Het vertrouwen in Caldas en Annan is hoog. Want beide coaches krijgen een contract verlenging van de KNHB.

KNHB gaat verder met Alyson Annan en Max Caldas

De KNHB en de bondscoaches Alyson Annan (dames) en Max Caldas (heren) zetten hun samenwerking voort. Zoals de hockeybond gewend is, wordt na ieder toernooi geëvalueerd met de bondscoach en betrokkenen. Naar aanleiding van de evaluaties die volgden op de Olympische Spelen 2016 is besloten om de ingeslagen weg met beide coaches voort te zetten.

Met Annan is een overeenkomst afgesloten tot en met het WK in 2018 in Engeland. Het contract van Caldas liep reeds tot en met de WK van 2018 (India). Naar beide bondscoaches is bovendien de intentie uitgesproken samen te werken tot en met de Olympische Spelen 2020 in het Japanse Tokio.

Toekomst

“We hebben de tijd genomen goed met elkaar te evalueren en zijn verheugd dat we er met Alyson en Max uitgekomen zijn. We kijken uit naar de toekomst”, zegt technisch directeur Arno den Hartog van de KNHB in het persbericht.

Comments (40)

 1. Typefoutje. Het had moeten zijn: Ondanks de evaluaties die volgden op de Olympische Spelen 2016 is toch besloten om de ingeslagen weg met beide coaches voort te zetten.

 2. Nou is kijken wie er dan sneuvelt bij de dames voor het falen van Annan.

 3. Algemeen Fonds

  Neeeeeeeeeeeeee……..

 4. Het stuk wat ik nog mis is dat Arno den Hartog zelf aankondigt dat hij na 30 jaar het stokje (en het comfortabele pluche waar hij al zo lang op zit) overdraagt aan een ander (Marc Lammers, Paul van As of iemand anders).

  Voor het Nederlandse hockey is dat hoog tijd. Den Hartog is er debet aan dat er al zo lang door mannen sub optimaal wordt gepresteerd.

  @Bert – Je hebt het over het falen van Annan die tenminste nog zilver pakt maar niet over Caldas met zijn 4de plek?

 5. Hallo alle stuurlui aan wal! Suggesties?

 6. In hemelsnaam geen Paul van As, met zijn chinese strijdplan en wazige gedachtes is het ook nooit wat geworden. Kon lekker mee hobbelen met de Bobo,s en aanverwante pluchezitters. Hoop dat Lammers de hele KNHB het nakijken geeft want zo netjes hebben ze hem niet behandeld. Maar ja als je je mond open doet en een eigen sterke visie hebt zal je altijd weggemaaid worden door de bond. Ook een van de Heuvel, een top coach is op schandalige manier aan de kant gezet.
  Wat den Hartog en zijn kornuiten betreft, zo lang er geen frisse wind daar gaat waaien en meelopers en jaknikkers de bond vormen zullen we blijven aanmodderen.

 7. @hockey. Weing aan toe te voegen. Nu al heimwee naar Wakki. Dat was tenminste een persoonlijkheid. Met de Adam kliek zijn we er niet op vooruit gegaan.

 8. @Schaar – Wakkie heeft wel den Hartog te lang laten zitten. Nu krijg je hem niet meer weg. Voor de Amsterdammers Gerritsen en Nelissen heb ik ook geen goed woord over. Wat hebben ze nu in feite gedaan sinds hun aanstelling? Aanmodderen, dat wel ja. Toon lef en stel iemand met visie aan als TD.

 9. Toon Siepman!

 10. Het is goed dat Annan aan zelfreflectie doet.
  Beetje rust in de tent de komende jaren zou goed zijn. Geen wisselingen meer in de staf zou goed zijn. Zouden Veen (Caldas weg trekken bij Dames) en den Hartog ook aan reflectie hebben gedaan? Daar lees je niks over. Grootste probleem bij KNHB is dat vrienden, vrienden aantrekken. Daardoor leveren paar verenigingen veel mensen die een functie hebben bij de KNHB. In het verleden was dat Kampong. Nu zijn Schaerweijde en Amsterdam “hofleverancier”! Daardoor ontbreekt kritische blik en houdt men hand boven elkaars hoofd. Geen gezonde situatie. Aan de andere kant blijft het een amateursport. Mag je dan iets anders verwachten?

