Mink van der Weerden sleept Oranje naar de HWL finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

Mink van der Weerden sleept Oranje naar de HWL finale

Een 4-3 overwinning tegen Australië heeft Oranje vandaag een plek in de HWL finale gebracht. Waar Nederland een goede eerste helft speelden kwamen de ‘Aussies’ in de tweede helft knap terug. Toch is het de ploeg van Paul van Ass die wint en dus morgen tegen Nieuw-Zeeland speelt. 

Waar Oranje deze halve finale in de beginfase nog wat zoekende is, komt de machine van Paul van Ass na ongeveer tien minuten spelen echt op stoom. De eerste kans voor Nederland is gelijk raak. De mooi ‘vrijgeslopen’ Constantijn Jonker schiet ter hoogte van de middenstip met zijn backhand de bal keihard in de kruising. Halverwege de eerste helft krijgt Oranje vervolgens de eerste corner van de wedstrijd. Mink van der Weerden staat in het veld en mag dus aanleggen op kopcirkel. De strafcornerspecialist doet zijn naam eer aan en sleept de bal keihard de rechterkruising in. Ook de Kookaburras krijgen zo hun kansen op de aansluitingstreffer, onder meer twee strafcorners waarvan Marcel Balkestein er één van de lijn tikt en waarvan de ander naast het goal gesleept wordt.

Na rust schiet Australië uit de startblokken en gaat hard op zoek naar de aansluitingstreffer. De eerste kans is echter voor Nederland dat al na enkele minuten mag aanleggen voor een strafcorner. Dit keer wordt de inzet van Mink van der Weerden gepakt door één van de Australische uitlopers. Aan de overkant van het veld is het vervolgens wel raak. Na 42 minuten spelen sleept Kieran Govers zijn team op 2-1. In de fase die volgt wordt Oranje steeds meer naar de eigen helft gedrukt en ziet Australië kans om gelijk te komen. De vrijgelopen Russell Ford wordt hard en straks aangepasst door Tristan White en hoeft de bal enkel nog een beetje van richting te veranderen om Stockmann te passeren. De ploeg van Paul van Ass probeert onder de druk uit te komen maar Australië domineert deze tweede helft. Via een rake corner, wederom van Govers, komt Australië een kwartier voor tijd verdiend op voorsprong.

Ook al heeft Oranje het lastig, het doet er alles aan om weer terug in de wedstrijd te komen. Met een beetje hulp van Australië lukt dat ook. Jeroen Hertzberger wil voorgeven maar via de stick van Kiel Brown belandt de bal prompt achter keeper George Bazeley. Het geeft Oranje het vertrouwen dat het nodig had en daardoor gaat het in de slotminuten gelijk op. Wanneer Bazeley vijf minuten voor tijd een schot van Billy Bakker hoog wegwerkt krijgt Nederland dan een strafcorner. Wederom is het Mink van der Weerden die mag aanleggen en wederom verdwijnt zijn inzet hoog in de touwen.

Nederland wint dus met 4-3 en treedt morgen om 15:30 Nederlandse tijd aan in de finale van de Hockey World League.

Comments (1)

  1. nu moeten ze het toernooi maar ff winnen ook, twee keer aus verslaan en duitsland ook nog, en dan verliezen van New zealand… mag toch hopen van niet

Reageer