Nieuw! De weg naar... Wenen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nieuw! De weg naar… Wenen

Naast de veld- internationals zijn ook de Nederlandse zaalteams weer begonnen met trainen. Zij bereiden zich voor op de Europees Kampioenschappen. De mannen spelen deze van 17 -19 januari in Wenen en de dames reizen een week later af naar Praag. De komende weken zullen we ze volgen in deze nieuwe zaalrubriek ‘De weg naar.. Wenen’ (of Praag).

De mannen van bondscoach Robin Rösch hadden gister hun eerste indoortraining. We spraken hierover met Kampong-speler Sjoerd de Wert die al drie jaar in het Oranje zaalteam speelt.

Hoe was de eerste training?

“Die was prima, we trainden met een grote groep. Meer dan twintig hadden we er geloof ik en een aantal deden vandaag nog niet mee. Best veel nieuwe gezichten ook. We kregen gelijk een vetmeting, werden gewogen en deden een zeven minuten looptest dus ja, we zijn meteen goed van start gegaan. Maar het was leuk om iedereen weer te zien.”

Selecteert jullie coach Robin Rösch de spelers op basis van het vorige hoofdklasse zaalseizoen?

“Nou, hij komt ook vaak bij veldwedstrijden kijken en nodigt dan mensen uit. Hij praat ook met de hoofdklasse coaches. Als er spelers zijn met potentie die een kans verdienen dan worden ze uitgenodigd.”

Zijn er in het veld nog bepaalde eigenschappen waardoor je kunt zien dat iemand een goede zaalspeler zou kunnen zijn?

“Dat vind ik moeilijk te zeggen. Het verschilt heel erg. Robert Tigges staat nu bij Amsterdam bijvoorbeeld centraal achterin maar bij het Nederlands zaalteam altijd in spits. En hij maakt dan naast corners ook veel veldgoals.”

Sinds dit seizoen spelen senioren zaalteams niet met vijf veldspelers maar met vier. Een goede ontwikkeling?

“We hebben vandaag ook voor het eerst met dit nieuwe format getraind en het is heel erg wennen.  Maar dat geldt natuurlijk voor iedereen. De ruimtes zijn nu een stuk groter en patronen moeten nu anders. De oude manier van spelen gaat nu totaal niet meer op.  Daar moeten we de momende periode maar op trainen. Of het spel erop vooruit gaat? Dat moeten we nog zien. We hebben vandaag bijvoorbeeld gekeken naar hoe het gaat als je snel de keeper eruit haalt in een aanval waardoor je dan vijf spelers heb. Maar als je de bal verliest dan moet je wel heel snel die keeper terug kunnen wisselen. Verder zijn de ruimtes nu groter dus ik denk wel dat er uiteindelijk veel uit gescoord gaat worden.”

Wanneer zal de uiteindelijke selectie bekend worden?

“Weet ik niet precies maar aankomend weekend gaan we met zestien spelers naar Mönchengladbach. Daar spelen we tegen Duitse hoofdklassers. Zij beginnen volgende week al met de competitie dus zullen aardig op oorlogssterkte zijn en het spelletje onder de knie hebben. Het zal dus een mooie test zijn voor ons. Uiteindelijk wordt de selectie voor het EK denk ik teruggebracht naar twaalf.”

Vind je zaalhockey leuker dan veldhockey?

“Het oude spelletje sowieso maar het nieuwe spel is wel een echt anders. Alles wat je vroeger hebt geleerd kun je eigenlijk overboord gooien. Het is binnen lekker snel en gewoon een vet spelletje. Maar toch vind ik het lastig te zeggen. Op het veld gaat het ook hartstikke goed.”

Gaan jullie in aanloop naar het EK nog op trainingsstage?

“Eind december spelen we volgens mij een keer in Nederland tegen België en de dag erna weer maar dan in Knokke. Vervolgens hebben we van 2 tot 6 januari een oefentoernooi in Wenen en dan begint half januari het EK  dus dat is voor nu de opzet. Tot die tijd trainen we drie keer in de week afwisselend in Almere en in de Zuidhallen in Amsterdam. Het is pittig, maar het EK is natuurlijk al over zes weken.”

Kun je in deze vroege fase van de voorbereiding al een beetje inschatten hoe jullie kansen zijn?

“Dat is echt heel lastig te zeggen. De favorieten zijn sowieso Duitsland, Polen, Rusland en Tsjechië. Er zijn veel landen die echt heel goed zijn. Twee jaar geleden haalden we tijdens het EK de halve finale tegen Duitsland. Het zou mooi zijn als dat dit jaar weer zou lukken. Maar we weten nog helemaal niet hoe die anderen gaan spelen. Voorheen kon Robin (Rösch, coach, red.) dat wel een beetje inschatten maar met die nieuwe regels speelt iedereen nu een ander spelletje.”

Reageer