 11. De 2 loser coaches + uber loser Arno den H. hebben gezamenlijk besloten dat het goed zit:) Een gotspe…

 12. Op de man spelen voegt weinig toe aan de discussie over hoe Nederland weer structureel finales gaat spelen. Persoonlijk denk ik dat Nederland zich geen betere bondscoaches kan wensen dan deze twee. Ik kan in elk geval niemand anders verzinnen die het beter zal doen. En reken maar maar dat deze twee niets liever willen dan gouden medailles winnen.

  Verplaats je even in de schoenen van Annan, die in negen maanden een gekneusde spelersgroep moest klaarstomen voor dat wat iedereen als normaal is gaan beschouwen: goud. Kijk voor het gemak ook wat verder dan je eigen wereldje, want over de grens wordt ook hard gewerkt om gouden medailles te winnen. We zijn een beetje arrogant geworden in Nederland en hebben geen idee van wat er om ons heen gebeurd.

  Dat is wat je de KNHB kunt aanrekenen. Bert Bunnik, voormalig Technisch Directeur, gaf in 2013 al aan dat de Nederlandse hockeyers mentaal te kort schoten voor de internationale top. Dit werd weggewuifd door de KNHB en toenmalig bondscoach van As onder het motto ‘branie brengt ons weer aan de top’. Veel gouden medailles zijn er sindsdien niet gewonnen.

  Caldas en Annan hebben stoffer en blik gekregen van de KNHB. Die twee zilveren medailles van de heren in de afgelopen vier jaar hebben weinig anders opgeleverd dan een zichzelf overschattende ploeg. En onder Marijne hebben de dames ruim een jaar stil gestaan in een cruciale fase, ga er maar aan staan.

  Kritiek op Arno den Hartog? Tuurlijk, lekker makkelijk. Je moet even goed kijken naar de structuur binnen de KNHB en naar wat er in het verleden gebeurd is. Het verhaal Marijne lijkt erg op het verhaal Kruis. Die lagen gewoon niet goed bij Bolhuis. Veen dacht snel te kunnen scoren met Caldas, dat is wel erg kortzichtig.

  Arno den Hartog verdiend eerder een pluim dan kritiek. Hij voert gewoon uit wat de bondsbestuurders willen en is loyaal aan zijn werkgever. Als je kritiek wilt uiten, dan wel op de juiste personen. Dat zijn dus ook de spelers. Ik heb nu wel genoeg tranen over de wangen van Robert Kemperman zien lopen. Een grote jongen bij zijn club, een kleine jongen in het international hockey. En dat geldt voor meerdere spelers. Moet een 17 jarige debutant de meest stabiele factor zijn?

  Laat ik het voor gemak de Klein Zwitserland visie noemen, gericht op het verleden. Toen waren we goed, toen wonnen we alles, toen hadden we echte wereldtoppers. Nu niet meer, en die komen er ook niet zolang we naar het verleden blijven staren. De wereldtop is nog nooit zo breed geweest (dankzij de hoofdklasse CV), de jongens en meisjes in het Nederlands elftal hebben geen andere keus dan zich op te trekken aan andere landen, want die zijn ons inmiddels voorbij. Succes.

