Oranjeheren en -dames nemen deel aan Hockey Pro League

De Oranjedames en -heren doen mee aan de nieuwe Hockey Pro League, de competitie tussen landenteams die begin 2019 van start gaat. Dat heeft de wereldhockeybond FIH zondag bekendgemaakt.

Bij de heren doen naast Nederland ook Argentinië, Australië, België, Engeland, Duitsland, India, Nieuw-Zeeland en Pakistan mee. Bij de dames maken Argentinië, Australië, China, Engeland, Duitsland, India, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten naast Nederland deel uit van het deelnemersveld.

Uit en thuis

In de Hockey Pro League zullen de deelnemende landen tussen januari en juni een uit- en een thuiswedstrijd tegen elkaar spelen. Deze reeks vindt jaarlijks plaats en mondt uit in een finaleronde, de Grand Final geheten. De Hockey Pro League vervangt per 2019 de halve finales en finale van de Hockey World League, de HWL3 en HWL4, en de Champions Trophy. De Hockey World League 1 en 2 blijft wel bestaan.

Directeur Erik Gerritsen van de KNHB zegt op de website van de bond verheugd te zijn met de Hockey Pro League. “Deelname van onze Oranjeteams is cruciaal om aansluiting op het hoogste niveau te behouden. Daarnaast verwachten we dat deze nieuwe league de populariteit van het hockey ten goede komt omdat onze teams in dit concept het hele jaar door tegen verschillende tegenstanders in eigen land spelen. Dit maakt de hockeysport nog aantrekkelijker voor jeugd, sportliefhebbers en tv-kijkers.”

Werken aan details en planning

Aan de gedetailleerde uitwerking en competitieplanning gaat de FIH het komende half jaar werken. “Voor de KNHB is een goede combinatie met het Nederlandse clubhockey tijdens de gesprekken met de FIH altijd het uitgangspunt geweest. Wij vinden het erg belangrijk dat er een juiste balans gevonden wordt tussen de belangen van de clubs en de nationale teams en we hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken. De nieuwe competitie vraagt uiteraard om aanpassingen op verschillende niveaus maar daarover zijn wij in overleg met alle betrokkenen, waaronder ook de verenigingen”, zegt Gerritsen.

Comments (5)

 1. Fijn.

  Ook fijn voor de landen niet meedoen, die raken steeds verder achterop.

 2. “Voor de KNHB is een goede combinatie met het Nederlandse clubhockey tijdens de gesprekken met de FIH altijd het uitgangspunt geweest. ”
  Voor de FIH is maar 1 ding uitgangspunt uiteraard en dat is niet het Nederlandse clubhockey. Prop maar even een hele serie wedstrijden in ons competitieprogramma. En dan ook gewoon tussendoor even naar Argentinie, Australie, Nieuw Zeeland, India. Krijgen de clubs dan hun internationals weer fris en fruitig terug?

 3. Loopcoach

  Zelden zo.n ondoordacht plan binnen de hockeywereld gehoord. Gaat helemaal helemaal ten koste van het clubveld hockey,mogelijk zaalhockey. Je zou toch maar international zijn of willen worden . De club kan je afschrijven in de periode januari/juni . Je bent voor een wedstrijd in Australië, China,Argentinië,India en Nieuw Zeeland al met al een week onderweg per wedstrijd . Ook niet zo duurzaam !! Binnen Hoofdklasseclubs weet ik uit ervaring is men niet ,en terecht enthousiast . Er zijn paar een paar landen waar het clubhockey leeft .In de meeste landen helemaal niet en dat is dan ook de reden van deze wereldcompetitie. KNHB , hr Gerritsen NIET DOEN!!! Championship volstaat prima!

 4. Floppieenteun

  Gaat inderdaad ten koste van het Nederlandse clubhockey (lees: hoofdklasse). Waarom niet elk jaar een groot toernooi (EK, WK en OS)? En het zo regelen dat deze wedstrijden buiten de reguliere competitie gespeeld worden. Verder zou ik de hoofdklasse inkrimpen naar 8 clubs die een dubbel programma spelen. Je hebt dan 28 wedstrijden tegen 22 nu. Met een aantal wedstrijden die op vrijdag gespeeld worden kom je gewoon nog toe aan een behoorlijke zomer- en winterstop (die beiden nu veel te lang zijn). Voordeel is dat er meer topwedstrijden zijn wat voor iedereen goed is (spelers, sponsers, clubs, Nederlands elftal, KNHB). Daarnaast zou de KNHB (in samenwerking met de clubs) het niet mogelijk moeten maken dat spelers competitiewedstrijden missen door deelname aan de HIL.

 5. @Floppienteun

  8 ploegen, wat ben ik het hartgrondig met je oneens. Geen plek voor een geweldig jeugdige en zelf opgeleide ploeg als Almere om zich te meten in de Hoofdklasse meer dus. Een leuke ons kent ons competitie zonder enige verassing. Het zou het failliet zijn van het Nederlandse clubhockey. Nooit maar dan ook nooit aan beginnen.

Reageer

Contact Us