Max Caldas nieuwe bondscoach hockeyheren

Max Caldas is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse hockeyheren. Dit werd dinsdagmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt door Stephan Veen, KNHB bestuurslid Tophockey Heren. De Argentijnse oud-international schuift door van de nationale vrouwenploeg naar de Nederlandse hockeyheren. De nieuwe bondscoach volgt Paul van Ass op.

“Na het besluit om het contract van Paul van Ass niet te verlengen zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe bondscoach die de ingeslagen weg kan voortzetten op zijn eigen manier. We concludeerden dat we de opvolger al in huis hebben in de persoon van Max Caldas met zijn indrukwekkende CV. Aan hem de opdracht om de Hollandse speelstijl te verfijnen op basis van aanvallend, attractief en snel hockey vanuit een goede organisatie. Ook de weerbaarheid van de ploeg is een aandachtspunt.” Aldus Stephan Veen, bestuurslid Tophockey Heren.

Caldas was zelf international voor Argentinië en woont sinds 2000 in Nederland. Hij speelde in de hoofdklasse onder meer voor Klein Zwitserland en was coach van Amsterdam (vrouwen) en Bloemendaal (mannen). “Het is een enorme eer voor mij en een prachtige nieuwe uitdaging om bondscoach te worden van het Nederlands Elftal Heren. Met veel jongens heb ik al gewerkt bij Bloemendaal en tijdens mijn Jong Oranje periode. Ik kijk terug op een waanzinnige periode met het Nederlands Elftal Dames; ik ga ze erg missen en wil ze bedanken voor wat ze mij allemaal hebben gegeven”.

Wie Caldas gaat opvolgen bij het Nederlands Elftal Dames is nog niet bekend. KNHB bestuurslid Tophockey Dames Marjolein Bolhuis is gestart met de zoektocht naar een geschikte kandidaat.

Comments (25)

 1. Leuk!

 2. En de dames dan?? Zijn die niet belangrijk voor de KNHB? Had Max niet na Rio de overstap kunnen maken?

 3. Vrouwenhockey

  Beetje jammer dat de dames, die wel echt alles geven voor hun sport, hun coach wordt ontnomen. Caldas is met hun een traject in gegaan naar Rio dat iemand anders nu moet gaan vervolgen. Hopen dat Caldas dezelfde mentaliteit kan bijbrengen als dat de vrouwen hebben.

 4. Wie voor de groep staat maakt toch minder uit bij de dames? winnen sinds 15 jaar al bijna alles. Dat was niet per sé Caldas’ prestatie. Probleem dameshockey is de teruglopende internationale concurrentie. Heren is ander verhaal. Nu moet blijken wat Caldas echt waard is. En gaan we wellicht anders terugkijken naar Van Ass.

 5. geen goed signaal naar de dames. Eerst schuift Annan door bij Amsterdam en nu de bondscoach bij de heren. Ik zou mij met name als speelster/International van A’dam behoorlijk genaaid voelen deze zomer. Hoog?:)

 6. @Ach, ben je 2010 vergeten? Herman Kruis al coach, nou het werd helemaal niks! Dus een coach heeft zeker wel invloed op een groep. En inderdaad, de dames waren vol in voorbereiding, in alle rust konden ze zich voorbereiden op de spelen in Rio. En nu? Daar is niks meer van over. Eerst de onzekerheid wie het wordt, een nieuwe coach, nieuwe trainingsaanpak. Daar moeten ze eerst aan wennen. En dat in 2 jaar tijd, zo lang is dat niet. Daarnaast geloof ik niet dat Max in 2 jaar tijd de mannen wel naar succes kan helpen, heeft veel meer tijd nodig. Max als coach prima, maar ik had het beter gevonden als het na de spelen in Rio was. Dan had hij echt een nieuwe weg in kunnen slaan net zoals de hockeyvrouwen. Het klopt allemaal gewoon niet.

