Jorrit Croon: ‘Van onszelf eisen dat we het volgende duel weer zo spelen’

“Als wij gewoon veel energie geven en met z’n allen erop klappen dan gebeuren er mooie dingen.” Het was een terechte constatering van Jorrit Croon na de 6-1 zege van Nederland op België op de tweede speeldag van de Champions Trophy in Breda.

De Oranjeheren kenden een dag eerder nog een valse start van de laatste editie van het landentoernooi. Argentinië ging er met de overwinning vandoor door in de laatste minuut te scoren.

Evaluatie

“Natuurlijk zijn we kritisch geweest”, zegt Croon over het duel met Argentijnen. “Ik denk wel dat we goed spel hebben laten zien. Daar hebben we ons ook aan vastgehouden. We hebben de goede dingen eruit gehaald en de minder goede dingen geëvalueerd.”

“We wilden scherper starten”, gaat Croon verder. “Dat is wel gelukt. Een mooie snelle voorsprong en daarna kwamen we niet meer in de problemen. Dat kwam echt omdat wij veel energie bleven geven en ons spelletje bleven spelen.”

Nederland slaat toe

Nadat België uit een strafcorner op de paal had geschoten, overrompelde Nederland de zuiderburen. Halverwege het eerste kwart stond de stand 3-0 op het bord dankzij twee treffers van Roel Bovendeert en een doelpunt van Seve van Ass.

“Een klein nuanceverschil met gisteren (duel tegen Argentinië, red.) is dat we scherper voor de goal waren”, zegt Croon. “We hadden een duidelijk strijdplan. Tegen België is het anders hockeyen dan tegen Argentinië. Daar hadden we ons plan op aangepast. Ik denk dat we dat goed gedaan hebben.”

Ruime marge bij rust

Bij rust hadden Jeroen Hertzberger en Mirco Pruyser de stand al naar 5-0 getild. “We hebben superspitsen staan, dat mag duidelijk zijn. Het mooiste is ook dat we veel voor de goal komen en veel kansen creëren. In andere wedstrijden hebben wel ook genoeg gecreëerd, maar misten we een klein beetje scherpte in de afronding. Maar je ziet, als je wel scherp bent en vertrouwen blijft houden, dat we die goals maken.”

Ondanks de grote voorsprong verslapten de Oranjeheren niet. John-John Dohmen scoorde nog wel tegen, maar in het slot van het duel bepaalde Hertzberger de eindstand op 6-1. “Ik denk dat het een mooi punt is van vandaag. Waar we nog weleens snel op voorsprong komen en dan laks worden, hebben we vandaag (zondag, red.) volhard in ons strijdplan. En dan wordt het een mooie overwinning.”

Niveaugrens

Heeft Oranje in het duel met de Belgen het niveau aangetikt waar de ploeg naar streeft? “Zodra je dat niveau aantikt of wanneer je het gevoel hebt dat je in de buurt komt, verschuift die lat weer een beetje naar boven. Dan is het plafond weer een beetje hoger”, zegt Croon.

“We hebben goed gespeeld vandaag. Dat mag duidelijk zijn. We moeten nu van onszelf eisen dat we volgende wedstrijd weer zo spelen en weer iets beter worden zodat we die ondergrens een beetje omhoog duwen.”

Reageer

Contact Us