Oranje heren pakken halve finale ticket met zevenklapper

De mannen van het Nederlandse elftal hebben zondagavond zonder al teveel moeite Zuid-Afrika met grote cijfers verslagen. In deze vierde poulewedstrijd werd het 7-1 voor de ploeg van Paul van Ass. Met deze overwinning zijn na de Nederlandse dames, ook de Oranje heren zeker van een plek in de halve finale. 

WK heren Nederland-Oranje-RU
Credit: Roel Ubels

Voorafgaand aan de wedstrijd lag al niet in de lijn der verwachtingen dat het voor Nederland een lastige avond zou worden. Zuid-Afrika, met hoofdklasse bekenden als Justin Reid-Ross (Amsterdam) en Austin Smith (Den Bosch) in de gelederen, had tot dan namelijk maar één punt weten te vergaren uit een gelijk spel tegen Korea. Daarnaast krijgt de ploeg van coach Fabian Gregory krijgt geen subsidie van de overheid en daardoor hebben de spelers weinig mogelijkheden om met elkaar te trainen, zo vertelde captain Austin Smith enkele weken geleden.  Dit was ook in de wedstrijd tegen Nederland terug te zien. Ondanks de individuele klasse van bijvoorbeeld Smith was Zuid-Afrika als team gewoon echt een maat te klein voor het snelle en goed op elkaar ingespeelde Oranje.

De score in het vierde groepsduel wordt al in de vierde minuut geopend als Billy Bakker met een steekpass Rogier Hofman op zijn wenken bedient, die op zijn beurt voor geeft op Seve van Ass die bij de tweede paal de 0-1 binnen tikt. Daarmee is de toon gezet van nog geen zes minuten later tekent Valentin Verga, via wederom een voorzet van Hofman voor de 0-2. In de 24e minuut mag Jeroen Hertzberger vervolgens aanleggen voor de eerste corner van de wedstrijd en sleept ook hij raak. Het slotakkoord van de eerste helft is twee minuten voor rust voor Robbert Kemperman die na een knappe actie van Constantijn Jonker Nederland met een 0-4 voorsprong de kleedkamer in schiet.

Ook na rust gaat de ploeg van Paul van Ass rustig door waar het gebleven was. Via een prachtige doelpunt van Kemperman en een mooi schot uit de draai van Billy Bakker, die daarmee ook van de 0 af is, loopt Nederland binnen zeven minuten uit naar 0-6. Hierna maakt Jaap Stockmann plaats voor Pirmin Blaak die gelijk twee corners om zijn oren krijgt. Waar hij de eerste poging nog goed redt is hij kansloos op de tweede. Justin Reid-Ross sleept de bal keihard de kruising in en redt daarmee de Zuid-Afrikaanse eer. Het Nederlandse antwoord volgt echter direct en komt van Sander Baart die het hele veld oversteekt en ook zijn eerste toernooitreffer mag vieren.

Met deze overwinning op zak zijn ook de Oranje heren nu zeker van een plek in de halve finale. Eerst wordt echter dinsdag om 19:45 uur nog de laatste poulewedstrijd gespeeld tegen Nieuw-Zeeland

Bekijk hier de doelpunten:

‘4: 0-1 Seve van Ass

’10: 0-2 Valentin Verga

’24: 0-3 Jeroen Hertzberger

’33: 0-4 Robbert Kemperman

’37: 0-5 Robbert Kemperman

’42: 0-6 Billy Bakker

’62: 1-6 Justin Reid-Ross

’65: 1-7 Sander Baart

Comments (1)

  1. Nederland mag zich nu op gaan maken voor (zeer waarschijnlijk) Belgie. Australia zal het redelijk makkelijk krijgen tegen Argentinie in de halve finale..

    Worden spannende wedstrijden voor NL!

Reageer