Oranje Zwart pakt de landstitel - Hoofdklasse Hockey Nederland

Oranje Zwart pakt de landstitel

De heren van Oranje Zwart hebben vanmiddag ten koste van Bloemendaal beslag weten te leggen op de landstitel. Na de 2-3 overwinning van gister in Bloemendaal was de ploeg van Michel van den Heuvel vandaag ook met 3-2 te sterk voor de Mussen. 

In Eindhoven mag Mink van der Weerden al na zeven minuten aanleggen op kopcirkel. Nadat Rogier Hoffman te vroeg uitloopt moet Bloemendaal het doen met drie in plaats van vier uitlopers. Van der Weerden weet hier echter niet van te profiteren, hij ziet Jaap Stockmann de bal knap uit de linkerkruising tikken. Enkele minuten later is het, enigszins tegen de verhoudingen in, aan de andere kant wel raak. Tom Boon krijgt uit het niets de bal aangespeeld in het midden van de cirkel en schiet de bal met een hoge backhand op onnavolgbare wijze het dak in.

Oranje Zwart heeft deze hele helft controle over de wedstrijd maar zet er door de achterstand wel een tandje bij. Gabriël Dabanch komt dichtbij een gelijkmaker maar ziet zijn backhandschot gekeerd worden door de sterk-keepende Stockmann. Twee minuten later moet hij echter alsnog zijn meerdere erkennen in de Spanjaard. Na een mooie actie van Thomas Briels kan Dabanch van dichtbij de 1-1 binnen tikken. Als Jelle Galema zes minuten later vervolgens de 2-1 binnen schiet weet Bloemendaal dat het een hele sterke tweede helft zal moeten spelen om nog kans te maken op de landstitel.

Na rust is de eerste kans van de wedstrijd voor de gastploeg. Het krijgt een onterechte corner waarop vertrekkende keeper Mark Jenniskens redding weet te bieden. Aan de andere kant mag ook OZ vervolgens op kopcirkel aanleggen. Wederom loopt Hofman te vroeg uit en wederom weet van der Weerden hier niet van te profiteren omdat Stockmann een doelpunt in de weg staat. Enkele minuten later weet de cornerspecialist zich echter te revancheren. Na de bal van Boon afgepakt te hebben baant hij zich een weg naar de cirkel waar hij met zijn backhand 3-1 binnen schiet. Met deze voorsprong en de 2-3 overwinning van gister in het achterhoofd zit OZ op rozen. Door het overwicht dat ze de gehele wedstrijd hebben lijkt een stunt er voor Bloemendaal niet in te zitten.Wel mogen de Mussen vervolgens nog vier maal aanleggen voor een corner maar waar Boon de eerste mist, wordt de tweede niet goed gestopt, biedt keeper Mark Jenniskens knap redding op de derde en verdwijnt de vierde na een variant naast het doel. Twee minuten voor tijd sleept Boon dan eindelijk wel de bal binnen maar deze aansluitingstreffer komt te laat om het kampioenschap van OZ nog in gevaar te brengen. Na negen jaar is de landstitel terug in Eindhoven.

Comments (20)

 1. Klaas-Jan

  Felicitaties aan OZ. Terecht. Met afstand de beste ploeg en dat mag ook wel met alle nederlandse, pakistaanse, belgische en spaanse internationals. Verreweg de meeste kwaliteit en dus een logische kampioen. Was een schande geweest als ze het niet hadden gehaald.

 2. OZ was inderdaad beter. Boon heeft het wel enigszins af laten weten met zijn strafcorner en verdedigingsfout tegen vd Weerden die voor de 3-1 zorgde.. Nu zaak voor Bloemendaal om door te groeien en voor de jongeren (Vos, Van Puffelen, Schuurman, Bovendeert) om dragende spelers te worden. Wie dient zich aan als de opvolger van Diepeveen – Bovenlander – De Nooijer?

 3. Rodierodie

  Goede poll!

 4. @ Gras, Ik denk dat jij wel een mooie opvolger bent voor spelers hier boven genoemd. T lijkt alsof je er net zoveel vanaf weet als een ervaringsdeskundige. (lees ervaren hoofdklassespeler) Bloemendaalfan ben je al denk ik, dus trek je trainingspakje maar aan!!

 5. Jammer. Had het Bloemendaal gegund. Sympathieker imago dan het poenige en zich altijd zo miskend voelde Oranje-Zwart. Had gehoopt dat het kopen van een titel niet bestaat in hockey. Dus wel.

