KNHB beëindigt samenwerking met Paul van Ass - Hoofdklasse Hockey Nederland

KNHB beëindigt samenwerking met Paul van Ass

De KNHB heeft in goed overleg met bondscoach Paul van Ass besloten, het aflopende contract na vier jaar niet te verlengen. De coach van de Nederlandse heren verloor twee weken geleden de WK finale van Australië. 

WK Nederland Argentinië Oranje Paul van ass DR
Credit: Daan Rhijnsberger

Van Ass heeft grote verdiensten gehad voor het Nederlandse hockey, zo meldt de hockeybond. Hij heeft het herenteam met aansprekend en attractief hockey op een hoger plan gebracht, hetgeen heeft geresulteerd in een tweede plaats op de Olympische Spelen 2012 in Londen en een tweede plaats tijdens WK Hockey 2014 in Den Haag. Bovendien werd onder zijn leiding in New Delhi de Hockey World League 2014 gewonnen.

De KNHB is van mening dat voor het maken van de volgende stap en verdere ontwikkeling van het herenteam een nieuwe impuls nodig is. De hockeybond bedankt van Ass voor zijn inzet en inspanningen gedurende de afgelopen jaren, die onmiskenbaar tot resultaten hebben geleid. De KNHB beraadt zich de komende tijd over de opvolging en streeft ernaar om op korte termijn dit proces af te ronden.

Van Ass zelf gaf na afloop van de WK finale al aan dat hij graag zijn tijd als bondscoach en zijn ervaringen zou evalueren met de bond.

Comments (19)

 1. Busvervoer

  Ha ha, Ben de eerste !!

  Ben heel benieuwd naar de reacties.

  Ben ook heel benieuwd naar de opvolger (ster)

 2. Dus de Bond zet Paul nu “off”… Hoop maar dat hij uit zijn spannings equillibrium komt…

  Met andere woorden, focus op hockey en het mentale stuk als extra hier op. Uiteindelijk bepaalt de combinatie het spel en het resultaat en niet al die ingewikkelde prietpraat. Duidelijke spelstijl van het Ned Elftal als opmaat voor de opleidingen binnen de Jeugdteams en de Districtteams. Het mentale aspect van jongs af aan als een reguliere tool inzetten (leeftijdsadequaat natuurlijk) en aan de gang. “Don’t try, either you do it or you don’t!”

 3. Michel van de Heuvel is de perfecte kandidaat om Oranje op de rails te zetten!

 4. #winning

 5. Het team staat op de rails en heeft gewoon heel goed gepresteerd onder van Ass. Hoe hij keuzes maakte tav Teun en Taeke was belabberd en deed geen eer aan deze mannen, maar uiteindelijk is ‘ie op een ruime voldoende geëindigd.

 6. Off topic @Busvervoer: doe normaal met je ‘ben de eerste’. Het is geen 1998! Op andere fora zou je direct geband worden.

 7. Als Van Ass – zoals hij zelf zegt – over zijn houdbaarheidsdatum heen was, dan is hij dus te lang doorgegaan. Dan had hij de keuze om te stoppen eerder moeten maken (of hadden zijn vriendjes bij de bond die keuze eerder moeten maken), en wel zodanig tijdig voor het WK dat een opvolger een adequate voorbereiding had gehad. Tweede worden is volgens de scorebordjournalistiek prima, maar de manier waarop (zwakke laatste 3 wedstrijden, met als dieptepunt de finale) zegt iets anders, daar spreekt geen al te grote vooruitgang uit.

 8. Tijdperk Van Ass is afgesloten. Hele dikke punt.
  Maar wie en hoe nu verder?
  – Lammers zal nee zeggen.
  – Charlesworth zal nee zeggen.
  – Weise zit al erg lang bij Duitsland.
  Ik denk dat Caldas wordt doorgeschoven na 4 jaar dames.
  Ik ga voor Caldas.
  Wie volgt dan Caldas op:
  – Raoul Ehren (wordt denk ik te licht bevonden)
  Ageeth Boomgaard lijkt mij dan de meest geschikte kandidaat.
  Wie heeft er andere ideeën?

