"Mentale begeleiding lijkt niet overbodig om ook onder druk te presteren" - Hoofdklasse Hockey Nederland

“Mentale begeleiding lijkt niet overbodig om ook onder druk te presteren”

Volgen Jacques Brinkman scoren de hockeyheren een mager zesje als hij hen een rapportcijfer moet geven over het algehele EK-toernooi. De hockeyanaliticus gaf in De Telegraaf/Telesport slechts drie spelers van het Nederlands elftal een zeven. Robbert Kemperman, “topscorer van Oranje met vijf doelpunten, geniale techniek en versnelling, beste backhandschot van de wereld, cornerstop, liet zich door fysiek geweld en straffe mandekking in de halve finale te makkelijk uit de wedstrijd spelen,” aldus Brinkman. Maar ook Mink van der Weerden en Robert van der Horst scoorde het hoogste cijfer, zeven.

Van der Horst topscorer toegetreden tot de club van 23 spelers die meer dan 200 interlands gespeeld hebben, pakte vooral in de halve finale tegen Duitsland zijn coachende rol onvoldoende op,” verklaart Brinkman. “Van der Weerden zijn strafcorner is van wereldklasse, nam in veldspel soms te veel aanvallende initiatieven, ging ten koste van zijn primaire verdedigende taak.”

Hoewel Jeroen Hertzberger de gevierde man was na de overwinning op Engeland (3-2), hij scoorde alle drie de doelpunten, kreeg hij van Brinkman een vijf voor zijn prestaties op het EK. “Drie doelpunten in de strijd om de bronzen medaille gaf matig toernooi nog een beetje glans, miste vertrouwen, mentale begeleiding lijkt niet overbodig om ook onder druk te presteren.”

Comments (9)

 1. Ben het volledig met Brinkman eens.
  Maar wat ik nog het ergste vind, is dat de spelers na de gewonnen wedstrijd om brons.
  Vrolijk en goedgestemt waren over het behaalde resultaat..

  We hebben maar 1 wedstrijd verloren, dus zo slecht was het niet…

  Ik heb de afgelopen week op het EK dagelijks kunnen zien dat we langzaam voorbij gestreeft worden door ploegen als Belgie, en Engeland.

  Wat ik al eerder heb gezegd. Ik mis mannen in het team, echte bikkels..

  En concurentie is er veeel te weinig, lopen genoeg spelers rond die ook aan dit niveau van oranje kunnen tippen..

 2. Ik vind Brinkman een verschrikkelijke en arrogante kwast maar hier moet ik hem toch gelijk geven.

 3. Albert Monpellier

  Beetje achterhaald dit mentaal gebeuren. Ik ben van mening dat als men topsport beoefend altijd mentale begeleiding moet hebben.

 4. @Albert, want?

 5. amsterdammer

  Bij mijn club gaan we komend seizoen voorzichtig starten met een pilot mentale begeleiding bij enkele jeugdteams. Samen met een aantal psychologen uit onze club (niet gelijk denken aan softe types ajb) willen we onze jeugd ook gestructureerd mentaal trainen en op dat vlak beter maken zodat er nog meer plezier is in het spel. Vertrouwen in jezelf en elkaar hebben, leren omgaan met winst en verlies, focussen/concentratie op een training of een wedstrijd. Omgaan met tegenslag, omgaan met succes, je eigen voorbereiding, keuzes maken t.a.v. je sport etc. etc. Niet alleen techniek, tactiek en fysiek trainen, nee kijken naar de ontwikkeling van de gehele persoon. Dit alles in relatie tot teamsport. Ik geloof er heilig in, ook op clubniveau. Ieder moet nl. leren op zijn/haar eigen niveau, net als bij de gehele hockey opleiding binnen een methodeplan in een goedgeorganiseerde club. Dit geldt voor breedtesporters en voor prestatiesporters. Overigens heeft mentale begeleiding bij topclubs/topjeugd allang zijn intrede gedaan. Dus Jacques weet eigenlijk zelf heus wel dat hij hier iets zegt wat er allang is, maar misschien mist hij vooral andere (mentale) zaken bij het Ned.mannen XI?

 6. Dat heeft het NedXI toch allang geprobeerd in de vorm van de Boer??? Dat heeft duidelijk niet veel opgeleverd.

 7. Ook hier loopt België voor op Nederland. Junioren 1 (A1) en Scholieren1 (B1) bij KHC Dragons hebben een mental trainer.
  Werkt super (Erik Vereecke)!
  Maar waar we over praten (@amsterdammer)zijn natuurlijk zaken die,in de juiste volgorde, ouders / lagere school en daarna door de middelbare school moet worden opgepakt. Gaat een kind naar een sportvereniging dan moet het daar ook veelvuldig aan de orde komen.
  Ook moeten de sportverenigingen veel meer aandacht besteden aan de ouders van de leden. Deze ouders moet geleerd worden waarom het gaat.
  Er is nog werk genoeg maar dan moet eerst het probleem goed geformuleerd worden en als zodanig erkent worden. Daarna kan er gewerkt worden aan een oplossing.

 8. amsterdammer

  @bommel, helemaal met je eens. Bij mijn club (totaal nieuwe HC, 1600 leden groot inmiddels, uit 2004) zijn veel “nieuwe” hockeyers lid. De mores is nog niet helemaal duidelijk, het publiek is veel diverser dan de hockeywereld ooit was, mentale ondersteuning hoe te handelen is een goede zaak denk ik. Vandaar dat i.d.d. ook de ouders in het traject betrokken worden. Verder mag ik dagelijks op een school werken waar we allang ervaren dat de huidige tijd een andere aanpak vereist dan “vroeger”. De mentale component hebben we minder aandacht gegeven dan nu noodzakelijk is. We proberen het verloren gegane terrein in te halen. Te lang vertrouwden we op “thuis”. Op sportclubs/hockeyclubs al helemaal. Aan het werk dus en leer en deel van en met elkaar. Wees transparant.

 9. @Bommel: helemaal mee eens. Daarnaast zou ik hier weer een hartstochtelijk pleidooi voor meer zaalhockey willen neerleggen:dat is hockey in een pressurecooker, waar veel techniek en druk en snelheid bij te pas komt, en als het talent er is, veel sneller zaken aangeleerd kunnen worden, ook mentale kracht.

Reageer