 13. @John, je analyse klopt op veel punten, de arrogantie van van As, die als manager van van de Heuvel alleen maar bezig is geweest met hulp van de bond om de poten onder de stoel van van de Heuvel te zagen. De blamage om bij de dames Marijne aan te stellen etc.etc. maar bij al die beslissingen zat Den Hartog op de plaats waar zijn vriend Bolhuis hem neer gezet had. Dat is het befaamde old boys network. Inderdaad Katja, eerst Kampong waar het een broeinest van vriendjespolitiek was en is. Daar bouwen ze nu , zelfs na kritiek van velen aan een hockeystadion wat in de jaren 50 al bedacht was door Cornelis. Zelfs al stapt daar de gehele financiële commissie op gaan ze door. Diezelfde structuur zie je bij de bond dn Den Hartog is een Kampong product. Waarom geen nuchtere Brabander aan het roer, of een Rotterdammer met een grote muil. Nee ze blijven bij de bond in het ons kent ons systeem en een ieder met een andere visie wordt er uit gewerkt.
  Je aanval op Kemperman vind ik hard maar begrijp hem maar als je jonge knullen al vroeg het predikaat “de nieuwe de Nooijer” op legt is de druk erg groot. Maar ook een Sander de Wijn, en veel andere jongens met talent worden zo arrogant gemaakt dat ze echt gaan zweven boven het kunstgras. Mentaliteitsverandering van spelers moet beginnen bij de ouders en de clubs die het geluk krijgen om een goede hockeyspeler in hun midden te hebben. Hou ze met beide benen op de grond en laat niet hockey ten koste gaan van studie en volwassen worden. Er lopen nu teveel egotrippers rond die van hun ouders hun opleiding op een laag pitje mogen zetten omdat ze dan de GROOTSTE kunnen worden. Ga er als jong volwassene maar aan staan.

 14. Ik ben erg benieuwd wat er aan de programma’s gaat veranderen en vooral ook aan de spelersgroepen.

 15. Er dient JUIST op de man gespeeld te worden John. Heer Caldas zou het allemaal anders en beter gaan doen dan voorganger Van Ass en Annan volgt een ontslagen Marijne op omdat ze deze job dus beter zou kunnen uitvoeren dan hij.

  Den Hartog had zijn eigen falen toegegeven bij het wederom ontslaan van een of twee bondscoaches.
  DAT en dat alleen is de reden dat deze twee helden doorgaan naar de volgende ronde. Nogmaals: Een gotspe.

 16. Jan, Welke Nelissen? Die met de voornaam Cor of heb je de klok horen luiden en etc. Voortaan alleen meepraten als je feiten en namen kent

 17. Zeer eens met Jan: let op de invloed van de bestuurders. En luister naar de analyse van Kooke vanmorgen (website NOS) over de evaluatie. Nadat knhb bestuurder al kenbaar had gemaakt door te willen gaan met Annan, werden gesprekken gevoerd met speelsters die niets anders durfden dan dwt te beamen. Anders raken ze oranje shirts kwijt. En we hebben afgelopen jaren gezien dat speelsters dir zich wel,uitspraken op en zijspoor werden gezet. Allemaal periode Bolhuis.

 18. jan123@Eric

  Eric, wat ben jij kortzichtig. John die slaat de spijker op z’n kop mbt de trope die beide coaches kregen en de relatief korte tijd die ze hadden. Voortaan ajb niet zo dom doen…

 19. DvdH gaat ook door zie ik.
  Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.
  Volgens mij moeten we inderdaad vooruit en niet in een groots verleden blijven hangen. De analogie met HC klein Zwitserland vond ik een mooie.
  Er is nog zoveel mooi vers spelersmateriaal, waarom doorgaan met wat fantastisch was?
  Iemand moet toch, in het belang van de hockeysport en het individu sturend optreden!
  Ik geloof niet dat Annan hier geschikt voor is.

 20. eric@jan123

  A heeft volgens u gelijk, dus B is kortzichtig…Gezien de door gebezigde logica en taalgebruik schat ik een middenkader baantje en/of hbo studie?:)

 21. Hoezo Marijne die zooi achterliet? Hij kreeg toch opdracht tot vernieuwing maar kreeg geen ruggesteun van dezelfde bestuursleden die opdracht gaven? Omdat aantal dames zichzelf boven kritiek verheven boekenbon zich tot bond richten. Hoe goed presteerden diezelfde danes in Rio? En nu weer nienand die durft te zeggen wat die werkelijk denkt. Paar jaar gelede heeft dat namelijk zeer getalenteerde speelsters ook kop gekost. Met een mening ben je als vrouw meteen ‘lastig’. De zooi die er is, dat is de cultuur vab amateurisme , kliekjesvorming en zelfoverschatting in een internationaal slechter wordende competitie.

