Oranje ondanks gelijkspel als groepswinnaar door naar halve finale

 

De Nederlandse mannen hebben in hun laatste poulewedstrijd gelijkgespeeld tegen Nieuw-Zeeland. De wedstrijd van de Oranje mannen was van een prima niveau maar leek wat bezieling te missen. De 1-1 is echter wel genoeg om de eerste plek in poule B te behouden waardoor ze het in de halve finale opnemen tegen Engeland. Lees hier het wedstrijdverslag.

WK heren Nederland Oranje Verga RU
Valentin Verga opende de score voor Nederland. Credit: Roel Ubels

De nummer vier uit poule B, Nieuw-Zeeland, had voorafgaand aan deze pot niets meer te winnen of te verliezen en kon bij winst enkel Oranje van de koppositie afhouden. De Kiwi’s kennen een voortvarende start van de wedstrijd en mogen al vroeg op kopcirkel aanleggen voor een corner. Topschutter Andy Hayward, dit toernooi al goed voor zes goals, sleept de bal keihard op de voet van eerste uitloper Rogier Hofman die zich daarna al hinkend moet laten wisselen en niet meer terugkeerde. De corner die uit deze ‘shoot-bal’ voortvloeit wordt alert gekeerd door keeper Jaap Stockmann die Oranje daarmee behoedt van een vroege tegentreffer. In de achtste minuut is het vervolgens aan de andere kant van het veld wel raak. Een listige pass van Klaas Vermeulen rolt tussen alle verdedigers door en belandt bij Valentin Verga die van dichtbij met zijn backhand de 0-1 achter keeper Hamish McGregor schiet. Niet lang daarna krijgt Nederland twee keer de kans om via een corner de voorsprong te verdubbelen. Aangezien Mink van der Weerden op dat moment niet in het veld staat is het Jeroen Hertzberger die op kopcirkel aanlegt. Hij ziet echter zijn eerste poging gekeerd worden door McGregor en de tweede naast het doel verdwijnen.

Oranje speelt gecontroleerd en geduldig maar doordat de Blacksticks hun verdediging prima op orde hebben blijven echte grote kansen, op een afgekeurd doelpunt van Seve van Ass na, in de eerste helft verder uit. Hoewel het niveau na rust van prima niveau is, mist er wat beleving. Zelfs de normaal zo trefzeker Hayward pusht zijn derde corner van de wedstrijd met weinig overtuiging door het midden waardoor Stockmann zijn inzet deze keer zonder al teveel moeite weg kan werken. Wanneer de wedstrijd in de slotminuten als een nachtkaars dreigt uit te gaan brengt Simon Child er weer wat actie in. Hij baant zich een weg door de Nederlandse verdediging en schiet schitterend de gelijkmaker binnen.

Daarna weet Oranje dat het weer even aan moet zetten, nog een goal van de Kiwi’s zou immers een tweede plek in de poule en een halve finale tegen Australië betekenen. Binnen enkele minuten zijn er kansen voor zowel Billy Bakker en Robbert Kemperman maar beide missen het doel op een haartje en zo blijft het bij 1-1.

De Nederlandse mannen hebben aan dit gelijkspel genoeg om de eerste plek in poule B te behouden. Vrijdag spelen de mannen van Paul van Ass in de halve finale tegen Engeland.

Bekijk hier de doelpunten:

‘8: 0-1 Valentin Verga

’63: 1-1 Simon Child

Reageer