinden. Nadat Roel Bovendeert de bal heeft weten te af te pakken van een Maleisische verdediger speelt hij Milan van Baal in de cirkel aan en van Baal tikt deze achter zijn rug om het goal in. Met nog tien minuten te spelen voor rust lijkt Maleisië de schade te willen beperken en zakt wat terug. Het team van Sjoerd Marijne is echter nog lang niet klaar, zij zoeken telkens naar een grotere voorsprong. Dit lukt ook via de sterk spelende Bovendeert die na een mooie duik de bal afpasst naar Brinkman. Beheerst omspeelt hij keeper Hafizuddin Othman en pusht dan de 5-1 binnen.

Na rust gaan de Nederlanders door waar ze gebleven waren. Al na twee minuten geeft Diede van Puffelen goed voor en kan Hiebendaal de 6-1 in Maleisisch goal tikken. Ook deze tweede helft domineert Oranje het spel volledig maar vallen er minder doelpunten. In de 52e minuut weet Jelle Galema nog wel te profiteren. Hij scoort zijn eerste doelpunt van het toernooi en doet dat met verve. Na een individuele actie schiet hij met zijn backhand keihard de 7-1 in de touwen. Negen minuten voor tijd weet Maleisië uit één van de weinige keren dat ze op de Oranje helft te vinden zijn een strafcorner te halen. Wederom is het Hashim die op kopcirkel aanlegt en zijn tweede van de dag scoort.

Jong Oranje heeft met deze overtuigende 7-2 overwinning het brons binnen gesleept.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Bommel

Hopelijk heeft iedereen genoten!
Zeer goede teamprestatie!
Het was fantastisch om te zien. Complimenten!
Het lijkt mij voor van Ass vrij simpel -> Bovendeert (super, wat ‘n drive), Luyckx, van Puffelen en Hiebedaal overhevelen naar het Ned.team.
Even zuur doen: de strafcornerverdediging niet erg sterk, idem de keepers.

Hockeyfan

Helemaal mee eens, ook ik heb genoten. Mis alleen een grote pluim voor Sjoerd, die er wel een team neerzet!

@Hockeyfan

Helemaal mee eens!!

hank

@hockeyfan, een pluim voor Sjoerd? als Paul van Ass 3e word moet hij met pek en veren de stad uit en nu gaan we een pluim geven voor een 3e plaats?

Het is heel leuk voor die jongens dat ze 3e worden maar hoe groot kunnen we deze prestatie inschalen? deze jongens spelen allemaal in d beste competitie vd wereld dus ja hoe geweldig is dit?

joop

@Bommel, lekker na een paar goede wedstrijden op een jeugdwk zijn deze jongens klaar voor het grote werk?

En voor wie moeten deze jongens komen?

Kees

Over de HDM-broertjes, die wel finale speelden, hoor je niemand. Spelen wel OVK en hebben zich nog niet op kunnen trekken aan alle grote internationals. Misschien tijd om eens verder te kijken..

Wouter

@Joop: wanneer zijn ze er wel klaar voor dan? Bij Frankrijk speelde 7 jongens mee die al aanwezig waren op de RHWL van de grote mannen. Bij Duitsland zijn er genoeg die vast mee rouleren in de grote mannen. Zeker Bovendeert maakte in deze laatste wedstrijd de indruk om een Verga moeiteloos te vervangen op basis van inzet.\
Nu weer wachten op het volgende keeperstalent dat doorkomt.. Dat was wel een minpuntje aan NLD zijde dit toernooi..

joop

@Wouter, dat zal moeten blijken wanneer ze er klaar voor zijn, daarbij denk ik dat er nogal een verschil tussen Nederland en Frankrijk zit qua spelerspontentieel.

Dus op basis van 1 wedstrijd de laatste zou Bovendeert erbij moeten komen ?

bert

Vond vervanger van Noordam goed keepen, tenminste niets verkeerd zien doen. Bovendeert: heerlijk, exponent van “nieuwe hockey”. Hij is sterk, snel en heeft enorme inzet. Hebben we er in NL elftal te weinig van. Brinkman, maakt er ook een hoop, echt spitsje. Hij juicht alleen zo ergerlijk en alleen. Les 1: loop bij juichen naar je medespelers toe, m.n. naar jongen die assist gaf waardoor je bal er alleen maar hoeft in te tikken. Tot slot dicht ik Evers als team/people manager grote rol toe. Het stond echt als een team, jongens die voor elkaar werkten. Allemaal maar aan de yoga??

Wouter

@joop: makkelijke manier, om het maar te gaan bezien. Bovendeert speelt als aanvoerder een prima toernooi, beloning voor hem is deze wedstrijd geweest (MotM). In competitie mss nog wisselvalliger maar zeker een aanwinst voor trainingsgroep richting WK.
Potentieel is zeker zo, maar blijkbaar komt dat bij NL er dus pas later uit? Dan zouden we, met de sterkste opleiding en competitie ter wereld, toch wat fout doen… Probleem zit hem in de doorstroom, al jaren denk ik zo. We zullen zien wat Paulus met dit resultaat gaat doen, ik hoop iets moois! Kunnen de heren goed gebruiken.

@bert: goals tegen duitsland (uiteindelijk winnende laat in de wedstrijd) waren niet bijzonder goed gekeept. Verder stuk meer solide dan Noordam idd.

david

@Bert, heb je de 4-3 van Duitsland gezien?

joop

@Wouter, hoezo makkelijk? hoezo een aanwinst voor de trainingsgroep als je zelf schrijft dat hij in de competitie nogal wisselvallig is.

