Captain McConnell hoopt dat Hurley op den duur een stabiele hoofdklasser wordt

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Aanstaande zondag gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. De heren van Hurley verrasten vorig seizoen als promovendus met een solide negende plek. Aanvoerder Andy McConnell hoopt dat zijn ploeg deze goede lijn door kan trekken en misschien kan stunten tegen een ‘top-6 ploeg’

Credit: Maurice de Wert
McConnell in duel met Laurence Docherty. Credit: Maurice de Wert

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

Ja, wel prima eigenlijk. De voorbereiding is altijd belangrijk maar dit jaar doen we nog meer om de nieuwe jongens zich thuis te laten voelen op Hurley. We hebben best een aantal nieuwe spelers en het is goed als ze in de voorbereiding zien hoe we dingen bij Hurley doen, hoe we spelen en wat de verwachtingen zijn. We zijn daarom tijdens het teamweekend met z’n allen op een zeilboot gegaan. Omdat we niet van boord konden waren we daar echt op elkaar aangewezen en leerden we elkaar ook beter kennen. Verder hebben we drie á vier keer in de week getraind, meegedaan aan een toernooi op Kampong en afgelopen weekend de ABN AMRO Cup gespeeld. Hoe het ging? Wel goed. We hadden nog een aantal spelers die pas net waren aangesloten door bijvoorbeeld de Commonwealth Games of vakanties en op dit moment zit Christiaan Stroboer nog in Australië. Hij heeft daar deze zomer gehockeyd en zijn club heeft de play-offs bereikt dus die sluit over twee weken aan.

Vorig jaar eindigden jullie als promovendus op de negende plek. Een knappe prestatie. Had je dat van tevoren verwacht?

Nee, eigenlijk niet. Ik denk dat een promovendus het altijd wel moeilijk heeft. Je moet toch wennen aan het niveau. Met Hurley hebben we helaas niet zo’n groot budget als andere teams maar het is ons toch gelukt veel nieuwe spelers te halen zonder veel geld uit te geven. Dat heeft zich uitbetaald. Ik vond het best bijzonder dat we zonder play-outs erin zijn gebleven. Dat is ook komend jaar weer het doel.

Er is de afgelopen zomer best wel wat veranderd in jullie team. Was dat nodig na zo’n goed seizoen?

Er zijn een stuk of vier spelers gestopt of naar andere clubs gegaan zonder dat ze weg moesten ofzo dus daar moest vervanging voor komen. En je probeert je selectie natuurlijk altijd sterker te maken. Dit is mijn achtste jaar op Hurley maar het is de eerste keer dat we een groep van ongeveer twintig spelers hebben die allemaal hetzelfde niveau halen. Daardoor moet iedereen elke week ook hard vechten om een plek bij de eerste zestien veroveren

Zijn er bepaalde dingen die beter moeten ten opzichte van vorig seizoen?

Vorig jaar deden we het heel knap en goed tegen de directe concurrenten. Tegen Tilburg, Pinoké en Den Bosch hebben we bijvoorbeeld genoeg punten gehaald. De bovenste zes wonnen echter nog te gemakkelijk van ons. Ik zou het wel leuk vinden als we dit jaar een keer zouden kunnen stunten tegen één van die teams. Maar alsnog is het vooral belangrijk dat we de punten halen tegen de directe concurrenten.

Hebben jullie een concrete doelstelling?

Zonder play-outs onze plek in de hoofdklasse behouden. Als promovendus ben je in het eerste jaar toch een beetje een verrassing. Je merkt dat de andere teams het er nu ook over hebben dat we sterker geworden zijn. Het zal niet makkelijk worden die negende plek te pakken. Je moet er eigenlijk zo snel mogelijk voor zorgen dat je geen twaalfde wordt, om je daarna uit de play-out zone te werken. Misschien is het voor ons dus ook wel een doel een keer punten te pakken tegen een ploeg uit het linker-rijtje.

Zoals al vaak gezegd is er een duidelijk gat tussen het linker- en het rechter rijtje. Hoe komt dat?

Het heeft volgens mij niet één bepaalde reden. Je hebt te maken met het budget dat een club ter beschikking heeft en ik denk dat de bovenste zes wel een groter budget te besteden hebben dan de rest. Als je daarnaast kijkt naar de huidige trainingsgroep van het Nederlands elftal zijn dat ook alleen maar spelers uit de bovenste zes ploegen. Dat is waarschijnlijk wel terecht maar daardoor komt er natuurlijk ook een groter verschil. De internationals leven denk ik wat meer van het hockey terwijl de spelers uit de onderste zes ploegen het hockey heel leuk vinden maar er soms full time werken naast werken.

Dus jij verwacht geen suprising outsider in de top zes?

Nee, ik denk misschien af en toe een verrassing in de uitslagen. Wie weet kan Den Bosch nog verrassen, die hebben een aantal goede nieuwe buitenlanders erbij. Pinoké deed het het afgelopen weekend ook goed. Misschien dat die teams er af toe een wedstrijd van kunnen maken.

Heb je een persoonlijke doelstelling?

Nee, eigenlijk niet. Sinds ik bij Hurley speel heb ik altijd geroepen dat ik het heel leuk zou vinden als Hurley een stabiele hoofdklasser zou worden. Met de club, de faciliteiten en de spelers die we hebben zou dat moeten kunnen. We hebben er het afgelopen twee jaar goede stappen in gemaakt en dat moeten we de komende jaren doorzetten. Ik zou niets leuker vinden dan erin te blijven. Hurley dames 1 is daarin trouwens een mooi voorbeeld. Zij zitten nu een aantal jaar in de hoofdklasse en kunnen misschien komend seizoen bij de top vier aansluiten. Daarnaast is het ook makkelijker om dan spelers naar jouw team te halen. Veel mensen vonden het vroeger wel interessant om naar Hurley te komen maar deden het niet omdat wij het ene jaar promoveerden en daarna weer degradeerden. Dit jaar ging dat al een stuk gemakkelijker.

Op welke plek gaat Hurley eindigen?

De negende plek zou mooi zijn. Maar ik ga voor een plek beter dan vorig jaar, dus achtste.

Reageer