Opkomend hockeyland Brazilië timmert na de Olympische Spelen nog hard aan de weg - Hoofdklasse Hockey Nederland

Opkomend hockeyland Brazilië timmert na de Olympische Spelen nog hard aan de weg

 

Tijdens de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro was Brazilië één van de verrassende deelnemers bij het mannenhockey. Het land was niet automatisch geplaatst, ondanks dat zij organisator waren. Een spannende eindstrijd tijdens de Pan-Amerikaanse spelen zorgde ervoor dat de Brazilianen voor de eerste keer op het Olympisch hoofdtoernooi stonden. Het blijft echter de vraag of dit succes van Brazilië nu gaat betekenen dat zij altijd kunnen meestrijden om tickets voor een WK of Olympische Spelen.

In aanloop naar de spelen besloot de Braziliaanse federatie dat zij het mannenhockey in Brazilië meer zouden stimuleren. Op dat moment waren de heren namelijk een stap verder dan de dames. Op basis van resultaten in de afgelopen jaren, het aantal teams en ervaring werd besloten om meer geld te gaan steken in het mannenhockey. Nadat er een aantal teleurstellende resultaten werden behaald in aanloop van het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen 2016, komt het Braziliaanse team steeds meer in vorm.

De neuzen dezelfde kant op

‘We hebben in Brazilië altijd een strijd gehad tussen spelers die hockeyen in Rio de Janeiro of São Paulo’, aldus Bruno Sousa, die vlak voor de Olympische Spelen afviel door een gebroken vinger. ‘Nadat we een aantal oefenwedstrijden in Nederland hadden verloren, hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Hierna werd het groepsproces beter en werd er hard gewerkt om ons doel te bereiken’.

‘Op dit moment hockey ik en geef ik training bij L.O.H.C. Leiden. Mijn doel is om volgend jaar weer terug te komen bij de nationale ploeg. Heel graag wil ik mijzelf met mijn eigen land nogmaals plaatsen voor de Spelen’, aldus de enthousiaste Bruno. Niet alleen Bruno Sousa speelt in de Nederlandse competitie. Toentertijd speelden ook de broertjes Yuri en Patrick van der Heijden, Paul Duncker en Ernst Rost voor het Braziliaanse team.

In aanloop naar de spelen speelt het toernooi in 2015 de Pan American Games. In een poule met Canada, Mexico en Amerika plaatst het team zich voor het eerst in de historie voor de Olympische Spelen.

image1

 

De Olympische Spelen in eigen land

Het Braziliaanse hockey heeft in de tijd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een ontzettende boost gekregen. Niet alleen zijn de Brazilianen voor het eerst actief op een groot toernooi, ook zijn er steeds meer kinderen die hockey aan het spelen zijn. Dit gebeurde nadat de sport bekender werd bij het grote publiek door de organisatie van de Spelen in eigen land. ‘Hockey spelen in Brazilië is niet gemakkelijk. Wij hebben in ons land maar beschikking over 4,5 hockeyvelden. Deze velden liggen allemaal in de stad Rio de Janeiro. Het verenigingsleven zoals jullie dat kennen in Nederland, hebben wij niet’, vertelt Sousa.

Ook de media en de Braziliaanse hockeyfederatie zien in dat er iets unieks is gebeurd. Naast de vele extra attentie die de ploeg krijgt, wordt de voltallige selectie ook beter betaald. Eindelijk is het mogelijk om als hele team gezamenlijk richting de Spelen te werken. Dat er uiteindelijk nog een groot verschil is met de rest van de wereld zal snel blijken. Brazilië eindigt kansloos onderaan met vijf verloren wedstrijden en een doelsaldo van -45. Wel is het land overspoelt met aandacht, een nieuwe sport kan verder worden ontwikkeld.

 

image3

 

De toekomst van het Braziliaanse hockey

Het toernooi in Rio de Janeiro is geëindigd. Helaas blijkt al snel dat de extra financiën die beschikbaar zijn gemaakt voor het mannenhockey alleen voor de korte termijn zijn. De geldkraan wordt weer dicht gedraaid, de mannen hebben een nieuwe uitdaging.

Of Brazilië volgend jaar weer de Olympische Spelen in Tokio gaat halen is nog niet bekend. Op dit moment heeft Brazilië zich geplaatst voor de finale van de Hockey Series welke gespeeld gaan worden van 23 april tot en met 1 mei in Kuala Lumpur (Maleisië). In deze finalepoule spelen de landen Maleisië, Oostenrijk, Italië, Vanuatu, Wales, China, Canada en Brazilië. De beste twee teams plaatsen zich voor de Olympische play-offs.

Vier jaar studeren om hockeytrainer te worden

Niet alleen is de Braziliaanse hockey toekomst afhankelijk van de Olympische spelen die voor volgend jaar in Tokio op de planning staat. De opkomst van meer hockeyende kinderen na de Spelen in Rio de Janeiro heeft ervoor gezorgd dat er meer teams zijn gekomen. Ook moeten hockeytrainers tegenwoordig een sportstudie van vier jaar afronden, voordat zij professioneel trainer mogen worden. Deze serieuze aanpak zorgt ervoor dat de hockeysport aan het moderniseren is.

Meerdere jongens en meisjes kiezen ervoor om in eigen land, die vooral bekend staat om het voetbal, te gaan hockeyen. Waar in Nederland uitmuntende resultaten in een bepaalde sport niet leiden tot meer sportdeelname, lijkt dit in Brazilië wel te werken. Het Ard-en-Keessie-effect, welke in Nederland al een aantal maal is ontkracht, slaat aan in Brazilië.

Door: Hans Hofstra

Reageer