Nederland jongens A verliest kleine finale, België kampioen

De jongens onder 18 jaar zijn er niet in geslaagd om zondag de kleine finale van het Europees kampioenschap te winnen. In de strijd om het brons won Duitsland met 4-3. Oranje kwam nog wel op 3-1, maar verspeelde die voorsprong in de laatste tien minuten. De Duitse jongens scoorden alle doelpunten uit strafcorners. Bij Nederland kwamen de doelpunten van Tom Hiebendaal en Hajo Meijer (2x).

België werd Europees kampioen. In de finale versloegen ze hun Spaanse leeftijdsgenoten met 2-0. Rusland en Ierland degradeerden, zij moeten over twee jaar proberen om weer terug te keren naar het hoogste niveau.

De eindstand en uitslagen zijn hier te vinden.

Comments (12)

 1. wat een afgang. zal de bond aan het denken moeten zetten. dit is wel je toekomstige ned XI. oorzaken? pietluttig fluiten? of is de selectie methode niet goed genoeg? werk voor Bert Bunnik hij is TD dus mede verantwoordelijk hier voor.

 2. We zullen er aan moeten wennen dat Nederland niet meer tot de wereldtop behoort en een bescheidener rol gaat spelen. Onze zuiderburen doen het qua ontwikkeling en opbouw heel wat beter. Misschien moet de KNHB het beleid eens rigoureus omgooien.

 3. Gevolg van 5 jaar lang 50 buitenlanders in de heren-hoofdklasse competitie. Het begon goed met toppers eindigde dramatisch met B-spelers. Voor talent geen plaats.
  Ik hou mijn hart vast voor de buitenlandse invasie in de dames-hoofdklasse. De hele Zuid-Afrikaanse selectie is dit jaar aangetrokken, niet bepaald toppers. Na de OS worden we overspoeld.
  Maatregelen graag KNHB!!!!

 4. Door het verdwijnen komend seizoen van al die buitenlanders zullen de Oranjeklanten nog minder sparringpartners krijgen in de competitie en zullen wij ons hart vast moeten houden in de aanloop naar de OS ondanks alle geruststellende woorden van de bondscoaches. Maar ja.. Als het kalf verdronken is dempt men de put.

 5. Even reaktie onder alias “tja”:

  Verrassing toch dit resultaat. 250000 leden en 300 kunstgrasvelden>
  Misschien doet Nederland wat fout, misschien dat de clubs zo buitenlanders”geil” zijn (zelfs in de 1e klasse) dat de grootste buitenlandse kreukel nog voorang krijgt op eigen talent, misschien dat nederlanders geen echte winners-mentaliteit hebben, misschien dat we een wedstrijd niet willen verliezen ipv te willen winnen, misschien dat we computertrainers opleiden en geen coaches met empathie hebben, misschien dat nederlanders te weinig met hun sport bezig zijn: ze DENKEN dat ze er alles voor over hebben, maar is dat qua focus wel zo??
  Misschien dat buitenlanders zoveel plekken hebben ingenomen in de nederlandse competitie dat Nederland in London niks klaarmaakt. Ik hoop het niet, maar het zou de ultieme afstaffing voor jarenlang wanbeleid zijn van de clubbeleidmakers: de clubs ZIJN de KNHB.

 6. Wel allemaal heel negatief:

  Werden “we” met NL A 2/3 jaar geleden ook niet 3e of 4e bij EK?? En even uit mijn hoofd, België toen Europees Kampioen?? 1/2 jaar later worden we met een deel van die groep wel Europees Kampioen met JO. Top is gewoon breder en breder en dat is goed voor de sport! Anders zouden we hetzelfde als bij honkbal krijgen, niet meer olympisch

 7. Helemaal eens, Dussss.. Jongens, jongens toch wat overdrijven jullie. Deze lichting is gewoon bijzonder matig, al jaren. Bij de meisjes zijn de B en de A weer heel erg goed en daar spelen echt toekomstig internationals in. Wat natuurlijk heel erg uitmaakt is dat bij meisjes A, de helft al heel veel speeltijd krijgt in de hoofdklasse, bij de jongens is dat er maar 1! wat dat betreft ben ik het volledig eens, dat alle clubs eens op moeten houden met die B garnituur buitenlanders aan te trekken, want daar horen deze knapen te spelen. het komende Olympische jaar zou dus wel eens heel gunstig kunnen zijn, voor met name de mannen. Minder buitenlanders, dus meer plek voor de eigen jeugd.

