Max Caldas: ‘Spelers kunnen het zichzelf aanrekenen’

De missie van de Oranjeheren is mislukt. Dinsdag verloor Nederland in de halve finales met 3-1 van België. Geen goud dus, maar het strijd om brons tegen aartsrivaal en onttroonde olympisch kampioen Duitsland.

“Teleurstellend”, noemde bondscoach Max Caldas het resultaat voor de camera van de NOS. “Op dit moment was het qua scherpte de slechtste pot. De spelers kunnen het zichzelf aanrekenen.”

Scoreverloop

Oranje kwam in het tweede kwart op een 2-0 achterstand, maar vlak voor rust tekende Mink van der Weerden voor de aansluitingstreffer. De beslissing viel in het laatste kwart toen Florent van Aubel de derde treffer voor België op het bord zette.

“Het is te belabberd voor woorden hoe je de goals tegen krijgt. Daar moeten we goed naar kijken met de spelers. We hebben terecht verloren. Het was beneden ons niveau. Dit is klaar. Op naar de volgende wedstrijd.”

Verplicht medaille te winnen

Nederland kan het olympisch toernooi nog goed afsluiten door Duitsland in de strijd om het brons te verslaan. “Als land ben je verplicht om brons te winnen”, zegt Caldas.

Comments (37)

 1. “Het is te belabberd voor woorden hoe je de goals tegen krijgt”….

  Sterkhouder Van der Horst faalt achterin volledig, net als Hertzberger, Kemperman, Hofman, Bakker….

  Hoe is zoiets toch mogelijk?

 2. Wel schokkend en lekker makkelijk om als coach de schuld bij je spelers neer te leggen. Wat heb je er zelf aan gedaan dan? De coach bepaald toch de tactiek en dat hij maar twee spitsen mee neemt, waardoor de middenvelders (met name Verga meerdere keren per wedstrijd) op een halve meter van de achterlijn (in de cirkel) de bal nog door de keeper proberen te slaan? Steek hand in eigen boezem, je systeem werkt gewoon niet! Dan ben je pas een vent!

 3. Ik ben echt heel benieuwd wat er allemaal is gebeurt in de 24 uur na de wedstrijd tegen Australië en vooraf de wedstrijd België. Dat je zo verlamt raakt in een halve finale moet een oorzaak hebben. Het “slome” hockey wat het Nederlands team liet zien had alles te maken met de voorbereiding van de wedstrijd. Dat de coach daarom het zichzelf niet aanrekent en geen verantwoordelijkheid neemt voor de (onder-) prestatie is een erg zwak signaal.

 4. dat “moderne” hockey van zowel de oranje heren als dames krijg ik absolute kriebels. iedereen die een bal ontvangt of herveroverd gaat eerst als een kip zonder kop 20+ meter rennen om bij de derde tegenstander in de ankers te gaan, 3x rond draaien alvorens weer terug te rennen en uiteindelijk de bal of in te leveren bij een tegenstander of een medestander die toevallig in de guard staat….een pass over 5 of meer meter is te moeilijk. combinatie spel bestaat niet meer. rendement in de cirkel is nul. simpel balletje op de voet schijnt te moeilijk te zijn…te weinig of geen hockey-intellect. fysiek wellicht beter geworden, maar dat is dan het enige.

  Alla Brinkman:
  stockmann: 7, prima keeper.
  vd Horst: 4, geen leider, beste tijd gehad.
  vd Weerden: 7, prima tournooi tot nu toe. corner had iets beter gemogen.
  d Wijn: 6je, kan beter
  Turkstra: 4, mist te veel en wordt aan alle kanten voorbij gelopen (ook op snelheid)
  Schuurman: 6je, kan denk ik beter
  Kemperman: 5, te weinig gezien (verstoppertje spelen?)
  d Voogd: 6+, kan ook beter
  Baart: 4, dom bal verlies, domme rushes, verdedigend zwak
  Bakker: 6+, kan beter
  v Ass: 7, handig in kleine ruimte, snel, moet en kan beter.
  Hofman: 4, zijn tijd is voorbij.
  Hertzberger: 3-, onbegrijpelijk dat hij mee mocht
  Verga: 2, echt verreweg de meest zwakke speler, begrijpt niets van het spelletje!
  Pruyser: 4, niets goed gedaan
  Croon: 7, licht puntje voor toekomst, slim, pak rendement
  Caldas: 5, moet eens goed achter oortjes krabben