 9. voorstopper

  Caldas naar de heren en dan schuift Cox door bij de dames.

 10. Ik hoop voor het Nederlandse hockey dat men eerst met een aantal bekwame mensen gaat praten over wat er goed is bij het NL’se 11-tal en wat er nou precies verkeerd gaat. Het gaat véél verder dan alleen maar zeggen dat er verloren is van van de gespierde Australiërs. Dat men eens vanuit een denktank gaat werken en een analyse maakt. Pas daarna kan je beslissen welke coach én staff je nodig hebt. Technisch, tactisch, fysiek, people manager… Ik zie Max Caldas niet als opvolger (doet dat heel goed met de dames = verdomd moeilijk) maar is “te zacht” voor de mannen. Lammers moet z’n project afmaken en moet zich toch nog wat “bewijzen”… Er zijn namen genoeg te bedenken, maar je moet eerst weten WAT je precies MOET doen om een echte gooi naar de N°1 positie te wagen…

 11. Van Ass heeft zijn ziel en zaligheid erin gelegd en het zeer behoorlijk gedaan. Dat iemand een dergelijke klus klaart op zijn manier is begrijpelijk. Men wist van te voren wie de man was en kende zijn werkwijze.

  Hockeydiploma’s doen helemaal niet ter zake; die zijn voor knorren die met deze sport geld moeten verdienen vanaf de zijlijn…

  Eens met reactie hierboven; denktank opzetten met paar oud Internationals, mensen van buiten hockey(Albeda/Boot/Cruyff/Eenhoorn etc.) en ‘dan ook nog iemand’ van KNHB; anaylseren, concluderen en dan de juiste man/vrouw aanstellen.

 12. Caldas zou idd goed idee zijn. Maar Caldas presteert met Dames zo goed omdat deze dames bereid zijn extra’s te leveren en echt te leven voor hun sport (maanden lang helft van de tijd intern gaan in Papendal bijvoorbeeld). En hij heeft winnaarsmentaliteit gekweekt bij dames. Alleen als Caldas of willekeurig wie de mannen ook zo ver krijgt om alles voor sport over te hebben maken ze kans op medaille in Rio.

 13. Ik zou als KNHB ook veel interesse hebben in een BENCHMARK. Wat en hoe doen de andere landen het (Australië, België, Duitsland, Nieuw Zeeland…), wat is hun structuur, hun voorbereiding, hun visie… en ga eens praten met (oud)bondscoaches van die landen en vraag hun wat ze van NL denken, wat hun analyse is… alleen met een gezonde kritische blik naar jezelf kijken zal de werkpunten kunnen blootleggen. Persoonlijk vind ik heeft Van Ass het behoorlijk gedaan, hij heeft de groep verder gebracht maar nu is het inderdaad weer tijd voor wat anders… Analyseren en benchmarking, suc6 KNHB

 14. Nu nog met Sjoerd Marijne…

 15. Caldas met assistent Van den Honert naar de mannen. Klaar!

 16. Belachelijk als vandaag reeds een nieuwe mannen bondscoach bekend wordt gemaakt. Meen dat een evaluatie, conclusie iets meer tijd nodig zou hebben, daar de oorzaken ogenschijnlijk dieper liggen. Een gotspe….

 17. Bizar..

  Stephan Veen nog geen 4 dagen (!) geleden:

  Over een opvolger wil Veen het nog niet hebben. “Daar is het nog veel te vroeg voor. We hebben ook nog niemand op het oog. We zoeken in ieder geval wel iemand voor de lange termijn, niet voor één of twee jaar.”

 18. buitenspel

  Caldas it is! Succes Max!

 19. leuk dat Caldas het gaat doen maar wie wordt dan de nieuwe coach vd dames?
  Nu gaat alles goed omdat Caldas de juiste coach voor hen is maar niet onder elke coach presteren ze even goed, dat zag je aan het Kruis tijdperk.
  Bv Cox zou Caldas kunnen opvolgen maar Cox heeft geen internationale ervaring en is niet geschikt als hoofdcoach, dus wie dan wel?

Reageer