"Kiwiloze koploper kansloos" | Hoofdklasse Hockey Nederland

"Kiwiloze koploper kansloos"

Bloemendaal heeft met een 6-1 zege op Rotterdam laten zien dat er nog wel degelijk rekening moet worden gehouden met de nummer vijf van de hoofdklasse. Met dank aan het vertrek van de drie Nieuw-Zeelanders bij de verliezende koploper.
Simon Child, Steve Edwards en Nick Wilson zouden het seizoen kunnen afmaken bij Rotterdam. Zij moesten zich pas na de play-offs melden in Nieuw-Zeeland om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Daar waren keiharde afspraken over gemaakt. Maar in een olympisch jaar stellen keiharde afspraken met buitenlandse hockeyers geen reet voor in het nog altijd amateuristische hockeywereldje.
Meer geld
Nieuw-Zeeland kreeg plotseling wat meer geld om zich voor te bereiden op het grootste sportevenement te wereld. Dus besloot bondscoach Shane McLeod om zijn voorbereiding op de Spelen een maandje eerder te beginnen. Child, Edwards en Wilson stapten daarom afgelopen maandagochtend al in het vliegtuig om terug te keren naar hun geboorteland.
„Als ze bij Rotterdam waren gebleven, dan liepen ze de kans dat ze de Olympische Spelen zouden missen”, zei coach Reinoud Wolff over het vertrek van zijn topspelers. „Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.”
Landstitel
Het vertrek van de Nieuw-Zeelanders zou de Rotterdammers zo maar eens de landstitel kunnen kosten. Tegen Bloemendaal bleek de koploper absoluut niet zonder zijn kiwi’s te kunnen. Wolff ontkende dit laatste nog op basis van de 1-1 ruststand. Maar dit was enkel en alleen te danken aan een in de eerste helft uitblinkende keeper Pirmin Blaak.
In de tweede helft besliste Bloemendaal binnen tien minuten de wedstrijd. Dit was na de snoeiharde 2-1 van Ronald Brouwer onder meer te danken aan een weergaloze doelpunt van Roel Bovendeert, die na een solo keeper Blaak met een fraaie snoekduik passeerde.
De pas negentienjarige aanvaller tekende vervolgens ook voor de 4-1.
Bewondering
De 26-jarige international van Bloemendaal Wouter Jolie sprak na afloop vol bewondering over zijn veel jongere teamgenoot. „Het is een wereldgozer met een enorm goede mentaliteit. Hij staat altijd op de goede plek en is megasnel.”
Naast Bovendeert speelde ook Teun de Nooijer een uitstekende wedstrijd. De aanvoerder van Bloemendaal kende een mindere periode. „Je kan zelf wel invullen hoe dat kwam”, doelde Jolie op het feit dat de legendarische nummer veertien van het hockey na bijna achttien jaar trouwe dienst uit het Nederlands elftal werd gegooid. „Maar de laatste weken is hij weer heel erg belangrijk voor ons.” Zoals bekend maakt De Nooijer inmiddels weer deel uit van de selectie van Oranje.
EHL
Toch slaagde Bloemendaal er vorige week niet in om zich te plaatsen voor de halve finale van de Euro Hockey League en staat de formatie van Dave Smolenaars nog altijd vijfde terwijl er maar vier clubs mee mogen doen aan de play-offs om de landstitel. Maar de verschillen zijn bovenin met nog maar drie wedstrijden te gaan erg klein. De nummer vier Kampong staat maar één puntje boven Bloemendaal en ontvangt de formatie van coach Dave Smolenaars tijdens de laatste reguliere competitiewedstrijd.
„We hebben het zelf in de hand”, zei Jolie. „Het gaat er nu om dat we niet meer verslappen zoals we eerder dit seizoen zo vaak wel hebben gedaan. Als we de laatste wedstrijden net zo spelen als tegen Rotterdam, dan moeten we die play-offs kunnen halen.”
Bron: spitsnieuws.nl

Comments (7)

 1. Knap als het Rotterdam zou lukken kampioen te worden. Zo lang geleden was het niet dat heren 1 in de overgangsklasse speelde.

 2. Met de ploegen zo dicht bij elkaar, en Bloemendaal op stoom, zou het me niet verbazen als Rotterdam de play-offs alsnog gaat missen.
  Zoals het artikel al stelt is hockey een amateursport zolang dit soort dingen kunnen gebeuren.

 3. @yankee, niks is onmogelijk maar zie het niet gebeuren zeker kijkend naar het programma van Rotterdam dat relatief makkelijk is, denk eerder dat Kampong het niet gaat redden ook kijkend naar het programma.

 4. Idd, kampong moet nog tegen Bloemendaal, Amsterdam en Pinoke!

 5. Rotterdam is behoorlijk verzwakt, sneu en inderdaad amateuristisch.
  Maar Pinoke mist de laatste 2 wedstrijden wat mensen, iig Reid-Ross, scheelt ook nogal wat.
  Als Kampong 2 van de 3 wint zijn ze door. En als ze dat niet doen, hebben ze niks in de play-offs te zoeken. (Als Kampong het niet haalt moeten ze nog maar eens aan die 6 punten die ze aan Hurley hebben gegeven denken).
  Denk dat Amsterdam en Bloemendaal het in ieder geval halen, de andere 2 wordt spannend, maar dat maakt het ook leuk!

 6. amsterdammer

  Amsterdam dus kampioen!!! Dubbelslagje in de hoofdstad. Prachtig!

 7. @amsterdammer: Ja dat zou triest zijn, opnieuw.
  HCR heeft op papier misschien 3 makkies, maar in de laatste fase van de hoofdklasse moeten al die drie teams vechten voor degradatie. Dus dat wordt zéér lastig, zonder kiwi’s.
  Het is overigens niet de eerste keer dat Rotterdam dit overkomt. Voorgaande jaren misten ze ook belangrijke spelers tijdens de play-offs/EHL finale weekend. Denk aan Archibald, Knowles, Burrows, Child etc.
  Nee, daar word ik als Rotterdam fan niet vrolijk van.

Reageer