 7. Wie voor de groep staat dat maakt wel degelijk uit.
  In 2010 hebben we allemaal gezien dat de dames toen niet goed waren en niet alleen het wk verloren maar ook de wedstrijden in aanloop daar van.
  Caldas die kwam om orde op zaken te stellen en dat was hard nodig.
  De dames zijn nu goed maar daar voor moet wel alles kloppen. De voorsprong die ze hebben die kunnen ze ook zo weer uit handen geven.
  Ik vind het jammer dat alles om de heren draait. Als zij maar goud winnen in Rio en wat de dames doen dat interesseert de KNHB geen reet. Zo gaat de Bond met de dames om..

 8. Het slechte wat ik vind is dat ze nog niet eens een nieuwe coach hebben. De coach van de vrouwen wordt weggehaald en ze zoeken het nu maar uit. Zo komt het over, dat hebben ze niet verdiend. Kijk lag alles al klaar, Max coach van de mannen en die … coach van de vrouwen dan was het duidelijk. Nu zitten de vrouwen nog in onzekerheid en zoals een aantal hierboven al vertelden, 2 jaar is zo voorbij. Hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt.

 9. Als je vindt dat zilver bij de WK in 2010 “niks” is, dan zeg je eigenlijk dat de concurrentie bij de vrouwen niets voorstelt. Dan maakt het ook minder uit wie voor de groep staat. Ik denk de uitdaging voor de Spelen minder groot is, dan hierboven wordt gezegd. Hockey dreigde toch van de olympische agenda te vallen …

 10. Zilver is blijkbaar wel ‘niks’, dat is bij de mannen nu ook het geval. Halen steeds zilver en dat is niet goed genoeg. Vind het raar van de bond om zomaar de coach van de dames weg te kapen. Dames zijn er zelf ook behoorlijk stuk van. Paumen geeft aan dat ze het liefst met Caldas door was gegaan tot Rio, raar dat de bond daar totaal geen aandacht aan schenkt en zich volledig op de mannen richt…

 11. de algerijn

  @Kees, Dameshockey gaat tussen 2 landen Nederland en Argentinie en de rest doet mee als opvulling bij toernooien. En als je een finale speelt kan je hem ook wel eens verliezen wat op de WK gebeurde toen Herman Kruis de coach was.

  Die dames gaan gewoon op het ingeslagen pad verder en die winnen over 2 jaar in Rio weer goud.

  Het maakt bij die dames dus niet uit wie er voor de groep staat.

 12. Laten we niet doorslaan met zijn allen, de coach van de dames schuift door naar de heren, een mooie stap voor hem en natuurlijk balen er speelsters maar die zetten straks met een nieuwe coach zo de knop weer om.

  Natuurlijk draait het om de heren die moeten terug naar plek 1 een plek waar de dames al jaren staan en door gebrek aan concurrentie nog jaren blijven staan.

 13. Zilver is zeker slecht, zowel bij de mannen als de vrouwen. Er telt maar 1 plek en dat is goud! En je zegt het, het gaat tussen 2 landen en dat kun je altijd een keer verliezen. Daarna zeg je, vrouwen winnen gewoon goud in Rio. Spreek je jezelf nu niet tegen? Zoals je zelf eerder al vertelde, verliezen kan altijd. Dus zo vanzelfsprekend is het niet dat de vrouwen wel even goud winnen. Zo jammer dat iedereen altijd zo denigrerend over de prestaties van de vrouwen moeten doen. De dames werken er heel hard voor en nemen het serieus, dat verdiend ook wel eens respect ipv. dat eeuwige gezeur altijd.

 14. de algerijn

  @Kees, Dameshockey gaat inderdaad tussen 2 landen dat kan je niet ontgaan zijn ? Ja als je 10x tegen elkaar speelt kan je ook 1 of 2x verliezen, maar omdat goud een uitgangspunt is gaan de dames in Rio gewoon weer goud winnen.

  Heeft ook niks met denigrerend te maken het zijn de feiten. Er zegt toch ook niemand dat we geen respect hebben voor de dames.

