Judge: ‘Het wordt een hele uitdaging om bovenin het rechter-rijtje te eindigen’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Lucas Judge is na zijn rugblessure van vorig seizoen blij om weer met zijn teamgenoten van Pinoké op het veld te staan. De ploeg uit Amsterdam heeft dit seizoen naast veel nieuwe spelers ook weer een nieuwe coach en dus ligt de focus bij hen op dit moment vooral op de teambuilding. 

lucas judgeHoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Wij zijn in de laatste week van juli al gestart maar hebben daarvoor natuurlijk ook gewoon een loopprogramma meegekregen en gevolgd. We hebben tot nu toe voornamelijk getraind en een stuk of zes wedstrijden gespeeld. Of ik alsnog spierpijn had? Ja, dat is volgens mij niet te voorkomen na zo’n lange zomerstop.

Zijn jullie compleet?

We waren afgelopen dinsdag voor het eerst compleet. Andreu Enrich kwam namelijk pas later uit Spanje, onze Duitser Jonathan Fröschle heeft deze week ook voor het eerst meegedaan en Dennis Warmerdam is Europees Kampioen geworden met Jong Oranje en kreeg daarna nog even vrij. Nu we compleet zijn gaan we dit weekend ook even bij elkaar zitten. Zondag spelen we op Tilburg en na de wedstrijd gaan we even wat doen met z’n allen, even tijd voor wat sociale activiteiten.

Jullie zijn veel ervaring kwijtgeraakt en daar zijn veel jonge jongens voor terug gekomen. Daarnaast voor de derde keer in een jaar een nieuwe coach. Kun je dan wel voortbouwen op een vorig seizoen of begin je eigenlijk weer op nul?

Ja, we zijn inderdaad een stuk of zeven spelers kwijtgeraakt maar we hebben er ook veel jonge jongens voor terug gekregen, waaronder een paar uit eigen jeugd wat heel mooi is. Daarnaast hebben we vorig jaar natuurlijk ook te maken gehad met een coachwissel dus onze begeleiding is ook volledig nieuw. Er is veel veranderd maar dat geeft wel nieuwe energie. In sommige opzichten starten we wel weer op nul maar we proberen door te gaan op de weg die Pinoké is ingeslagen. In die zin verandert er dus niet zoveel. We hebben met mezelf, Balder Bomans, Olmer Meijer, Andreu en natuurlijk Jesse Mahieu in de begeleiding ook nog steeds wel wat  jongens in de ploeg die er al een tijdje rondlopen. Hans (Streeder, nieuwe coach red.) is ook om de juiste redenen naar Pinoké gekomen, om met eigen jeugd en jonge jongens aan de slag te gaan. Pinoké heeft de afgelopen jaren goede jeugd gehad en de ene generatie moet op een gegeven moment overgaan in de andere. Dat gaat met vallen en opstaan. Het is een investering maar het moet een keer gebeuren dus daar moeten die jongens ook de ruimte voor krijgen.

Afgelopen seizoen speelden jullie je in de laatste competitieronde veilig van play-outs. Wat is de doelstelling voor dit seizoen?

We hebben het er eigenlijk nog niet over gehad. Het is nu voornamelijk even wennen met de nieuwe coach en we moeten met elkaar uitzoeken hoe en wat. We zijn op dit moment een beetje op zoek naar de juiste samenstelling, het hoofdthema hierin is voornamelijk de communicatie met elkaar. We hebben veel nieuwe jongens dus we moeten leren praten in het veld en op elkaar ingespeeld raken. Tot een bepaalde doelstelling zijn we nog niet gekomen maar dat zal de komende weken duidelijk worden.

Heb je een persoonlijke doelstelling?

Door een rugblessure die ik vorig seizoen opliep in eerste seizoenshelft heb ik bijna het het hele seizoen gemist dus voor mij is het na een drukke zomer echt genieten dat ik terug ben. Daarnaast geniet ik ook van de jonge jongens die heel veel energie hebben en graag beter willen worden. Ik ga daar graag in mee om nog steeds een beetje beste uit mezelf te halen maar ook uit hen. Zoals ieder jaar lijkt het me ook wel mooi om veel goals te maken. Soms lukt dat wel en soms niet, maar het is een mooi uitgangspunt. Ik ben 32 en na die blessure van vorig jaar heb ik hard gewerkt dus ik ben vooral blij dat ik weer fit ben en het veld weer op kan.

Van welke teams verwacht jij veel dit seizoen? Verrassend team of grootste concurrent?

Vorig jaar zag je dat het verschil tussen de top zes en de rest heel groot was geworden. Het wordt een uitdaging voor die onderste zes om daar iets aan te doen. OZ heeft dit jaar weer een heel sterk team, Amsterdam is sterker geworden en ook Bloemendaal, Rotterdam, HGC en Kampong zijn sterk gebleven. Het verschil blijft dus misschien nog even groot als vorig jaar en het zal voor ons een hele uitdaging worden om bovenin in rechter-rijtje te eindigen. Hurley heeft een compleet nieuw team met veel hoofdklasse ervaring en ook Erik Jazet in de begeleiding dus ik ben heel benieuwd hoe zij gaan presteren. Hetzelfde geldt voor Den Bosch onder Eric Verboom. Het wordt dus zowel bovenin als onderin weer spannend denk ik, maar dat is ook wel weer leuk.

