Knetemann: ‘We moeten de jonge groep bij elkaar houden en daarna echt oogsten’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat.  Schaerweijde-verdediger Thijn Knetemann vertelt vandaag onder andere over de invloed van de Utrechtse ontgroening, zijn eerste seizoen als eerste cornerman en de vele wisselingen binnen het team. 

Thijs Knetemann SchaerweijdeHoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Eerst zouden we op vijf augustus beginnen maar toen bleek dat de competitie op 7 september al van start zou gaan zijn alle jongens die in Nederland waren in de laatste week van juli al gaan rennen op de club.

Zijn jullie inmiddels compleet?

We waren wel compleet maar zijn nu drie jongens kwijt vanwege ontgroening in Utrecht. Eigenlijk is het wat dat betreft elk jaar feest bij Schaerweijde want er zijn in het verleden veel jongens geweest die die stap hebben gemaakt. Dat is verder wel gewoon van tevoren besproken en aangegeven dus dat wisten we als team ook al. Hoe lang ze weg zijn? Het zijn twee weken, de eerste week doe je buiten allemaal dingen dus dat is prima want dan blijf je in ieder geval wel bezig en sowieso drink je twee weken geen alcohol. Maar het enige is dat ze aan het eind heel moe zijn en zullen bij moeten slapen. Maar goed, onze eerste wedstrijd spelen we uit op HGC en hoewel we dan zeker voor de winst zullen gaan is het geen ramp als we daar punten laten liggen. De tweede wdstrijd is belangrijker (tegen Pinoké, red.) dus hopelijk is dan iedereen weer helemaal fit.

Bij Schaerweijde zijn er eigenlijk elke seizoen veel wijzigingen in het team en ook dit jaar vertrokken er veel spelers. Op welke manier heeft dat invloed op de prestaties?

Het is onwijs lastig maar we beginnen altijd vroeg met de voorbereiding en trainen de laatste jaren vijf keer in de week.  We steken er dus wel veel uren in om goed op elkaar ingespeeld te raken. Het is natuurlijk niet optimaal als je elk jaar negen nieuwe spelers erbij krijgt en negen anderen ziet vertrekken maar dat hoort denk ik ook een beetje bij een club die niet in de top van de hoofdklasse speelt. Met de nieuwe spelers die we nu hebben gaat het tot nu toe heel goed eigenlijk. Afgelopen seizoen hadden we met Taekema, Westerhout, Sträter, Looijen natuurlijk een aantal blikvangers. Wat dat betreft was het voor de jonge jongens wel relaxed dat zij in de spotlights stonden en wij zonder al te veel verantwoordelijkheden konden hockeyen. Nu moeten andere spelers dat oppakken maar we hebben een onwijs jong team dus het wordt even kijken hoe dat gaat lopen. Ik merk wel dat we mega veel energie en meer dynamiek in het team hebben dus wat dat betreft hebben we wel vooruitgang geboekt. Al neemt dat niet weg dat we vast wat wedstrijden door onervarenheid op ons bek zullen gaan. We moeten gewoon in onszelf geloven en dan komen de mooie resultaten ook.

Betekent een nieuwe ploeg ook een nieuwe tactiek?

Ja, we spelen vanuit een bepaalde filosofie die we proberen na te streven en met dat in ons achterhoofd hebben we ook bepaalde spelers aangetrokken. We willen namelijk ook daadwerkelijk in die speelstijl kunnen spelen in plaats van het alleen maar te zeggen maar het niet waar te kunnen maken. Zo hebben nu meer lopende spelers dan de statische spelers die we afgelopen jaren hadden en proberen we als team fitter te worden, fysiek sterker zijn. Niet eens zozeer qua loopvermogen maar gewoon breder, sterker, krachtiger worden. Zoals je zeg maar ook het verschil zag tussen Australië en Nederland in de WK finale. Of er nog andere verschillen zijn met afgelopen seizoen? Ja, vorig jaar hadden we het na een verloren wedstrijd nog wel eens over dat wanneer iemand bijvoorbeeld tot vijf keer toe een bal niet aanneemt, hij aan iemand moet vragen of een teamgenoot voor of na de training even twintig stuiterballen op de backhand wil slaan. Nu hebben we een extra trainingsmoment gecreëerd waarin je dat soort dingen kunt oefenen.

Afgelopen seizoen ontliepen jullie de play-outs. Is er al een doelstelling voor komend seizoen?

Nee, een doelstelling hebben we nog niet echt bepaald. Schaerweijde wil gewoon doorpakken. Na onze promotie werden we elfde, het jaar erop tiende en afgelopen seizoen eindigden we op de negende plek. Dus elk jaar gaat het beter en alles wat hoger is, is meegenomen, dat is in ieder geval hoe ik er tegenaan kijk. Nu hebben we vrij veel jonge jongens in het team die allemaal minimaal twee jaar blijven dus die moeten we bij elkaar houden en daarna echt oogsten.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ik ben nu achterin degene met de meeste ervaring dus ik moet komend seizoen wel lijnen uitzetten en op zwakkere momenten de concentratie behouden. Buiten mijn verdedigende taken wil ik ook aanvallend meer mijn steentje bijdragen en verder wordt de corner belangrijk. Na het vertrek van Taekema en Looijen is het de bedoeling dat ik de eerste man bij de corner wordt dus dat is een mooie uitdaging.

Van welke teams heb jij dit seizoen hoge verwachtingen?

Ik denk dat Hurley dit jaar wel echt een goed team heeft. Het was vorig seizoen al onwijs knap dat ze als promovendi op de achtste plek eindigden maar ik denk dat ze nu in de breedte sterker geworden zijn. En voor de rest heeft OZ een waanzinnig team, al denk ik dat Amsterdam het ze wel moeilijk gaat maken. Ik verwacht wel een mooie tweestrijd tussen die teams.

Tot slot, op welke plek staat Schaerweijde na 22 wedstrijden?

Ik zeg dan toch de negende plek.

Comments (1)

  1. Maar Thijn, hoeveel goals denk jij te gaan maken? In het verleden zie je bij de clubs die het heel moeilijk krijgen, er eigenlijk nooit een goeie corner was..

    anyhow, succes schaerweijde. Wanneer gaan jullie weer in de kuil spelen?

Reageer

Contact Us