Mink van der Weerden: ‘België op details verrekte effectief’

De Oranjemannen leden maandag hun grootste nederlaag uit de EK-historie. In het eigen Wagener Stadion verloor de ploeg de tweede groepswedstrijd met 5-0 van België. “Op details zijn ze (de Belgen, red.) verrekte effectief geweest”, zegt Mink van der Weerden.

“Dat hebben ze heel goed gedaan”, gaat één van de aanvoerders van Oranje verder. “We hebben echt wel een steekje laten vallen en daar moeten we goede lessen uit trekken.”

Geen revanchegevoelens

Vooraf werd het duel met de Belgen door de buitenwereld gezien als een revanche voor Rio. In de halve finales van de Olympische Spelen verloor Nederland met 3-1. Volgens Van der Weerden speelden die gevoelens absoluut niet mee in de spelersgroep.

“Als je alle 16 poppetjes van Rio van beide kanten weer op het veld zet en dan twee dagen na de finale van Rio weer speelt, dan had je revanchegevoelens gehad. Je bent een goed jaar verder en is het anders. Je bent met het EK bezig en het heeft niets meer met Rio of Tokio te maken.”

Vanasch sta-in-de-weg

Er was nog maar vijf minuten gespeeld toen Sébastien Dockier België al op voorsprong zette. Nederland kwam na de openingstreffer sterk terug. De ploeg kreeg kansen en corners, maar stuitte telkens op doelman Vincent Vanasch.

“We hebben een aantal echte goede kansen gehad. Ikzelf ook, maar Vanasch keepte een fantastische wedstrijd”, complimenteerde Van der Weerden zijn oud-ploeggenoot van Oranje Zwart.

Overtal

België besliste de wedstrijd voor rust. De ploeg profiteerde optimaal van de groene kaart voor Jonas de Geus. Terwijl de jongeling van Almere op de bank zat, tilden de Belgen nog voor rust de stand naar 3-0. “In de eerste wedstrijd (tegen Spanje, red.) is het in ons voordeel en nu doen we het zelf”, zegt Van der Weerden die ondanks de achterstand wel het gevoel had dat Nederland terug in de wedstrijd kon komen.

“Op zich zaten de koppen redelijk dezelfde kant op”, constateerde Van der Weerden in de kleedkamer. “Het gevoel van zeker het eerste kwart. We spelen zeker niet slecht en creëren een hoop. Dat gevoel, ondanks dat je 3-0 achter staat, benadruk je zodat je scherp die tweede helft in gaat. Om dan terug te komen in die wedstrijd.”

Effectief

Dat lukte niet. Nederland kwam niet tot scoren. Het was België dat nog twee keer scoorde en met 5-0 van het veld stapte. “Het is niet geflatteerd. 5-0 is echt wel een tekende uitslag. Als je naar de kansenverhoudingen en het spel kijkt, is het voor mijn gevoel geen 5-0. Maar het staat er wel. Dat moet je ze nageven. Zij zijn in de afronding een stukje beter vandaag. Een heel stuk beter.”

Opvallend was dat Sander de Wijn en Van der Weerden in het vierde kwart tegen een gele kaart aanliepen. De strafcornerspecialist trekt het boetekleed aan. “Als de dingen net tegen zitten dan komt er een beetje frustratie bij kijken.
Dat is gewoon heel kinderachtig. Dat is dom. Bij de eerste reactie doe ik mijn hand omhoog om daarna nog een keer te gaan vloeken. Ik zal er niet echt aardig bij hebben gekeken. Daar zal ie misschien van geschrokken zijn. Dat is het een terechte gele kaart. Ik moet dan niet doen”

Oostenrijk wacht

Ondanks de grote nederlaag is er voor Oranje eigenlijk nog niets te verloren. Woensdag staat de laatste poulewedstrijd tegen Oostenrijk op het programma en dan kan plaatsing voor de halve finales alsnog veilig worden gesteld. “We moeten goed kijken waarom je er een aantal tegen krijgt. Daar moeten we vooral lessen uit trekken”, besluit Van der Weerden.

Reageer

Contact Us