Oranje heren met minimale zege door naar finale

De heren van het Nederlands elftal hebben zich door een 1-0 overwinning op Engeland geplaatst voor de halve finale. De ploeg van Paul van Ass controleerde deze halve finale maar had het lastig met de zeer verdedigend spelende Engelsen. Desalniettemin was het doelpunt van Mink van der Weerden in de 31e minuut genoeg op de winst veilig te stellen. 

Van der Weerden Nederland Oranje Engeland RU WK

Waar Oranje de vorige wedstrijden telkens de startblokken uitvloog kent het vandaag een rustige start. Engeland en Nederland spelen de eerste tien minuten een beetje behouden. De eerste echte doelpoging is voor de Engelse ploeg maar wordt rustig weggewerkt door Jaap Stockmann. Na tien minuten mag Mink van der Weerden aan de andere kant van het veld op kopcirkel aanleggen maar na een slechte stop is zijn sleep een makkelijke prooi voor George Pinner. Engeland heeft in deze halve finale gekozen voor dezelfde tactiek als tegen België: veel verdedigen en loerend op de counter. Een manier van spelen die ook tegen Nederland lange tijd heel effectief is. Oranje is echter geduldig, wacht rustig de gaten af en wanneer de bal toch bij de tegenstander belandt wordt deze op alle linies ‘clean’ teruggepakt. De kansen die de ploeg van Paul van Ass naarmate de wedstrijd vordert steeds gevaarlijker met als toppunt een backhandschot van Seve van Ass die op de lat belandt. Vier minuten voor rust is het dan eindelijk en verdiend wel raak voor de Nederlandse mannen. Van der Weerden sleept zijn tweede corner van deze wedstrijd keihard de touwen in en zet zijn ploeg daarmee op 1-0.

Door de voorsprong van Nederland zijn de Engelsen gedwongen hun handbalverdediging los te laten en ook zelf het initiatief te nemen. Dit gebeurt echter maar sporadisch waardoor Oranje vanaf de 23-meterlijn nog steeds heel weinig ruimte krijgt om een goede aanval op te zetten. De kansen komen er echter wel. Zo ziet Van der Weerden zijn derde poging van kopcirkel gekeerd worden door Pinner en flatst Hofman na een mooie aanval de bal op de paal belanden. Zolang de voorsprong minimaal blijft houden de Engelsen hoop. Zodra Nederland de fout in gaat zijn ze er als de kippen bij om een counter in te zetten en dit leidt een kwartier voor tijd ook tot de eerste strafcorner voor de ploeg van bondscoach Bobby Crutchley. Deze wordt goed gekeerd door eerste uitloper Robbert Kemperman maar alsnog toont het aan dat ze bij een 1-0 voorsprong nog lang niet save zijn tegen het Engeland dat ook tegen België in de slotminuten won. Halverwege de tweede helft komt Seve van Ass na een geweldige actie van Valentin Verga nog dichtbij een treffer en mist Jelle Galema een harde voorzet van Kemperman bij de tweede paal op een haartje.

Vier minuten voor tijd is het dan echt nog even billen knijpen voor 15.000 fans in het Kyocera Stadion wanneer de Engelsen hun tweede corner van de wedstrijd versieren. Als deze het doel niet raakt besluit bondscoach Crutchley zijn keeper te wisselen voor een extra veldspeler. Engeland zet nog even aan maar Oranje verdedigd netjes de 1-0 overwinning naar huis.

Bekijk hier het doelpunt: 

’31: 1-0 Mink van der Weerden

Comments (7)

 1. Zit naar het NL elftal te kijken en hoor commentator Kooke; genant…..alsof ik naar de bondcoach luister, verre van objectief. Onzin uitkramend op basis van vooringenomenheid….een coach MOET dat doen. Kooke is een farce…afvoeren.

 2. Sowieso is de inhoudelijke kennis van deze man beneden peil.! Zijn Enthousiasme daarentegen, prima.

 3. Couldn’t agree more

  Niet alleen deze wedstrijd en niet alleen Kooke. Lijkt wel of ik andere wedstrijd zie, of dat nrc, volkskrant en nos solliciteren om lid van verdienste van knhb te worden. Clubblaadjes zijn objectiever.

 4. Nederlands elftal heeft gewonnen en daarmee is alles gezegd.

  Matige seance met een behoorlijk schutterende voorhoede.

  Brinkman zal best een goede hockeyer zijn geweest, maar is bezig om zijn baantje/salaris veilig te stellen door veel te positief verslag te doen van wat hij gezien heeft. Ook ik zag een andere wedstrijd denk ik…;)

  Als hockey zichzelf serieus wil nemen en serieus genomen wil worden, dan moet dit echt anders aangepakt/ingezet worden. Gotspe…

 5. Dit WK is een lachtertje.. Nederland loopt erop nieuw doorheen.

  Ben erg benieuwd naar de finale morgen!

 6. Ik heb de laatste maanden vaak op deze site mogen lezen hoe zwak oranje wel niet was. Nu staan ze in de finale en is het weer niet goed omdat ze te sterk zijn… Gewoon puik werk van de bondscoach en spelers, tweede grote finale op rij. Het zal vandaag een spannende wedstrijd worden tegen Australië.

  De kritiek op het commentaar is overigens al jarenlang terecht. Groot gebrek aan kennis van de hockeysport en (met name) de spelregels bij de commentator. Dat is heel jammer, want zo’n toernooi is nu juist een kans om het spelletje ook begrijpelijk te maken voor het publiek thuis, maar dan moet de commentator het wel eerst zelf begrijpen.

 7. Niet echt een spannende wedstrijd… NL valt door de mand!

Reageer