 5. Vreemde reactie van Caldas. Wordt ‘wij’ nu ineens ‘zij’ en ‘ik’ op het moment dat het tegen zit? Gisteren antwoordde hij op de vraag van de NOS of het moeilijk is om nu de knop om te zetten voor de wedstrijd om brons ook al “voor mij niet”. Mooi antwoord, maar je staat er niet voor jezelf. Je staat er als eindverantwoordelijke voor een team dat volgens jou voor het eerst sinds 2000 weer goud had moeten winnen. Zijn er ook conclusies voor jezelf, Max? Als de druk toeneemt scheiden de mannen zich van de jongens. Ook op het niveau van het begeleidingsteam.

 6. Sorry maar is niet het gehele Nederlandse hockey een lachertje aan het worden. De prinsesjes van de dames en de jongens van Caldas. Ik heb meer respect voor Caldas by the way dan het team zelf.
  Het zat er al jaren in dat Belgie Nederland voorbij zou gaan streven. Dit is niet te danken aan lammers en Delmee die beiden niet hun klus hebben afgemaakt maar aan de instelling van het team Belgie (en het talent).

  Kijk veel liever naar volleybal en handbal, dat zijn bikkels die er vol voor gaan. Vol met passie en wilskracht. Sorry hockeyers hier kunnen jullie nog heel veel van leren. Mentaal 5X zo goed!

 7. @Joost, grotendeels eens met je analyse van het moderne hockey. Daar winnen we het niet mee van de superfitte belgen (waren sneller op de eerste meters, sterker in de duels). Snel combinatie hockey moet natuurlijk met deze selectie wel mogelijk zijn. Volgens mij is het inderdaad de coach ook aan te rekenen dat de spelers zo ongelofelijk slecht presteren op zo’n cruciaal moment. Angstig, zonder lef of inspiratie, dat is ook aan de coach. Los van het uitvoeren van het tactisch plan win je zonder deze mentaliteit natuurlijk nooit belangrijke wedstrijden als het even niet helemaal lekker loopt. Geen enkel moment had ik ook maar het idee dat de mannen strijdend ten onder zouden gaan. Laten het maar een beetje gebeuren. Vrij schokkend hoe sommigen door het ijs zakken. En dat het hockeyend een keer niet lukt kan, maar dan moet je ook vechtend ten onder gaan.
  Kemperman, groot fan van zijn spel normaal gesproken, totaal onzichtbaar. Hofman, met zijn ervaring moet hij toch een stabiele factor zijn, kwam helemaal niks uit. De Voogd en Hertzberger, kwamen zo te kort. Bakker en van Ass deden het aardig, maar ook niet op hun niveau. Schuurman vond ik juist de beste verdediger. De Wijn wordt opeens onzeker in zulke wedstrijden, niet de eerste keer. Baart ongelukkig. Pruyser toch afhankelijk van aanvoer en die was belabberd, zeker met dat gepiel op de achterlijn met hoofd naar beneden.
  Spelen vast weer een prima wedstrijd om de bronzen plak, maar moeten denk ik ook echt bij zichzelf te rade gaan hoe het collectief zo mis kan gaan op zo’n moment.

 8. Hockeylover

  Waarom de 1e helft half-court spelen?? Waarom niet volle bak erop en druk zetten op de Belgen zoals ze tegen de Aussies wel deden. Door zo te starten hielp NL België in het zadel en kwam het zelf niet in zijn spel. Tactische blunder in mijn ogen wat de spelers niet is aan te rekenen. Van de spelers zakten er inderdaad sommigen door het ijs. Anderen waren volledig onzichtbaar, zoals bv Kemperman en Pruyer. De laatste was vóór de OS in topvorm. Vreemd dat er tijdens OS ineens niets meer lukt. Misschien verkeerd gebruikt? Verder gisteren te weinig passie gezien. De Belgen streden veel meer als team en wonnen ook volledig verdiend.

