Jonker: ‘Het strijdplan klopte maar de uitvoering was onvoldoende’

Teleurgesteld en boos dropen de Oranje heren donderdag het veld af. Als groepswinnaar ging Nederland de kwartfinale in maar verloor daar vervolgensvan Pakistan. De ploeg van Max Caldas had in dit duel een groot veldoverwicht maar door een handjevol effectieve counters  liep het tegen een 2-4 nederlaag op. Volgens de maker van de 2-2, Constantijn Jonker, kon Oranje dit enkel zichzelf verwijten.

Oranje Nederland heren WK finale Jonker RU

“Het voelt heel gek,” vertelt de aanvaller. “We hebben eigenlijk vooral op hun helft gespeeld maar hebben daar te weinig mee gedaan. Het strijdplan klopte gewoon, de manier waarop we druk zetten en welke kant op enzo maar de uitvoering was onvoldoende, matig. Ik weet niet de exacte statistieken maar als je zoveel balbezit hebt moet je meer rendement uit de cirkel halen. Al hebben we trouwens genoeg corners en kansen gehad om het af te maken.” Na de wedstrijd tegen India vertelde zijn teamgenoot Seve van Ass dat de ploeg scherpte mistte en ook in de kwartfinale ontbrak het hier aan.  “We hebben het er na India wel echt over gehad met de groep,” vertelt Jonker. “We hebben de beelden erop nageslagen, afspraken gemaakt en het klopte ook allemaal maar uiteindelijk is de uitvoering het belangrijkst. Je kunt beelden kijken tot je een ons weegt maar je zal het uiteindelijk op het veld moeten laten zien en dat hebben we vandaag nagelaten.”

Naast het gebrek aan rendement voorin leek het achterin, voornamelijk in het laatste kwart, ook een stuk minder steady dan in de eerste twee poulewedstrijden, al was dat volgens Jonker ook de verdiensten van de tegenstander. “ Je weet dat je als je op hun helft speelt, je veel ruimte achterin weggeeft. Pakistan is net als India een counterploeg en dat deden ze heel goed. Misschien hadden we achterin iets meer controle moeten houden maar we hebben vandaag vooral in balbezit te weinig gebracht,” aldus de spits die ook een groot verschil zag met de eerdere duels. “In de eerste wedstrijden wisten we elkaar goed te vinden en speelden we mooi combinatie hockey, vandaag niet. Iedereen zal bij zichzelf te raden moeten gaan waarom veel hun niveau niet hebben gehaald.”

Door deze nederlaag rest Nederland niets anders dan de strijd om plek vijf tot en met acht. Hoewel Oranje voor meer naar India was gekomen houdt Jonker de moed erin. “Het toernooi is nog niet afgelopen en het is wel echt een voordeel dat je door mag. We hebben nu de kans om het met twee goede wedstrijden te kunnen afsluiten. Ik heb zelf ongelooflijk veel zin om weer te mogen spelen. Vandaag heerst nog de ongelofelijke teleurstelling en die zal nog wel even nazeuren maar morgen gaan we het veld weer op. Vrijdag spelen we dan tegen India of België. Het zijn allebei geweldige teams dus we kunnen onze borst nat maken en daar een heel ander Nederland laten zien.”

Reageer

Contact Us