Luijkx: ‘De dagen dat Pepijn en ik tegen elkaar spelen staan al in de agenda’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Bij Den Bosch staat er, na het vertrek van Pepijn naar Kampong, dit seizoen nog maar één Luijkx in het veld. De jongste van de twee, Jasper, heeft echter wel zin om een keer tegen, in plaats van met zijn broer te spelen. De middenvelder hoopt zelf komend seizoen een volwassen hockeyer te worden.

HCDB ,heren 1, seizoen 2013-2014, Jasper Luijkx, rugnummer 24

Aan het eind van vorig seizoen moest je met Den Bosch play-outs spelen om je vervolgens met Jong Oranje voor te bereiden op het EK onder 21. Heb je überhaupt wel zomerstop gehad?

Na de play-outs hebben we een weekje vrij gehad en na het EK zijn we met het gezin 2,5 week naar Frankrijk gegaan. Daar heb ik lekker gesurft, in de zon gelegen en niets gedaan. Daarna mocht ik het veld weer op. Ik was heel blij dat we die 2,5 week kregen want eigenlijk zouden we maar een week hebben. Ik heb even mijn ding kunnen doen en ben weer helemaal opgeladen.

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

We hebben vooral getraind en oefenwedstrijden gespeeld. Morgen begint ons teamweekend. Die combineren we met de ABN Amro cup. We spelen op Laren dus we gaan daar ergens in de buurt kamperen. Het wordt wel lachen denk ik.

Zijn jullie compleet?

Ja, we zijn sinds deze week compleet. Austin (Smith, red.) is nu dan even naar Zuid-Afrika voor een weekje. Er hebben afgelopen weken nog wat jongens meegetraind maar die zijn er nu ook vanaf. Alleen Kieran Govers is er nog niet, die sluit volgens mij pas de tweede  seizoenshelft aan.

Er zijn enkele wisselingen in jullie team geweest, er vertrokken een stuk of vier spelers waaronder jouw broer Pepijn. Had je verwacht dat hij dit seizoen weg zou gaan?

Eigenlijk wel. Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant kun je doorgroeien als een leider bij Den Bosch, of je gaat een stap hogerop. Zelf had hij ook aangegeven graag zijn studie, woning en hockey dichtbij elkaar te willen hebben en toen hij in Utrecht ging studeren is het balletje bij Kampong gaan rollen. Ik vind het wel jammer. Ik heb anderhalf jaar met hem in Heren 1 gespeeld en ik vond het wel een kick want daar deed ik het voor. Het was echt super maar ik vind het ook wel een keertje fijn om tegen hem te spelen. In de training wilde ik natuurlijk ook wel van hem winnen maar in de wedstrijd heb je dat denk ik nog meer. Hoe mijn ouders dat gaan doen? Ja, die vinden het wel vervelend want nu kunnen ze niet meer op één zondag naar ons allebei kijken. Ik denk dat ze gewoon naar alle thuiswedstrijden van mij en Pep gaan. En we spelen natuurlijk ook twee keer tegen elkaar.. Die dagen hebben we al in onze agenda staan.

Naast de wijzigingen in de groep hebben jullie ook een nieuwe coach. Eric Verboom vervangt Sjoerd Marijne die bondscoach wordt bij de Oranje dames. Waren jullie verrast door zijn vertrek?

Ja, het kwam wel laat maar als je zo’n kans hebt moet je die natuurlijk grijpen. We hebben er ook een topcoach  voor terug gekregen. Iedereen had toen natuurlijk al zijn team en coach op orde dus het is wel heel fijn dat ze hem hebben kunnen vinden want Eric is echt een hele goede coach. Of Sjoerd en hij veel verschillen? Ja, nou elke coach is natuurlijk anders maar het overlapt elkaar op veel vlakken ook wel. We waren al bezig met een aatnal thema’s en daar borduurt hij op voort. De ene keer overlapt zijn visie met die van Sjoerd en de andere keer niet.

Afgelopen seizoen belandden jullie in de play-outs en handhaafden jullie maar op het nippertje. Wat moet er dit seizoen anders?

Vorig jaar hebben we het de eerste helft heel goed gedaan. We stonden steady op de zevende plek en er kon eigenlijk niets gebeuren. Toch zijn we in de tweede helft ingekakt en daarbij ook wat pech door de blessure van Austin. We hadden toen een hele kleine selectie en die is dit jaar wat groter waardoor we ook kunnen terugvallen op andere jongens. Verder moeten we gewoon iedere wedstrijd ons niveau halen, een goed geoliede machine worden.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ik ben dit jaar eigenlijk pas senior maar heb als jeugdspeler al heel veel mee mogen doen. Ik wil aankomend seizoen volwassener gaan spelen. Niet een jongen zijn die rent om het rennen maar slim zijn en nadenken over wat ik doe. Beter gaan hockeyen dus, maar vooral ook een volwassen hockeyer zijn.

Wie zijn jullie grootste concurrenten?

Er zijn nu vier clubs uit Brabant: OZ, Push, Tilburg en wij en daar heb je altijd een strijd mee. Die wedstrijden wil je altijd winnen want dat zijn, net zoals vroeger in de jeugd, de geduchte tegenstanders. Tegelijkertijd zijn het ook leuke wedstrijden om te spelen, er zit altijd veel beleving bij. Alle andere teams zijn trouwens net zo goed onze concurrenten. Wie er nog wel eens verrassend uit de hoek kan komen? Ik heb HGC gezien en ik denk dat zij wel hoge ogen kunnen gaan gooien. Ze vielen vorig jaar net buiten de play-offs en hebben nu die Argentijn (Gonzalo Peillat, red.) met een hele goede corner erbij. Als die zijn niveau van het WK haalt dan kunnen ze ver komen.

Op welke plek gaat Den Bosch eindigen?

Ik ga denk ik voor de zesde plek, nee vijf, nee doe toch maar zes!

Comments (6)

 1. DB zesde? zie trainings groep ned elftal. eerste 6 van de hoofdklasse al bekend.

 2. Den Bosch gaat met Tilburg, Push en Pinoke strijden om de laatste plekken.

 3. @bert, de hele rechter kaant bedoel je. schat Hurley en schearwijde niet hoger in als DB en Pinoke

 4. Met @schaar eens.
  Schaerwijde en Push zie ik echt onderaan eindigen en Tilburg is maar marginaal beter dus zet die er ook maar bij. Maar als die andere drie ook maar ergens een steekje laten vallen staan ze er ook zomaar tussen.
  Ik vond het vorig seizoen al heel knap wat HGC liet zien. Als ze dat dit jaar weer kunnen zou ik dat een enorm compliment waard vinden. Voor mij is HGC de enige middenmoter.

 5. Middenmoot?

  Middenmoot bestaat idd niet meer in hockey, we hebben het alleen nog maar over linker- en rechterrijtje. Daarbij spelen in het linkerrijtje spelen alle internationals, werken de assistent- bondcoaches etc. Hoop echt dat we clubs uit het rechterrijtje voor verrassingen kunnen gaan zorgen…

 6. SW zal het heel lastig krijgen. Weinig echte aanwinsten met veel HK ervaring. Pinoké schat ik hoger in dan SW. Push, Tilburg, SW en Den Bosch zullen het onderling gaan uitvechten naar mijn idee.

Reageer

Contact Us