 6. Kampioenschappen zijn dus idd te koop, tijdje geleden nog bijna failliet en nu de ‘terechte’ kampioeen. Want wat moet je anders met zoveel internationals in je team? Volgend jaar Kampong dan maar, die mogen ook nog een paar jaar investeren van de Rabobank. Het wordt pas echt leuk als de ABN AMRO er geen geld meer in stopt…

 7. @vdBoomen

  Ook ik had het Bloemendaal gegund, maar denk nou niet dat Boon en Singh werden gehaald voor niks. Alle play off kandidaten hoopten aan het begin van het seizoen een kampioenschap te hebben gekocht. Daarin bleek OZ het best.

 8. Sport in Beeld

  Wie kampioen wordt, is geworden, is de club die het in de regelmaat het beste voor elkaar heeft. Dit jaar OZ en Den Bosch.

  Opvallend vind ik dat geen van de clubs er in is geslaagd 2 ploegen, dames en heren, in de play offs te kunnen krijgen.

  Het is dus heel lastig om een dusdanig budget bij elkaar te krijgen wat verdeeld wordt en voor beide teams genoeg is om een play off waardig team te organiseren.

  De heren van OZ en Kampong zijn beduidend duurder dan hun 1e team bij de dames. Bij Den Bosch is dat waarschijnlijk gelijk en de heren vechten al 5 jaar tegen degradatie. Bloemendaal en Rotterdam hebben waarschijnlijk een ‘goedkoop’ dames team en bij SCHC zijn de heren vorig jaar zelfs gedegradeerd en bij Laren gebeurde dat dit seizoen. Is Den Bosch de volgende die ‘mikt’ op de dames en de heren moet laten gaan? Zijn er nog clubs die wel in staat zijn om 2 hoogwaardige teams te presenteren? Amsterdam?

  Wie het weet mag het zeggen…

 9. zeveraars

  Wat een bende zeveraars hier toch…..zullen jaloers zijn zeker…blijkbaar geen interesse meer in de sport en mooie hockey dat wordt neergezet !!!

 10. OZ heeft dit jaar absoluut geen mooi hockey laten zien.. heeft zeer zakelijk gespeeld en leunde sterk op de strafcorner van vd Weerden.

 11. Loop jij ook zo te huilen als Oranje het WK wint en van der Weerden scoort veel corners. OZ gewoon terecht gewonnen en landskampioen! Neem een voorbeeld aan de Bloemendaal spelers die dat eerlijk toegeven. OZ top gedaan en dat wordt hier maar weinig geplaatst! Ze zijn daar vast nog feest aan het vieren zijn.

 12. Volgens mij hoeft “terecht winnen” en ” mooi hockey” niet samen te gaan. Ben het met zowel jou als Gras eens. OZ dit jaar de terechte kampioen, zakelijk, constant, dodelijk efficiënt. Kwaliteiten die je een welverdiende landstitel bezorgen. Bloemendaal heeft de tweede seizoenshelft het mooiste hockey laten zien, maar terecht tweede op basis van eerste seizoenshelft. Bloemendaal iets zakelijker volgend jaar, iets meer “schwung” in OZ volgend jaar na deze landstitel, en iedereen is tevreden.

 13. @Fan wordt eens wakker vent. Ik weet niet welke OZ jij hebt staan kijken???? Oz speelde leuk en aanvallend hockey. Waren samen met Bloemendaal de leukste twee ploegen om naar te kijken. Kampong speelde vaak op de counter.

 14. praat je op fora altijd tegen jezelf?

 15. Haha @ Gras moest het zijn 🙂

 16. @Fan Hoe kom je er bij dat ik een ‘vent’ ben?

  OZ speelde degelijk en somber hockey op z’n Duits, het was zeker geen samba hockey.. Zonder vd Weerden had OZ geen eens de Play-offs gehaald.

 17. @Gras, volgens mij haal je zonder een goede corner (en keeper) uberhaupt de play-offs niet…vraag dat maar aan nr. 5-12 van de hoofdklasse.

 18. Klopt – maar OZ is zonder Mink vd Weerden zelfs zwakker dan Amsterdam, kijk de scores er maar op na!

 19. @ gras : Zwakker dan amsterdam??? dan moeten ze wel heel zwak zijn en zo zwak is OZ dus echt niet. Oz kiest zelf tempo wanneer zij spel willen versnellen en wanneer zij op balbezit willen spelen. Zodra zij gaan versnellen is het een genot om naar te kijken. Oz en Bloemendaal vind ik wel twee leukste ploegen om naar te kijken. Jij kan daar zeker een andere mening over hebben ……

 20. OZ – Amsterdam: 2-1 (Mink 1x)
  Amsterdam – OZ: 3-5 (Mink 5x)

  ….

Comments are closed.