 22. Oh ja, die boekenbon geeft de spellinchecker aan de enig universitair geschoolde intellectueel op deze site vol middenkader oprispingen

 23. Wat een onzin dat Annan voor een moeilijke klus stond. Met afstand de beste speelsters ter wereld en dan nog slecht en saai hockey spelen zonder karakter. Logisch dat Engeland wint. Iemand die zo tijdens een halve finale en finale haar team begeleidt die laat je toch nooit meer voor zo’n groep staan.
  De KNHB is vooral goed bezig om de hele wereld Nederland in te laten halen. In heel veel landen is de nationale jeugdopleiding veel beter en intensiever dan in Nederland ondanks veel mindere spelers. Met uitzondering van Dijkstra staan er matige coaches en vooral opleiders voor de groepen. Daarnaast wordt er in Nederland alleen nog maar op dom huppelhockey zonder karakter gelet. Annan speelde toch ook gewoon een dom spelletje zonder alternatieven en dat is bij de jeugdteams zeker niet beter. De oudere speelsters zullen toch ook conclusies moeten trekken. Paumen en DvdH zijn toch niet meer wat ze waren. Een paar jaar terug was DvdH een super speelster maar nu helaas niet meer. Er straalt geen vreugde en enthousiasme meer van uit en ik snap dat het ook een zware tijd is geweest. Paumen kan het hockeyend al lang niet meer volgen maar had haar karakter nog mee. Dat zag je tijdens de OS echter ook niet terug. Helaas, want daar wordt in Nederland al helemaal niet op gelet. Dat soort speelsters met karakter en inzicht gaan nog hard gemist worden in de toekomst. Daarom gaan landen als Engeland en USA nu opeens wedstrijden winnen met veel minder hockeytechnische kwaliteiten.

 24. ‘Amateurisme, Kliekjesvorming, Zelf-overschatting in een Internationaal slechter wordende competitie…’

  Aldus een van de commentaren hierboven.

  Dit lijkt me een redelijke conclusies nav het gehannes van de KNHB de afgelopen jaren.

  Amateurisme en kliekjesvorming kan de KNHB zichzelf aanrekenen; kennelijk zijn er onvoldoende gekwalificeerde mensen voorhanden om het tij te doen keren en wordt er maar wat aangerommeld.

  Dat spelers/speelsters aan zelf-overschatting leiden is evident. De huidige bondscoaches zijn kennelijk niet in staat om hen met beide benen op de grond te zetten en selecteren op kwaliteiten die niet het verschil maken op een Internationaal podium.

  En ach gut de hoofdklasse; allemaal leuk en aardig voor de gemiddelde toeschouwer, doch hier worden spelers echt niet beter van; het houdt ze slechts van de straat.

  Als Caldas met name externe factoren aanwijst voor het falen in Rio, is er met de man iets goed mis…Natuurlijk moet de competitie op de schop en ja, we nemen allemaal lekker een shoot outje voordat de kids het veld opkomen na het laatste fluitsignaal, doch het selectiebeleid en kennelijk het vermogen om spelers beter te maken faalt volledig.

  Bovenstaande maakt allemaal niets uit als we Internationaal niet willen meetellen; hockey in Nederland is cultureel erfgoed, maar dan ook niet zeuren.

  Overigens; Caldas ‘trekt hem door’ tot Tokio, WK 2018 voor nu al als niet belangrijk bestempeld. Dit wordt nog wat als hockey ooit van de Olympische kalender verdwijnt…

 25. Ben er verbaasd over hoe de NOS en anderen die black-out van Annan uitmelken. De black-out van Gerard Kemkers tijdens de Winterspelen met Sven Kramer was veel erger (diskwalificatie als gevolg). En vervolgens zijn Kramer en Kemkers gewoon doorgegaan met elkaar en succesvol ook. Ik vind het lage journalistiek en een vorm van karaktermoord. De pers heeft Kemkers ook met rust gelaten. Maar ja, onruststoken is nu eenmaal wat ze graag doen.

