Möhlmann: ‘Ik werd in één keer voor de leeuwen gegooid’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Vanaf deze week spreekt Hoofdklassehockey.nl wekelijks met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

De week komt HGC-keeper Luuk Möhlmann aan het woord. De 18-jarige goalie, die afgelopen zomer overkwam van Push, heeft ondanks dat het seizoen pas net begonnen zijn debuut in de hoofdklasse al gemaakt.

H1 14-09-07 HGC- Schaerweijde (123) W
Möhlmann en zijn nieuwe teamgenoten luisteren naar coach Dirk Loots. (c) Rik Komor

Hoe lang keep jij al?

Ik denk sinds de D’tjes. Ik deed als speler selectie voor de C1 maar viel af en toen ben ik gaan keepen en dat ik ging vrij goed dus toen ben ik daar maar mee door gegaan. Ik heb vervolgens  in alle eerste lijn teams van Push gekeept en ben afgelopen zomer overgestapt naar HGC.

En nu ben je tweede keeper bij HGC. Hoe is dat tot stand gekomen?

Mijn oudere broer (Dick, red.) hockeyde al bij HGC en ik wilde weten of hoofdklasse reëel zou zijn. Toen Sam (van der Ven, eerste keeper, red.) vorig jaar even met het Nederlands druk was heb ik een paar keer meegetraind en dat ging heel goed. Zij waren blij dat ze zo toch twee keepers hadden in de training en ik kon kijken hoe dat niveau mij lag. In januari werd ik vervolgens opeens gebeld door Dirk Loots (coach HGC, red.) of ik het leuk zou vinden om naar HGC te komen. Ik heb toen even getwijfeld want ik studeerde in Den Bosch maar uiteindelijk vond ik die studie toch niet leuk dus ben ik iets anders gaan doen.

Je oude club, Push, is vervolgens gepromoveerd. Was heren 1 daar ook een optie?

Ja, dat was een optie maar in januari was nog zeker niet duidelijk dat ze hoofdklasse zouden gaan spelen. Ik heb de afgelopen twee jaar daar wedstrijden gespeeld met het tweede en met heren 1 meegetraind. Uiteindelijk wil ik gewoon stappen omhoog blijven maken. Hoe hoger het niveau, hoe beter je wordt want je moet je gewoon aanpassen.

En toen kwam je bij HGC en mocht je in de eerste wedstrijd gelijk al je hoofdklasse-debuut maken!

Ja, dat was vrij bizar. Wij speelden donderdag voor de competitiestart een oefenwedstrijd en Sam had al wat last maar we dachten dat het spierpijn was. Ik zat in normale kleren op de bank want ik had net training gegeven en hij zou gewoon keepen om zich voor te bereiden op de competitie. Uiteindelijk maakte hij een verkeerde beweging en kreeg ik het bericht van: ga maar omkleden want jij keept de oefenwedstrijd uit en staat zondag ook op doel. Ik werd dus in één keer voor de leeuwen gegooid en daardoor had ik ook niet heel veel tijd om er verder over na te denken. Op zondag merkte ik wel veel spanning maar als zo’n wedstrijd begint ga je je concentreren op het spel en ben je met andere dingen bezig dus dan voel je die zenuwen niet meer. Uiteindelijk heb ik de eerste twee competitiewedstrijden gekeept en nu Sam weer terug is speel ik meestal met het tweede mee.

Hoe bevalt het eerste jaar in de hoofdklasse je?

Tot nu toe heel goed! Ik kende een aantal jongens al al teamgenoten van mijn broer. Ik dacht van tevoren dat de grote jongens als Phil Burrows en Gonzalo Peillat boven de groep zouden staan door hun status maar dat ik echt totaal niet het geval. Ze zijn echt superaardig en proberen je overal bij te helpen.

Ben je al gewend aan de functie van tweede keeper?

Ja, het is bij ons ook heel duidelijk dat Sam beter is en daardoor is het niet zo dat ik een concurrentiestrijd aan moet gaan ofzo. Het is vrij zeker dat hij speelt. Überhaupt is het verschil tussen jeugd en senioren al heel groot en dan vooral met de top. Maar ik leer hier heel veel, mede door de keeperstraining van Martijn Drijver. Ik maak stappen en merk ook dat ik ballen die ik eerst niet pakte nu wel heb. Wat ook het verschil is, is dat ik in de jeugd nooit concurrentie had. Ik wist niet dat je zoveel kon leren van iemand die op jouw plek staat. Dat diegene jouw voorbeeld kan zijn. Als Sam en ik om en om een oefening doen, zie ik hoe hij dingen doet en als ik dat dan ook probeer werkt het! Verder kan ik het buiten het veld ook goed met hem vinden dus dat ik ook prettig. Of ik het lastig vind niet met mijn team te mogen spelen? Ja, tuurlijk vind ik dat soms jammer. Vooral ook dat ik soms niet mee kan naar de wedstrijd omdat ik bijvoorbeeld met heren 2 moet spelen. Dat zal alleen maar moeilijker worden naarmate het seizoen vordert en er belangrijke wedstrijden gaan komen. Maar ik heb me daar van tevoren wel op ingesteld.

Heb jij voor jezelf een doel van wanneer je eerste keeper wil zijn?

Vind ik lastig te zeggen want dat ik denk ik ook afhankelijk van de omstandigheden. Als je voor andere clubs wordt gevraagd zal het moeilijker zijn je motivatie als tweede keeper vast te houden. Dan weet je dat je ergens anders wel eerste keeper zou kunnen zijn. Maar dit jaar is bijvoorbeeld echt een leerjaar voor me. Ik hoop wel ooit nog een keer selectie te mogen doen voor een Nederlands team . Daar heb ik nog nooit een kans voor gehad, ben een beetje buiten de boot gevallen in een generatie met veel goede keepers. Het lijkt me toch net anders om ook internationale wedstrijden te mogen spelen, ik denk dat je er veel van leert.

Zou je voor een functie van eerste keeper overstappen naar een andere club?

Ja natuurlijk. Dat moet je altijd doen maar het moet wel een stap omhoog zijn. Als ik nu voor de eerste klasse zou woorden gevraagd zou ik het niet doen. Overgangsklasse zou ik daarentegen zeker overwegen want ik ben nu nog zo jong en omdat je daar wedstrijden met het eerste team pakt kun je daar ook superveel leren.

Wat is het mooiste moment uit jouw keepers carrière?

Ik ben drie keer landskampioen geworden in de zaal en dat was heel mooi maar ik denk uiteindelijk dat toch de play offs op het veld de afgelopen jaren het hoogtepunt waren. Dat gaf de meeste ontlading.

Zijn er nog bepaalde vooroordelen over (tweede) keepers die je uit de wereld zou willen hebben?

Nou, ik hoorde er gister toevallig één van een huisgenoot van mijn zus. Haar beeld bij keepers is dat ze dikkig en traag zijn en luier op training en wedstrijden. In mijn ogen is dat echt totaal niet het geval, zowel bij de eerste als bij de tweede keeper niet.

Zondag spelen jullie tegen Push, je oude club. Ga je mee of speel je dan met heren 2?

Ik moet zelf om 11 uur zelf op HGC spelen en daarna stap ik gelijk de auto in naar mijn oude vertrouwde cluppie dus ik zal er zeker bij zijn. Ik kom er sowieso nog vaak om naar oude teamgenoten van jongens A1 te kijken. Wat ik ervan verwacht? Ik vertrouw volledige op de tactiek en vaardigheden van mijn teamgenoten. Het verschil tussen de top en de promovendus is nog steeds zo groot dus daar maak ik me geen zorgen over.

Reageer