 15. Dat dames hockey slechts tussen 2 landen gaat is zo achterhaald, Argtinie stond niet eens in de finale.
  We weten allemaal dat de dames niet de meeste concurrentie hebben, dat ontkend ook niemand maar dat ze overal zomaar even winnen is ook niet waar.
  Vorig jaar verloren ze nota bene het ek nog.
  Om te slagen in Rio moet wél alles kloppen, in de top gaat het om procenten en het is geen uitgemaakte zaak dat de dames daar het goud wel even op komen halen.
  Was het maar zo makkelijk, dan zouden ze ook niet alles op alles hoeven zetten, weken intern hoeven gaan, met mindset, profielscheten en eyegym bezig hoeven zijn etc etc
  Vraag het de dames en ze zullen allemaal zeggen dat de rol van de een goede coach essentieel is

 16. de algerijn

  @aj, tussen wie ging dan de finale op het wk in 2010 en de OS in 2012?

  Argentinie stond nu niet in de finale om dat ze de halve finale verloren ook dat kan weleens gebeuren, zoals wij weleens een EK niet winnen.

  Het is inderdaad geen 100% zekerheid dat de dames in Rio goud pakken maar wel 99,9%

 17. Lekker met zijn allen zeiken…Typisch Hollands gedrag, dus helemaal goed dat we bij een Argentijn uitkomen!

  Zet hem op Max, veel succes!

 18. Tussen zeiken danwel alles door oranje bril zien zit een hele wereld. Je kunt ook gewoon nuchter kritisch zijn. Zeker, de dames werken keihard en verdienen geen denigrerende opmerkingen. Maar dat doet ook niemand, je mag toch gewoon vinden dat de huidige internationale concurrentie niet sterk is? Je mag toch vinden dat dames-selectie periode 2004-2008 beter was, en ook nog eens meer concurrentie ondervond? Bij heren lijkt concurrentie groter, dus wordt de opgave voor die bondscoach en zijn selectie ook groter. Soms is zilver halen een grotere prestatie dan goud gek genoeg. Maar dat hoeft niet iedereen met me eens te zijn.

 19. Caldas heeft een mooie cyclus van 4 jaar gehad.
  Misschien is het ook wel een goed moment om een andere coach op de dames te zetten.
  Succes met de mannen Caldas!
  Ben benieuwd wie de vrouwencoach wordt.
  Boomgaardt, Annan, Cox, Siepman, misschien toch Schopman of …?

 20. Ik verwacht dat Teun de Nooijer in het begeleidingsteam van Caldas komt.

 21. Ik zou bij god niet weten wat Teun de Nooijer voor een bijdrage zou moeten leveren aan het huidige Nederlands Elftal. Aardige fijne vent, prima, maar ‘managerial’ geen enkele kwaliteit; operationeel in NL elftal wat dat betreft niks bewezen.

  Een papiertje op die nep ‘universiteit’ heeft in ieder geval geen enkele bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen binnen het NL hockey elftal de afgelopen 10 jaar.

  Laten we in godsnaam normaal blijven doen. Teun = Teun, en dat is best aardig als speler, doch dat was het dan.

 22. @eric Best aardig als speler… jij bent niet serieus te nemen!

 23. Teun heeft tijdens zijn carriere als speler op geen enkele wijze kennis gegeven enige verantwoordelijkheid te willen nemen voor iets wat ook maar enigszins te maken had met de organisatie van het team of het groepsproces.

  Kan mij niet voorstellen dat zijn geslaagde eindexamen op die veredelde Roc opleiding daar iets aan veranderd heeft.

 24. Teun is een hele aardige gast en een geweldig hockeyer maar hij heeft natuurlijk niets te zoeken in het nieuw te vormen begeleidingsteam vd dames.
  Hij traint de jeugd van bloemendaal en daar moet het vooral bij blijven.
  Een coach is hij niet en een leider al evenmin

 25. Teun was natuurlijk een waanzinnig goed speler.
  Maar heeft als speler van zijn kaliber te weinig gewonnen, ben benieuwd hoe hij dat zou overbrengen op een team.

Reageer