  En analyst Brinkman, wat moet je daar nu mee. Zegt dat Marijne is ontslagen omdat hij zilver won op het EK. Marijne had gewoon geen enkele chemie met die groep en is daarom ontslagen. Jammer dat mensen Brinkman en Kooke napraten.

  Ben het met John en anderen eens dat Caldas en Annan de aangewezen mensen zijn om de kar te trekken naar Tokyo. Geef ze het vertrouwen. En natuurlijk krijgen ze een contract voor 2 jaar en niet langer. Ze moeten nieuwe teams bouwen want de oudere garde valt weg. Dus je kunt ze niet nu al garanderen dat ze er tot Tokyo zitten. Eerst zien of ze in staat zijn om een nieuw en sterk team neer te zetten dat in Tokyo kan slagen.

  Maak me meer zorgen over de opleiding van talenten. Moet nog maar zien dat er genoeg talenten opstaan die het in Tokyo gaan maken. Met 250.000 hockeyers is in NL daar de winst te halen de komen jaren. Daar moet je mensen als Marc Lammers, Toon Siepman en Marieke Dijkstra op zetten. Maar ja, dat zijn geen vriendjes van de bond…

 26. Kemkers en Kramer zijn heel snel na het incident uit elkaar gegaan.
  Er is meer dan genoeg talent in Nederland. Maar zo lang de objectiviteit van het selecteren van districtsteams en nationale selecties zo karig blijft, zullen we veel talent missen. En dan heb ik het nog niet eens over de aanstelling van sommige coaches. Clubbelang, geen kennis van zaken hebben, vriendjes politiek het blijven terecht hete hangijzers en je haren gaan er van overeind staan. Met zoveel hockeyers hoort Nederland structureel eerste te worden bij elk toernooi. We gaan nu verder op dezelfde weg als het om (jeugd) opleiding gaat en mensen die hier verantwoordelijk voor zijn. Dit betekent een herhaling van zetten. We gaan in de toekomst dus hetzelfde tafereel als op de OS vaker terug zien.

 27. Dijkstra, die doet toch ook al het een en ander in de opleiding bij de bond?
  Waarom Marijne nu opnieuw door sommigen afgebrand wordt en Annan en Caldas wel krediet krijgen, is voor mij toch moeilijk te begrijpen. Caldas is voorbij en Annan is het nooit geweest.
  Volgens mij was Marijne juist al een stuk verder, maar was dat de bedoeling niet.
  Het zijn magere jaren en men is nog steeds niet bereid van de grond af aan aan nieuwe teams en opleiding te werken. Ook hier wordt vaak teruggegrepen op namen uit het verleden. Tekenend voor de armoede in hockeyend Nederland?
  De magere jaren gaan zo nog heel lang duren.

 28. Frank van Putten

  Het verlengen van de contracten heeft niets te maken met de competenties van de coaches.

 29. Ik kan me voorstellen dat de black-out van Annan niet als blunder gezien wordt??? Maar het verkeerd doornemen van de shout-outs in de finale. De spelers op exact dezelfde manier en volgorde laten nemen. Zonder over een eventuele variant te praten. Indien de keeper bijvoorbeeld vroeg gaat liggen bij de flats. Dat is ook normaal dus.

 30. @Frank van Putten

  @ Frank van Putten: Open deur, maar wat bedoel je?

  @Tatoum : En zo kan je nog veel meer benoemen. Niet competent, maar blijkbaar wordt die mening ook hier niet door iedereen gedeeld.

 31. @Katja – de black out van Kemkers was tijdens de Spelen van 2010 en ze hebben tot en met de Spelen van 2014 succesvol samengewerkt.

 32. Hoe kan je de misser van Kemkers vergelijken met een kwart wedstrijd. Je praat over een seconden misser t.o.v. een kwartier het vierde kwart gezien hebben. En dan nog een individuele sport en een team begeleiden.