 8. Voor de echt kenner, Jong Oranje vorig jaar op het WK in Singapore, finale tegen Duitsland 2-1 close verloren. Sinds 16 jaar had Jong Oranje niet meer bij de laatste 4 gestaan.
  Dus vergeet de goede resultaten ook niet:)

 9. wat een onzin reacties allemaal hier over buitenlanders, alsof die de doorstroming van jong talent tegenhouden, volkomen onzin, sterker nog jong talent kan zich optrekken aan sterke buitenlanders. er is natuurlijk geen 17 of 18 jarige die in de basis van welke steady hoodklasser dan ook staat.

 10. Koen, je kletst echt uit je nek. Een heel groot aantal van de buitenlanders heeft absoluut geen toegevoegde waarde, maar wordt op voorhand gehaald uit angst. Vervolgens moeten ze wel spelen omdat ze nou eenmaal geld krijgen en de coach zichzelf niet voor schut wil zetten. In tussen kost dit de doorstroom ongelofelijk veel speelminuten. We hebben het hier niet over Knowles, Dwyer of Seo (wereldtop), maar over B buitenlanders en daar zijn er echt heel erg veel van op te noemen. In de basis staan is helemaal geen issue hier, volgens mij hebben we al jaren inter change.

 11. @sjon, je noemt nu 3 buitenlanders op, ik denk dat we kunnen spreken over 80-20 in het voordeel van buitenlanders omdat op een paar na misschien de meeste buitenlanders zeker een toegevoegde waarde hebben. je mag van een jeugdspeler van 17 of 18 helemaal niets verwachten die geef je een keer een paar minuten speeltijd er is namelijk nogal een groot verschil tussen jeugd en seniorenhockey. het feit dat een Ned jeugdteam 4e word heeft natuurlijk niets met Buitenlanders te maken, de ned heren winnen de laatste jaren ook amper iets en daar spelen de toch 80 procent van de internationals bij Amsterdam en Bldaal ploegen met amper buitenlandse inbreng.

 12. Gijs Segers

  Op 2 mei 2011 heb ik een brief geschreven naar Bondsbureau KNHB, met daarin o.a. de volgende passage:
  Het eerste onderwerp waarvoor ik uw aandacht vraag is dat ik van mening ben dat Nederland langzaam maar zeker terrein aan het verliezen is in de internationale hockeywereld. Dit gaat sluipend, maar de tendens is er wel degelijk. Naar mijn mening spelen er te veel buitenlandse hockeyers/sters in de Nederlandse hoofd- en overgangsklasse teams. Eén of twee buitenlandse toppers in een team kan ik mij nog wel voorstellen omdat dit ook een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de Nederlandse spelers en speelsters, maar het is nu wel erg doorgeslagen.
  Een groot nadeel van deze invasie van buitenlandse spelers en speelsters is, dat onze eigen opgeleide talenten niet volledig tot hun recht komen. Ze vallen bij het bereiken van hun senioren leeftijd buiten de boot indien ze niet direct goed genoeg zijn voor een Heren1 of Dames1 team met als gevolg dat ze vervolgens in een tweede team worden ingedeeld.
  Zou het niet een oplossing zijn indien de KNHB een competitie zou gaan invoeren voor de leeftijdscategorie 18 tot 21 jaar. Een zogenaamde talentencompetitie die open staat voor spelers en speelsters van de hoofdklasseteams en topovergangsklasse teams (niveau A). De spelers en speelsters die niet direct het niveau van een Heren1 of Dames1 team aan kunnen hebben dan de mogelijkheid om nog een paar jaar door te groeien om daarna de overstap te maken. Voordeel van dit concept is dat er een minder groot verloop van spelers en speelsters is die stoppen met hockeyen, met als niet onbelangrijk bijkomend voordeel dat kapitaalvernietiging wordt tegen gegaan.
  Nu wordt er veel geld gestoken in het contracteren van buitenlandse spelers en speelsters terwijl dat eigenlijk gestoken zou moeten worden in de opleiding van de eigen jeugd. Een goed voorbeeld hoe het mis kan gaan is Tilburg. Daar werden jarenlang buitenlanders gehaald om het niveau op te krikken en van jaar tot jaar zag je de achteruitgang. De jeugd werd verwaarloosd en nu zie je het resultaat

  Antwoord op die brief moet ik nog steeds ontvangen.

  Waar schort het ook nog aan in Ned. Hockey:
  a. veel incapabele bestuurders.
  b. komt er een nieuw bestuur dan verandert ook vaak de doelstelling binnen de club want elk bestuur wilt graag zijn stempel drukken op de vereniging.
  c. het verdwijnen van de districtteams.
  d. onprofessionele opzet hockeyclubs i.v.m de “Strijd” tussen breedtehockey en prestatiehockey

Reageer

Contact Us