Mooij: ‘We waren een team met een missie en die hebben we volbracht’

De mannen van Jong Oranje wonnen zondag in de finale van het EK met 5-2 van Duitsland en werden Europees Kampioen. Samen met de gouden Jong Oranje dames werd er na afloop van het toernooi nog een feestje gevierd in België en inmiddels zijn aanvoerder Johannes Mooij en zijn teamgenoten weer terug in Nederland. Ze kunnen terugblikken op een zeer bewogen toernooi waarin Oranje nog bijna de halve finale leek te gaan missen.

Credit: Roel Ubels
Mooij (met beker) tussen zijn ‘gouden’ teamgenoten. Credit: Roel Ubels

“Ja, we zijn de poulefase met ietwat geluk doorgekomen,” beaamt de captain. Nederland speelde de eerste twee wedstrijden gelijk en moest vervolgens met een marge van twee doelpunten winnen van Oostenrijk om door te gaan naar de halve eindstrijd. “Oostenrijk was een slechte wedstrijd maar zij waren verdedigend goed georganiseerd en toen moesten wij het spel maken maar dat is niet onze kracht,” legt Mooij uit. Uiteindelijk was het Thierry Brinkman die in de slotminuten het lot van Oranje besliste door twee maal te scoren. “Daarna voelden we ook echt van, ok, we zijn nu door en we gaan ‘m ook pakken. We wisten natuurlijk wel dat we beter moesten. Als we zo zouden spelen zouden we niet winnen,” aldus de middenvelder van Amsterdam die uitlegt dat zijn team zich daarna vasthield aan hetzelfde strijdplan als voorheen maar het ‘gewoon’ beter uitvoerde. Nederland won vervolgens de halve finale met 2-0 van Engeland waarna Duitsland zoals gezegd met 5-2 aan de kant werd gezet en het goud binnen was.

Al met al een goede prestatie van Oranje, dat na het WK onder 21 in december veel nieuwe gezichten mocht verwelkomen. Mooij geeft dan ook aan dat de ploeg, en dan voornamelijk de jongere spelers, in de eerste wedstrijd tegen Spanje misschien toch wat zenuwachtig was. Kon de ‘oude garde’ waartoe ook de aanvoerder zelf behoort, hun jongere teamgenoten hiermee helpen? “Wij als ouderen moesten gewoon het goede voorbeeld geven, ervoor zorgen dat wij er stonden zodat zij zich aan ons op konden trekken. Je moet ook gewoon je ding doen en verder niet teveel met al het andere bezig zijn.” Het was volgens Mooij echter niet lastig om na het WK weer met een nieuwe groep een team te vormen. “We zijn heel veel bij elkaar geweest, we hebben veel samen getraind en zijn op stage geweest naar Duitsland en Engeland. Dan leer je elkaar pas echt kennen en wordt het een team, een team met een missie, en die hebben we volbracht.”

Met het goud om de nek mocht Mooij, in zijn eerste toernooi als aanvoerder, de EK-beker namens zijn team in ontvangst nemen. “Echt een eer om daar als aanvoerder te hebben gestaan,” aldus de middenvelder die aangeeft verder weinig anders te hebben gedaan dan voorheen. “In de wedstrijd natuurlijk wel de scheidsrechter een handje geven en het vaantje aannemen,” lacht hij. “Maar ik ben gewoon mezelf gebleven en heb mijn ding gedaan. Het is natuurlijk ook makkelijker als het goed gaat om even je duimpje op te steken maar als het minder gaat moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Misschien was dat er tegen Oostenrijk nog niet maar we hebben er daarna met de oudere jongens in de halve finale en finale echt gestaan,” aldus een trotse Mooij die inmiddels alweer captain af is. Hij is ‘te oud’ en neemt met goud afscheid van Jong Oranje.

 

Comments (2)

  1. Johannes Mooij, grote speler

  2. “en toen moesten wij het spel maken en dat is niet echt onze kracht” zegt Johannes. Wat blijft er nog over van de Nederlandse hockey traditie als Jong Oranje niet eens het spel kan maken? Maar ze willen wel allemaal het Nederlands Elftal halen. Dat baart mij toch grote zorgen.

Reageer