 9. Ongelooflijk slecht van oranje. Sinds Calsas heeft overgenomen heeft oranje nooit echt gedomineerd gespeeld. Allemaal leuke verhalen over de speciale bedden enzv maar in afgelopen 2 jaar is nederland echt niet beter gaan hockeyen. Dat is waar het uiteindelijk om gaat toch? Met Paul was tenminste een eigen stijl en met lef spelen. Maar helaas zijn we dat ook weer kwijt.
  Tijd voor een kritische analyse met Max.
  Waarom laten we mensen al Michel vd heuvel , Ageeth en Janneke werken bij de andere landen? Dat zijn toch echt top coaches die niet worden gewaardeerd door de Knhb. Jammer jammer ……

 10. Caldas blijft een top coach en hij zal zeker gaan evalueren, maar helaas kan hij de problemen van de afgelopen 15 jaar niet in een krappe2 jaar omkeren and dat is ook nier realistisch. De heren oogden fitter en sterker dan de afgelopen jaren echter de mentaliteit tegen de belgen was weer als vanouds: mekkeren tegen de scheids, verongelijkt rondlopen als een pass niet aankomt en laten we eerlijk zijn ook gewoon een gebrek aan talent. Deze generatie heeft uitgeblonken in mooie praatjes en bijdehante opmerkingen maar als het er echt om ging gaven ze niet thuis (een uitzondering daargelaten). De KNHB moet goed gaan kijken hoe de huidige jeugdopleiding in elkaar steekt: al jaren komt er geen echt top talent door (hopelijk Croon wel). Wie is er verantwoordelijk voor de jeugdopleiding? Wat is de rol van de technisch directeur?

 11. Analyses zijn allemaal juist. Ik zou er nog aan toe wille voegen. Selectiebeleid: pieldoosjes worden geselecteerd, balafpakkers en spellezers niet.

 12. @hmmmm. Helemaal mee eens. Laten we beginnen afscheid te nemen van Arno den Hartog. Hij is Td dus verantwoordelijk hiervoor. Te oud ook.
  Is al jaren zo. Maar de bobotjes houden liever elkaar het hand boven het hoofd. Had meer verwacht toen 2 jaar geleden Gerittsen en Cornelissen het roer over namen. Het pluche schijnt toch lekkerder te zitten dan durven ingrijpen. Vrees voor nederland een aantal magere jaren als er niet ingegrepen wordt.

 13. Arno is een stropop. Die zal er ook tot zn pensioen blijven zitten. Is ook te duur om te ontslaan.

 14. Ballenkanon

  In 2 jaar onder Caldas geen meter opgeschoten.

 15. De meeste spelers van het Nederlands Elftal hebben het IQ van een poffertje; al eerder gememoreerd.

  Middelbare school, JC (farce) opleiding, eigen bedrijfje, het stelt allemaal bitter weinig voor, een uitzondering daar gelaten.

  Dat wreekt zich, het totale gebrek aan zelf reflectie. Lekker op een scootertje door Adam scheuren naar de hockeytraining training, ach gut…

  In de gloriejaren was dat toch wat anders…elftal had hersens en derhalve ook zelf reinigend vermogen. Das war einmal…

 16. Wat een opportunistisch geneuzel. Allemaal klappen en vrienden van de mannen als ze winnen. Verliezen ze een wedstrijd en ze kunnen er helemaal niets meer van.Zo simpel is het toch niet? Nooit gedomineerd zegt een dom oor? Ze winnen vorig jaar een EK met 6-1 in de finale, de winnen met 4-0 in een kwartfinale van een OS. Max Caldas een slechte coach??!! De man is een legende, heeft alles gewonnen. Kom op he…
  Zou dit wellicht iets te maken kunnen hebben met spanning, een heel goed en slim Belgie, een ‘achteraf over focus op de aussies’ en als je de wint, dat de focus minder werd. Heel jammer en ja we hadden het beter moeten doen met zon groot hockeyland. Maar zo zwart wit als jullie het schetsen…. beetje dommig.