Welke plek gaat Pinoké eindigen?

Bovenin rechter-rijtje lijkt me wel mooi om mee te beginnen.

Comments (12)

 1. Pinoke waarschijnlijk een van de hoofdklasseteams met meeste eigen jeugd/talent. Hoop dat het lange termijnbeleid zich terug gaat betalen! Succes mannen.

 2. Eens met Steekneus. Dit jaar zal het best lastig worden, maar met deze kwaliteit moeten ze er in kunnen blijven en dan hebben ze een jaar gerijpt en kunnen ze vruchten gaan plukken van hun beleid. En dan zijn ze eenoog in land der blinden want de rest van de clubs kopen nog steeds selecties bij elkaar en daar hebben ze straks geen geld meer voor… Uitzondering in de HK naast Pinoké: Push.

 3. @Klaas, Pinoke is net als al de andere clubs een koopclub.

  Meer dan de helft komt van buitenaf.

 4. Rotterdam heeft inmiddels toch ook een andere koers ingezet. 1 buitenlander en verder allemaal Nederlanders waarvan een groot aantal van Rotterdam zelf komt (Hertzberger, Blaak, Gerritsen, Turkstra, Melkert, Bakker en Appels).
  Of je er kampioen mee wordt is de vraag. De rest koopt weer veel buitenlanders helaas.

 5. De feiten zijn als volgt: Pinoké heeft jaren terug tijdelijk gekozen om kwaliteit te ‘kopen’ teneinde een stabiele hoofdklasser te worden. Missie gelukt, alhoewel het geïnvesteerde geld niet altijd optimaal gerendeerd heeft. Tegelijk is in die tijd de jeugdopleiding verder geïntensiveerd en geprofessionaliseerd. Resultaat: talrijke landstitels in de afgelopen jaren. Talenten van andere clubs melden zich volop aan, maar worden vaak genoeg teleur gesteld: de lat ligt hoog. Pinoké wil de komende jaren de vruchten plukken van die opleiding, iets wat komend seizoen overigens een heuse uitdaging zal blijken. De term ‘koopclub’ is misplaatst omdat door economische factoren het budget omlaag moe(s)t. Natuurlijk bschikken de heren over een leuke Spanjaard en sinds kort over een stoere Duitser. En de dames zijn versterkt met een ‘Aussie’ die nog opzien zal baren, maar dat is het qua buitenlanders dan wel zo’n beetje. Financieel gezond en tegelijk 2 Hoofdklasseteams, het blijkt mogelijk! Bovendien speel je bij Pinoké in principe al sinds mensenheugnis voor de spreekwoordelijke stick en schoenen. Waarom? Da’s het Geheim van Pinoké!

 6. @insider, dus je bent alleen een koopclub als je buitenlanders haalt? als je Nedrlandse spelers van andere clubs haalt ben je geen koopclub? rare redenatie.

  Daarbij spelen spelers bij Pinoke al jaren niet meer voor de spreekwoordelijke stick en schoenen.

 7. Wat is een koopclub? Volgens mij is het onmogelijk om als club een (prestatie)team op te zetten met alleen maar eigen jeugd. De discussie moet hier dus niet over gaan lijkt me. Pinoke probeert iig dmv het eerder geschetste beleid, meer zelf opgeleide spelers in te zetten. De grote uitdaging nu is om te presteren, bovenkant linkerrijtje en spelers behouden voor de club. Dat laatste zal het meest uitdagend zijn, want die spelers willen ook wel eens meedoen om de prijzen.

 8. Gisteren Pinoké zien spelen tegen Tilburg. Meer dan een strafcorner is het eigenlijk niet.

 9. Zolang je spitsen hebt die strafcorners halen en een cornerman hebt die ze erin pusht kom je best ver in de NL competitie. Nou hopen dat Derk van Essen zich wel gaat waarmaken bij Pinoke.

 10. Wordt een beetje moe van al dat gezeur over ‘koopclubs’ op deze site. Er zijn maar 12 hoofdklasseclubs, dus als je talent en ambitie hebt maar woont in een gebied zonder hoofdklasseclub, dan moet je gewoon overstappen als je de kans krijgt. Punt.

  Geen enkele club kan op niveau hoofdklasse draaien met louter eigen jeugd. Dus scouten hoort erbij. En dat stopt niet bij 18-jarige leeftijd, of de landsgrens.

  PS Wanneer ben je ‘eigen jeugd’? moet je dan al vanaf je 6 ergens gespeeld hebben? Of is 12-14 ook goed?

 11. Grappig, een speelster als Michelle Fillet, zeer talentvol, nog niet zo lang geleden van de HC Zwolle overgestapt naar de A jeugd van Kampong, wordt door datzelfde Kampong gepresenteerd als een Dames I speelster die voortgekomen is uit eigen jeugd. Ja, op die manier doe je de waarheid toch wel een beetje geweld aan !!!!!

 12. Kenner, leuk voor Lucas Judge want daar gaat het hier over

Reageer