 33. Idiote vergelijking.

  Die vergelijking met Kemkers is idioot. Jarenlang succesvolle trainer met vele titels door zijn pupillen gewonnen. Vreselijke fout in fractie seconde is heel wat anders dan wat Annan overkwam.
  Caldas die alles opeens wijdt aan ‘hen’ als er wordt verloren en praat over ‘ons’ als er wordt gewonnen, verliest recht om over mentaliteit te klagen. Inderdaad er werden coaches om minder ontslagen dan nu het geval is. Ergste vind ik nog cultuur waarin de dames is afgeleerd eigen mening te hebben en zich te uiten. Gedurende periode Bolhuis in bestuur kregen we steeds meer diva’s en steeds minder persoonlijkheden. Je moest vooral bij het kliekje aansluiten

 34. @Idiote vergelijking. Ik ben het met je eens. Heb geen fantastisch beeld van wat er bij de KNHB speelt, maar wat mij opvalt als ik potjes kijk afgelopen jaren zie je echt diva gedrag ontstaan. De dames weten achteraf altijd goed wat er mis ging, maar het lijkt alsof onderschatting vaak de kop opsteekt.

 35. hahah alle open deuren worden weer ingetrapt hier. Er wordt op menig voetbal forum nog en hoger niveau gehaald. 0 oplossingen, 0 goeie suggesties, alleen maar open deuren intrappen. Knap! wees trots

 36. @tinus, nee jou bijdrage zet zoden aan den dijk! Oplossing 1 opleiding trainer en coaches moet door de KNHB weer serieus genomen worden en in de overgangsklasse en hoofdklasse minimaal HT4 of een nieuwe HT5 ( in vergelijking met de KNVB Oefenmeester betaald voetbal ).
  Oplossing 2. Bondscoaches en district trainers full time in dienst bij de KNHB , als je werkt voor de KNHB geen clubs meer trainen.
  Oplossing 3, op zaterdagen door heel het land gaan als bondscoach en district trainer.
  Oplossing 4, Arno den Hartog weg uit Nieuwegein en gelijk Veen mee.
  Oplossing 5. maximaal 3 buitenlanders per club.

 37. De zoden aan de dijk zet jij nu. Heel goed, dit begint ergens op te lijken. Oplossingen ipv zeiken zonder dat iemand er iets mee opschiet. Goed gedaan.

 38. De bond moet geld vrijmaken voor technische trainers die de districten in C en B training gaan geven. Niet bezuinigen op jeugdtrainers of zwaar onderbetalen zoals dat nu gebeurd. En de district selecties verkleinen zoals nu.Bij de clubs krijgen jeugdtrainers al zwaar onderbetaald. Dus krijg je de expertise niet op de jeugd.

 39. Geen nieuwe opmerking, maar inderdaad helemaal hetgeen nodig is. Huidige verschraling van de begeleiding van de c en b jeugd leidt nu al tot verslechtering van de kwaliteit in de jeugd (veel getalenteerden helemaal niet op de radar en opleidingsteams en selecties met deels spelers die daar in de verste verte niets te zoeken hebben) Ik vrees alleen dat het prijskaartje dat aan een juiste selectie en opleiding hangt, niet op te brengen is.
  PS ik ben niet als belanghebbende meer betrokken. Mel gaat het Nederlands hockey mij erg aan het hart.

 40. Een groot aantal verenigingen sturen om begrijpelijke redenen geen kinderen meer naar het district. Ze hebben hun eigen talentengroepen en scholen waar vaak beduidend betere trainers lopen. Kinderen vinden dat ook prettiger dan de vaak niet objectieve trainers van het district. Wellicht werken aan scoutingsysteem i.p.v. energie stoppen in districtsteams. Verder de competitie opzet overal het zelfde maken. Caldas en Annan moeten het toch echt doen met de spelers die ze ter beschikking krijgen. Verder een aparte commissie oprichten die onafhankelijk is en eens de hele structuur van de KNHB gaat onderzoeken. Moeten ze ook direct kijken naar hoe sollicitatie procedures lopen en hoe functies KNHB ingevuld worden. Ik denk dat je van het rapport zal schrikken. Beetje objectieve reflectie kan geen kwaad.

Reageer

Contact Us