 17. @sjon, een ek en een HWL en wat hebben ze verder allemaal gewonnen deze generatie spelers? Ze winnen met 4-0 de kwartfinale van Australië maar die overwinning zegt nu dus helemaal niks meer, dit is een generatie zonder leiders en winnaars.

  Jij draagt net als deze spelers altijd doen weer excuses aan en juist daarom wordt het dus ook nooit wat.

 18. @Sjon, je slaat door. Deze generatie heeft op een Ek en een HWL niks gewonnen.Het ontbreekt deze jongens aan leiders en winnaars.

  Waarom is Max Caldas een legende? Omdat hij Olympisch kampioen werd met de dames? Het internationale dameshockey bestaat uit Ned en dan een hele tijd niks en dan komen iedere X afwisselend landen als Argentinië , Australië enz.

  2 jaar bij de heren en we zijn niks opgeschoten, daarbij trok hij gister ook nog even zijn handen van de ploeg af het was alleen maar zij ipv Wij.

 19. 4-0 tegen aus was goed maar levert niks op. Ze kwamen naar Rio voor Goud en die gaan ze niet winnen. Onder caldas hebben de heren slecht gepresteerd bij elke toernooi. Bij de Ek GB en Belgie waren niet op vollesterkte. Bij HWL geen team was op volle sterkte behalve NL.
  Iedere bobo kan met de vrouwen Goud winnen. Caldas is zeker een Goede coach maar legende zeker niet. Roelant oltmans , Rick charlsworth , Bernard peters komen in de list van de legends.
  Nu is het lekker makkelijk om schuld te leggen bij de jongens en als ze winnen dan was het te danken aan de top begeleiding.

 20. Een coach is verantwoordelijk voor het hele team, ik vindt het not done dat Caldas roept dat de spelers zichzelf de nederlaag moeten aanrekenen. Kijkend op zijn laptop staat Caldas te coachen, 2 jaar gewerkt aan wat? Je staat in de halve finale vecht voor elke meter, verliezen kan maar tactisch vond ik deze wedstrijd niet goed gecoached. Binnenkant verdedigen ipv aan de buitenkant is te leren in 2 jaar. van As is na het behalen van de finale in 2012 de laan uitgestuurd die had nog een zilveren mediale, Caldas heeft nog zicht op brons. Eigenlijk heeft van As het beter gedaan qua resultaat, kijken of Den Hartog ballen heeft om ook Max deze deceptie aan te rekenen. Misschien dat het nu echt tijd wordt dat er een frisse wind gaat waaien in Nieuwegein bij de KNHB alle stoffige meuk eruit nieuwe neutrale mensen en bondscoaches en districts trainers uitsluitend in dienst van de KNHB en een nieuwe verfrissende jeugd opleiding en werken aan een nieuw Nederlands team en professionalisering van de hockey sport in Nederland.

 21. @Piet Caldas een topcoach die helaas niet alles kan omdraaien in 2 jaar tijd? Dan is het goud van de dames in Londen ook de verdienste van zijn voorgangers, lijkt me. En hij heeft een groep overgenomen die 2e was in Londen en 2e in Den Haag, die hij vervolgens niet verder gebracht heeft. Verder vertelt hij regelmatig onsamenhangende verhalen en laat hij op dit cruciale moment zijn spelers vallen. Topcoach?

 22. De OS zijn de enige echte graadmeter om te zien hoe ver een team is, niet een EK. De TD van de KNHB, Arno den Hartog, moet echt een keer met pensioen. Hij doet dit al meer dan 20 jaar en het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het laatst goud wonnen. Het technisch beleid deugt niet. Caldas van de vrouwen naar de mannen halen was weer zo een noodgreep en ook die heeft niet gewerkt. Had in 2008 het lef gehad om Marc Lammers bij de mannen aan te stellen, die heeft bij de vrouwen laten zien dat hij het naar een hoger nivo kan tillen. Caldas kon daar bij de vrouwen op voortbouwen. Tijd voor een nieuwe TD en een voor Nederland kloppende visie op internationaal tophockey. Wat dat betreft kunnen we iets leren van de Belgen en hun TD Wentink in het bijzonder. Echt absurd dat iemand als den Hartog al zo lang het technisch beleid kan bepalen, laat staan met zo weinig resultaat. KNHB, kom alsjeblieft met een TD die echt visie heeft op modern tophockey. Marc Lammers misschien?

