Nieuw! Meer dan hockey - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nieuw! Meer dan hockey

In deze nieuwe rubriek praten wij met Hoofdklasse-spelers over hun maatschappelijke carrière en andere zaken die zij belangrijk vinden. Er is immers meer in het leven dan hockey..

We starten vandaag met Tim Jenniskens. De alleskunner van Bloemendaal en het Nederlands Elftal vertelt onder andere over hoe hij zijn topsport carrière combineerde met zijn studie en over de stichting die hij samen met teamgenoot Rogier Hofman aan het opzetten is.

Tim Jenniskens rondde na zijn VWO de Master Business Studies op de UvA af. Zijn studententijd stond voor een groot deel in het teken van hockeyen bij Bloemendaal en het Nederlands Elftal. Toch heeft hij niet het idee veel te hebben moeten laten voor het hockey. “Je had altijd een bepaalde structuur met trainingen waardoor je van tevoren al wist hoe komende weken waren ingedeeld,” aldus Jenniskens. “Vooral als je dan in Oranje komt zijn er periodes waarin je weken vol komen te zitten met hockey. Dingen die je daarnaast leuk vindt om te doen, doe je echt ernaast en plan je om het hockey heen.”

Gezien het grote aantal langstudeerders in Nederland is het toch bewonderenswaardig dat de multi-inzetbare Bloemendaal speler naast zijn drukke hockey schema binnen 5,5 jaar zijn universitaire master wist binnen te slepen. Volgens Jenniskens komt dat mede door die structuur die hem door het strakke hockeyschema werd opgelegd. “Je wordt gedwongen om van tevoren te plannen. Als je bijvoorbeeld ’s avonds moet trainen en de volgende dag een tentamen hebt dan plan je dus in dat je daarvoor al hebt geleerd. Als je dagen leeg zijn stel je het misschien eerder uit. Dan denk je, ik doe het straks wel. Door de structuur van hockey leer je je dagen in te delen, al is er natuurlijk ook discipline voor nodig.” Daarnaast kreeg hij steun vanuit de UvA. Een wisselwerking, legt Jenniskens uit. “Als ik liet zien dat ik mijn schoolzaken op orde had en gemotiveerd was, werkten mijn docenten ook mee als ik er een keer niet kon zijn. Dan maakte ik bijvoorbeeld een verslag om mijn gemiste lessen te compenseren.”

Credit: Koen Suyk
Tim Jenniskens en Rogier Hofman. Credit: Koen Suyk

Na zijn studie werkte Jenniskens twee jaar bij de Transformatie Groep als consultant. Hij kreeg hier alle ruimte om de nodige tijd in hockey te steken maar richting de Olympische Spelen werd de combinatie van trainen en werk steeds moeilijker.  De manier waarop het bedrijf hem zijn ruimte gaf was volgens Jenniskens geweldig maar toch voelde hij zich schuldig als hij weer eens niet aanwezig kon zijn. Na de Spelen besloot hij voorlopig te stoppen bij de Transformatie Groep. In de tussentijd werd hij benaderd door teamgenoot Rogier Hofman om samen een stichting op te zetten, genaamd Sport Helpt. De stichting zou ontmoetingen moeten gaan faciliteren tussen topsporters en zieke kinderen. De twee besloten zich tot het WK vol op dit plan te storten en vanaf dan te kijken of de stichting een beetje van de grond zou komen. Nu, na enkele maanden voorbereiding, blijkt echter al dat Sport Helpt een groot succes zal worden.

Na de Spelen startten de teamgenoten met hun businessplan en schakelden hierbij de hulp in van NOC NSF en de Nederlandse Vereninging voor Kindergeneeskunde (NVK). Langzaam ging het balletje rollen, de NVK gaf hun keurmerk af en al meer dan 180 (Olympische) topsporters sloten zich bij de stichting aan. Enthousiast vertelt Jenniskens: “Churandy Martina doet mee, Edith Bosch doet mee, Femke Heemskerk, Laurens ten dam, Nicoline Sauerbreij, Bob de Jong, Teun de Nooijer, Henk Grol, noem maar op. Echt allemaal doen ze mee!” De aanvragen voor ontmoetingen moeten voldoen aan een aantal criteria en komen bij de stichting binnen via de kinderartsen. Zij geven een tweetal punten door, bijvoorbeeld een kindje is gek op tennis en ligt in Eindhoven in het ziekenhuis. Sport Helpt kijkt dan of zij een sporter in hun bestand hebben die aan deze criteria voldoet. Er worden dus geen verzoeken neergelegd op basis van personen. Jenniskens legt uit. “Als ik bijvoorbeeld een clinic geef kent niet iedereen mijn naam maar door mijn Nederlands elftal shirt vinden kinderen het gelijk heel speciaal. Het voordeel is ook dat je dan 300 á 400 ontmoetingen in een jaar kunt doen omdat je de ontmoetingen kunt verdelen over meerdere sporters. Zo hoeven bijvoorbeeld Teun de Nooijer en Marianne Vos niet naar 10 ontmoetingen per week.” Het mooie van het systeem waarbij de aanvragen alleen via de kinderartsen worden gedaan is ook dat als Sport Helpt de ontmoeting niet kan faciliteren, dit niet voor een teleurstelling zal zorgen bij ouders en kind. “Die weten namelijk niet eens dat dit eventueel zou gebeuren. Pas als we zeker weten dat het lukt brengen we het nieuws dat er een verassing met een topsporter voor ze te wachten staan,” aldus Jenniskens.

Nu Oranje weer is begonnen met trainen en dit weer veel tijd in zal nemen moeten Hofman en Jenniskens de werklast goed verdelen. “We verdelen de rollen maar doen wel alle twee dezelfde soort taken en afspraken doen we zoveel mogelijk samen. Aan het begin van de week bespreken wat er moet gebeuren en wie wat oppakt.”

Jenniskens is er druk mee maar doet alles vol overgave. Zelf vindt hij het ook erg leerzaam. “Super leerzaam. Zo zitten we bijvoorbeeld opeens statuten uit te werken, stellen bedrijfsplannen op, maken begrotingen. We zijn constant bezig met ondernemen en spreken met veel grote bedrijven. Soms loopt het niet zoals je wil maar het voordeel is dat het een goed doel is en we alles doen uit intrinsieke motivatie en dat zorgt voor veel goodwill.

Zorgt de structuur die hem door het hockey nog steeds is opgelegd er wederom voor dat hij alles goed kan combineren? “Het zal vanaf december, als we echt starten, wel lastig worden. We willen zoveel mogelijk zelf doen maar als we straks een professionele organisatie willen zijn zullen we mensen nodig hebben die het oppakken als wij bijvoorbeeld op toernooi zijn.”

Hoewel Jenniskens zijn maatschappelijke carrière heel belangrijk vindt, is hij nog niet van plan het topsporters bestaan achter zich te laten. “Mijn contract met Bloemendaal loopt nog een tijdje. Ik bekijk het per jaar. Ik vind het een eer om voor het Nederlands Elftal te spelen. Zolang ik het super leuk vind en de mogelijkheid heb om het te doen hou ik het wel vol! Ik heb gelukkig nog geen keuzes hoeven maken en zou het echt heel gaaf vinden om het WK in eigen land mee te mogen maken.”

De launch van Sport Helpt is in december. Als je nu al meer wil weten of de stichting wil steunen, ga dan naar www.sporthelpt.nl.

Comments (1)

  1. Sport Helpt

    […] Link naar artikel […]

Reageer