Yankee

Ik heb niets gevolgd, en het is scorebordjournalistiek. Puur op basis van een 3e plaats (achter nota bene Frankrijk): het lukt ons als Nederland altijd weer om onze veel vollere visvijver net zo bevolkt als die van onze buurlanden te krijgen. Dan kun je een keer meer vissen vangen (lees meer talenten in je vertegenwoordigende teams) dan de ander, maar ook minder. Oftewel, onze jeugdopleiding is zodanig overintensief dat het talent verschraalt en er uiteindelijk te weinig concurrentie/breedte is. Bouw het rustig op met de jeugd, houd de spelers langer bij de club, doe wat aan de ronselpraktijken, probeer het ouders een uit te leggen, zodat de jeugd (incl. talenten) ook op hun 16e-18e nog lol in het spelletje hebben en niet massaal afhaakt. Het blijft de eeuwige discussie.

Bommel

Wat is er op tegen om deze mannen (zie boven)mee te laten trainen, mee te laten groeien (had al veel eerder moeten gebeuren)met de selectie van het Ned.team.
Bij het Ned.damesteam doen ze het, verder al jaren de normaalste zaak van de wereld bij het Duitse herenteam, Belgisch herenteam. Realiseer je wel dat het Ned. U21 team het oudste team was in vergelijking met Duitsland, België, Australië.
Jonge honden moet je vroeg mee laten doen zodat er een prikkel ontstaat om verder te groeien.
Het zou mij niets verbazen als bijv. Bovendeert bewust hier een “statement” heeft willen maken.
Dit gebeurt nu op topniveau, waarschijnlijk gebeurt dit ook op clubniveau –> te lang wachten met het doorschuiven van personen met mogelijkheden. Men durft het risico niet aan en haalt daarom spelers/sters van buiten. Sorry voor deze zijsprong maar ik kon het niet laten.

Wouter

@joop: omdat je zelf niks voordraagd. Suggestie van Yankee heeft bijvoorbeeld een grote kern van waarheid. Doen ze in Duitsland ook volgens mij. Paar regionale centra waar alle ‘talenten’ extra training kunnen krijgen van trainers van de bond. Na die districten komen de echte talenten ooit wel bovendrijven, met een gezonde mentaliteit richting de verhouding serieusheid en hardheid.
Verder heb ik Bovendeert nog nooit in een toernooi gezien, valt me op dat hij dat goed kan verwerken. Positief punt als hij dit door kan trekken. Oftewel, laat hem meetrainen na de HWL en zie hoe dat hem vergaat. Zelfde met de andere lichtpuntjes van dit toernooi die langzaam boven komen drijven. Natuurlijk wil je de meest ervaren en stabiele ploeg op de WK, maar ook de meest gretige. Uitdaging is om die balans te vinden.

rene

@Bommel, wat mij betreft niks op tegen maar dan kan je zeer waarschijnlijk nog wel 25 jongens vragen om mee te gaan trainen, dus waarom deze jongens die jij opnoemt?

joop

@wouter, waarom ik zou ik spelers voor moeten dragen? daar hebben we toch een bondscoach voor?

Verder heb je Bovendeert nog nooit op een toernooi gezien maar het valt je op dat hij het goed kan verwerken? wat verwerkt hij dan goed? En dus op basis van 1 toernooi moet hij gelijk naar de trainingsgroep? Dan kan je heel jong oranje wel vragen om mee te gaan trainen, laat deze jongens nou eerst maar eens even een tijdje constant zijn in de competitie.

Wouter

@joop: dan kunnen we Nederland de komende 4 olympiades wel afschrijven voor goud. Niemand wordt zomaar constant in de Hoofdklasse.. Ja tenzij het constant slecht is.
Toernooien is waar ze op afgerekend worden (playoffs/Europees vallen daar ook onder). Rest is bezigheidstherapie om beter te worden. Haal je selectie 1 op jonge leeftijd (JO) en ben je daar 1 van de steunpilaren? Laat maar zien wat je waard ben. Zo niet, dan val je een niveau terug. Zo ja: draai je vrolijk mee om een plekje te vergaren.
Bredere selectie voor Ned XI: krijg je de gasten die er soms de kantjes van af lijken te lopen ook weer scherp. Immers zijn die te oud voor JO en dreigen ze dus toernooien te missen. JO gasten pakken gewoon een ander toernooi…

joop

@wouter, de komende 4 olympiades nog wel, lijkt me sterk overdreven.

Voordat je een toernooi kan spelen moet je jezelf wel eerst selecteren via de competitie of niet?

Je hele betoog is nogal warig en slaat eigenlijk nergens op.

davdd

Het is toch een wanprestatie, weer typerend voor onze visie…..Leuk hoor snelle technische hockeyers, je hebt zo ook zeker nodig maar op eind toernooien zal fysiek en vooral mentaliteit altijd het verschil zijn tussen de finale en de halve finale. Onze huidige NL heette in de jeugd niets voor niets de “silver boys”..De huidige generatie word dan de Bronze boys…. Wanneer hebben wij bij de jongens (ook jeugd) Uberhaubt goed gewonnen?

tictac

@Wouter, Over die regionale centra waar alle ‘talenten’ extra training kunnen krijgen van trainers van de bond. Goed idee. laten we het land in 6 regio’s opsplitsen en dan het seizoen voorafgaand aan de B- en C-jeugd trainen.

Rodierodie

Briljant plan inderdaad! 😉

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.