 23. Australie was dit toernooi niet zichzelf, schijnbaar rommelt het tussen coach en spelers. Ik denk dat Australie gewoon weer boven NL staat bij de volgende toernooien.
  Marc Lammers heeft meer dan 4 jaar nodig gehad om het op de rails te krijgen. Overschat Lammers als coach niet.

 24. Max Caldas krijgt veel krediet van de KNHB, zijn missie 2 jaar geleden was en is goud halen in Rio. Niets meer en niets minder. Is niet gelukt, of hij moet zelf de conclusie trekken of de KNHB. Het is niet de schuld van de spelers alleen, nee Max moet de hand in eigen boezem steken. Een goede coach leert van zijn fouten en probeert ook zichzelf te verbeteren. Top materiaal in handen in de hoofdklasse, misschien verkeerd geselecteerd?
  Uithuilen en op nieuw beginnen over 4 jaar staat Tokio 2020 voor de deur.

 25. @Bronkers Ja Max Caldas is inderdaad een top coach. Volgens mij was Caldas ook als assistent al betrokken bij de dames voordat hij hoofd coach werd en in London won. Daarbij won hij ook de WK met de dames en diverse landskampioenschappen en Europa cups met de club teams die hij coachte dus ja top coach.

  Het verhaal met de heren is echter een probleem waar tussen de 3 en 5 coaches zich al op hebben kapot gebeten: gebrek aan een goeie jeugdopleiding bij de KNHB wat resulteert in een uiteindelijk niet goed genoeg team om prijzen te winnen. We hebben dit toernooi wederom een gebrek aan mentaliteit, en puur talent gezien. We zijn op dit moment (en al tijden) niet zo goed als we zelf denken, en totdat we dat inzien en veranderingen maken gaan we geen prijzen winnen.

 26. Eens Piet!

 27. @Piet Dan zijn we het niet eens. het mentale aspect hoort ook bij het spel en Max Caldas is er de afgelopen twee jaar niet in geslaagd om dat op een goede manier te beïnvloeden. Blijkbaar is hij daar niet goed in en slaagt hij er ook onvoldoende in om dan mensen om zich heen te verzamelen die dat wel kunnen bewerkstelligen. En dat hij daar niet goed in is, daarvan ze je ook als je buiten het team staat af en toe een glimp. Eén van de kernwaarden van het team is zogenaamd ‘bescheidenheid’. Ik vind niet dat Max Caldas die aan de dag gelegd heeft. Hij heeft van het begin af aan en ook recent nog geroepen dat Nederland nu eens wat moest gaan winnen omdat dat al 16 jaar niet gebeurd is. En dan heet het net in het interview weer ‘we zijn nog maar anderhalf jaar bezig’. En vervolgens met een arrogante blik naar de interviewer ‘ik ga door tot Tokio’. Dat zullen we zien Max. Het team heeft fysiek zeker stappen gemaakt. Het heeft tegen Australië uitstekend gespeeld. En het heeft over de hele linie gefaald. En de coach dus ook.

 28. @Bronkers Met deze jongens worden al jaren geen prijzen gewonnen: gebrek aan mentaliteit en puur talent. 3-5 verschillende hoofd coaches plus staff hebben zich daar de afgelopen jaren op kapot gebeten: op een gegeven moment is het dus tijd om te concluderen dat het niet echt meer voor een groot gedeelte aan de coach ligt maar aan de spelers en dus in een eerder stadium aan de jeugd opleiding.

 29. @Piet, dan had hij deze spelers thuis moeten laten.We zijn in 2 jaar Caldas niks opgeschoten.

 30. Belangrijk om te constateren dat Belgie op dit moment simpelweg de betere ploeg is geweest. Het is moeilijk aan te wijzen waarom. Sterker nog, het is niet te veralgemeniseren. Wel kunnen we een aantal opmerkingen plaatsen die min of meer objectie te noemen zijn.

  1.Voorbereiding over de afgelopen 2 jaar is op zowel het technisch vlak als het trainingsprogramma zeer vergelijkbaar geweest. Enige verschil is dat de Belgen iets langer centraal getraind hebben als team en een CT gespeeld hebben. Dit zijn marginale verschillen op 2 jaar tijd.

  2. Coaching staff aan beide kanten dik in orde met als joker Vd Heuvel. Marginaal verschil.

  3. Keepers, Vanasch op dit moment de beter keeper als veld keeper. Stockman de betere corner keeper. Belgie slim gebruikmakend van uitkomende Stockman. Belgie sterk uitlopende spelers.

  4. Corners. Vd Weerden by far de beter pusher. Voor de toekomst heeft Belgie echter een batterij topschutters klaarstaan. Hendrickx, Boon, Luypaart,, Cosyns die allen 15+ doelpunten uit corners zouden scoren bij een topclub in de hoofdklasse. In NL is de spoeling extreem dun. Hier kan men in investeren

  5. Fysieke hardheid wordt door de Belgische arbitrage beloond tijdens de competitie rondes en protest of pretentieus gedrag bij spelers van de nationale ploeg de kop in gedrukt door technisch mindere arbitrage. Hierin schuilt een grote mogelijkheid tot verbetering voor de arbitrage in de hoofdklasse. In belgie is een scheidsrechter de baas en hoeft hij zich niet te verantwoorden. Helaas wordt je als dominante scheidsrechter in de nederlandse hoofdklasse met de nek aangekeken. Ik pleit voor fysieke hardheid omarmen door NL arbitrage en meer autoritiet uitstralen en respecteren. Dit is veranderbaar

  6. Van Ass’X Factor. Helaas heeft alleen van Ass junior bij NL zijn X factor laten zien (Croon met vlagen). De gehele voorhoede van Belgie heeft deze X-Factor: Briels, Cosyns, Dockier, Van Aubel alleen Charlier niet echt. Al deze mannen kunnen iemand voorbij op de m2 en hebben daarnaast een zeer sterke neus voor de goal (gebied tussen doellijn en strafbalstip). Bij Nl heeft alleen pruyser kracht in dit gebied. Ik denk dat dit trainbaar is. X factor mannen bij Nl hebben het af laten weten omdat ze nog niet de cobinatie van x fctor en hardheid hebben geinternalisseerd. Dit gaat anders zijn bij Croon en iedereen die volgt als Caldas blijft.

  7. Box to Box. Bij belgie lopen Denayer, Truyens, Dohmen rond die zowel in de achterste linie kunnen opbouwen als in de aanvallende box kunnen scoren. Ook Gougnard kan dit maar valt meer aan (de fitste man van Belgie)
  Dit kan bij Nederland alleen Baart. Dit kan in de Nederlandse hoofdklasse alleen Baart. Hierop kunnen we selecteren bij Ckubs en Nationale elftallen. Box to Box middenvelders zijn een must het liefst x 2 in iedere willekeurige opstelling (ook voor voetbal). Zoek ze en waardeer deze spelers.

  8. Van Doren, Arthur Van Doren is een unieke speler die niet te vergelijken is met een ander. Vroeger waren er nog een aantal Duitse en Australische centrale verdedigers met vergelijkbare skills op het gebied van ballen in de en rond de circel maar hij heeft ook nog een geweldige backhand en forehand pass. Beste speler van de Wereld. Dit soort mannen kun je niet opleiden hier kan je enkel van genieten.

  Kortom: Respect voor de Belgen en hun team.

  Ik denk dat NL er het maximale heeft uitgehaald met de huidige selectie de Belgen waren gewoon beter. In de toekomst zijn er een paar verbeterpunten.

  Alleen een x factor is niet voldoende, x factor plus fysieke hardheid is de nieuwe norm ons geluk is dat er genoeg x factors rondlopen in NL de vraag is of we ze kunnen overtuigen om naast talent fysiek te optimaliseren.

  Ook zullen we box to box spelers moeten opleiden en waarderen in de mate die ze verdienen!

  Daarnaast zullen we flink moeten investeren in het opleiden van corner specialisten en keepers en scheidsrechters.

  Go Max je hebt het top gedaan. Nun nog aan alle Nederlandse talenten om zich te wijden aan hun sport en zichzelf te blijven uitdagen.

  De volgende is voor ons.

 31. @hockeyhelm Nogmaals in 2 jaar kan je de puinhoop aan de mannenkant niet opruimen. Dat kan geen enkele coach. Dit is op het moment gewoon hoe goed (of niet) we zijn. Het probleem zit niet bij de coaching van het ned 11tal, maar bij de opleiding/ ontwikkeling van de spelers bij de bond. De huidige generatie is simpelweg niet goed genoeg (1 medaille in de laatste 3 olympische spelen zegt wat dat betreft gewoon genoeg)

 32. @piet, hij had in ieder geval zoals jezelf schrijft de mensen met gebrek aan mentaliteit en talent kunnen verwijderen toch? Dit is ongeveer dezelfde groep als 2 jaar geleden in Den Haag die zilver pakte.Een coach is verantwoordelijk en hij heeft het gewoon niet goed gedaan, we kunnen constateren dat we in 2 jaar Caldas niks opgeschoten zijn.

 33. @hockeyhelm Ik ga ervan uit dat ondanks dat Caldas wel de juiste spelers heeft geselecteerd: er is op dit moment gewoon niet beter. Ik weet niet wat je bedoelt met we zijn in 2 jaar Caldas niets opgeschoten? Deze groep heeft gewoon maximaal gepresteerd, meer zit er simpelweg niet in. Dus nogmaals: door met deze staf maar de jeugdopleiding doorlichten en eens bekijken wat de technisch directeur eigenlijk heeft geproduceerd in die jeugdopleiding de afgelopen 20 jaar.

 34. @Piet, dat we in 2 jaar Caldas niks zijn opgeschoten zowel qua spel als resultaten .

  Natuurlijk heeft deze groep niet maximaal gepresteerd, dat weet jezelf ook wel.Deze bondscoach had 1 missie en die is gewoon faliekant mislukt.Daarbij was het ook verre van sterk dat hij na de wedstrijd tegen België zijn handen van het elftal trok.

 35. Hulde voor Frederik! Uitermate sterke analyse, eindelijk iemand die constructief is en niet maar wat opportuun gaat zitten galbakken.
  Mijns inziens hebben we een aantal zeer goede en kundige jeugd bondscoaches. En al zouden er betere zijn–> Vergeet niet dat de jeugdcoaches maar 1 x per week met de spelers aan de gang zijn, verder is het aan de clubs. Dat is bovendien maar een maand of 7/8 het geval. Overschat dus aub de invloed van de jeugd bondscoaches niet! Bij de meisjeslijn staan er bovendien weer een heleboel prachtige talenten aan te komen. Is dat beleid? wellicht, maar daarnaast zijn er ook gewoon een heleboel meisjes die hockeyen en is er een heleboel talent. Bij de jongens is dit een stuk problematischer. Daar is het huidige Nederlands team typerend voor. Wat Frederik al aanhaalt, de Belgen, Duitsers en ook de Australiërs, hebben gewoon beter materiaal. Daar doet deze staff helemaal niets aan.. Onzin ook dat die zoveel kritiek krijgen, gewoon lekker doorbouwen. Stel een goeie technisch directeur aan en ga specialiteiten als de strafcorner (hoofdreden dat Argentinie os kampioen is) meer trainen. Ook kan de afstemming en kennisoverdracht vanuit de bond naar de clubs beter. Meer samenwerken.

 36. @sjon, wat doorbouwen? In 2 jaar Caldas zijn we niks opgeschoten.Specialiteiten als de corner haal je aan , ik denk dat wij als Ned samen met Argentinië de beste corner hebben dus dat is een onzinargument, deze staf had alleen op varianten moeten trainen want de hele wereld weet dat wij alleen rechtstreeks pushen.

 37. @frederik, haha ik hoop dat het sarcastisch is dat Caldas het top heeft gedaan, want dat is natuurlijk niet met droge ogen te verdedigen.

Reageer

Contact Us