Oranjeheren openen met gelijkspel tegen Argentinië

De Nederlandse hockeyheren zijn het olympisch toernooi gestart met een gelijkspel tegen Argentinië: 3-3. Dat was een teleurstellend begin voor de Europees kampioen. Oranje verspeelde namelijk een 3-1 voorsprong.

Onder warme omstandigheden met een hoge vochtigheidsgraad werd er afgeslagen. Er gebeurde dan ook weinig in het eerste kwart. Nederland kreeg de beste kans in die openingsfase. Jeroen Hertzberger werd in de cirkel aangespeeld. De speler van Rotterdam haalde uit, maar zijn schot belandde op de paal. De rebound kwam terecht bij Mirco Pruyser, maar hij zag zijn inzet worden gekeerd door de 37-jarige Argentijnse sluitpost Juan Vivaldi.

Oranje opent score

Vlak na het begin van het tweede kwart kreeg Billy Bakker de kans om Oranje op voorsprong te zetten, maar het schot van de Amsterdammer ging net naast. Even later was het wel raak voor Nederland. Hidde Turkstra flatste de bal in de cirkel en het was Hertzberger die de bal in het doel tipte.

Dat was terecht, want Oranje had meer controle en de Argentijnen hadden moeite om er doorheen te komen. De Zuid-Amerikanen kregen wel de eerste strafcorner van het duel toegewezen. De inzet van voormalig HGC’er Gonzalo Peillat werd er goed uitgelopen door Sander de Wijn.

Strafcorner

Ook Nederland kreeg even later een strafcorner. Omdat Mink van der Weerden aan de kant zat, nam Seve van Ass de honneurs waar. Zijn schot in de benedenhoek werd door Vivaldi tot lange corner verwerkt.

Nadat Jorrit Croon met een groene kaart naar de kant moest, kwamen de Argentijnen met geluk vlak voor rust op 1-1. Een schot werd niet goed verwerkt door de Nederlandse verdediging waarna Luca Vila bij de tweede paal de bal achter Jaap Stockmann in het doel tikte.

Scoringskans Croon

Na rust leek Croon op weg naar zijn eerste olympische treffer. Aanvoerder Pedro Ibarra gleed uit bij een hoge bal waardoor de pas 17-jarige alleen op weg naar het doel van Vivaldi kon opstomen. In plaats van te gaan op eigen succes legde Croon de bal af naar Rogier Hofman, die de bal op zijn voet kreeg.

Nederland hoefde niet lang te wachten op de tweede treffer. Oranje verdiende een strafcorner nadat een schot van Robbert Kemperman, die zijn 150ste interland speelde, door Vivaldi tegen een Argentijnse verdediger tikte. De tweede corner van Nederland leidde tot een derde corner die door Mink van der Weerden werd benut. De speler van Oranje Zwart pushte de bal laag en hard in het Argentijnse doel.

Marge naar twee doelpunten

Nog voor het einde van het derde kwart vergrootte Nederland de marge naar twee. Hertzberger speelde zich met een mooie actie aan de linkerkant prima vrij. Zijn voorzet werd binnengetikt door Van Ass: 1-3.

Vier minuten in het laatste kwart verkleinden de Argentijnen de achterstand. Tot dan had de ploeg van bondscoach Carlos Retegui niet echt een vuist kunnen maken. Een strafcorner van Gonzalo Peillat werd in eerste instantie gered door Stockmann. Vila reageerde attent op de rebound en ranselde de bal in het net.

Argentinië scoort opnieuw

Het doelpunt leek de Argentijnen weer moed te geven en zeven minuten voor tijd maakten de Zuid-Amerikanen zelfs gelijk. Sander Baart treuzelde iets te lang in de verdediging. De bal werd van zijn stick afgesnoept, waarna Matias Paredes de bal over Stockmann in het doel lifte.

Ondanks een toegekende strafcorner en een overtalsituatie voor Oranje had Argentinië in de slotfase nog de beste kans op de overwinning. Een schot van Manuel Brunet werd door Van Ass nog van de lijn gehaald. Hierdoor bleef het duel onbeslist. Argentinië wint een punt, Nederland verliest er twee.

Argentinië-Nederland 3-3 (1-1)
0-1 Jeroen Hertzberger
1-1 Lucas Vila
1-2 Mink van der Weerden (sc)
1-3 Seve van Ass
2-3 Lucas Vila
3-3 Matias Paredes

Lees hier de round-up van de andere wedstrijden van het olympisch hockeytoernooi

Comments (10)

 1. Ton Bogaers

  In een eerder interview liet Robert van der Horst weten dat veel zou afhangen van de aanwezige “scherpte”.
  Helaas heeft hij gelijk gekregen, van die scherpte is weinig te zien geweest.

 2. Mentale weerbaarheid is nog steeds ver te zoeken..

  Caldas heeft 4 jaar de tijd gehad om Oranje op een ander spoor te zetten, toch is het spel nog steeds naief. Heeft er waarschijnlijk ook mee te maken dat de oude garde is aangebleven. Croon was enige hoogtepunt van de wedstrijd. Op dit moment schat ik Duitsland, Australie en Belgie sterker in.

 3. Ton Bogaers

  Jorrit Croon was inderdaad de enige slimme uitblinker en dat voor een jongen van 17 jaar.
  Met Billy Bakker en Mirco Pruyser win je de oorlog nooit.
  Ik zag zojuist België met 4-1 winnen van Groot-Brittannië; die oogden wel super fit en scherp.
  We laten simpelweg veel te veel spelers in onze hoofdklasse meespelen en dat gaat ten koste van de eigen jeugd.

 4. Het is niet zo dat Caldas vier jaar de tijd heeft gehad om aan de mentale weerbaarheid te werken, hij is immers pas in de zomer van 2014 naar de mannen gegaan. Maar goed, dat zijn nog steeds twee hele jaren..

 5. Caldas geeft aan dat de ploeg kansen moet benutten. Croon en Hofman staan nu met Voogd en Pruyser in de spits, beide zijn middenvelders bij hun club. Vreemde beslissing om niet echte spitsen zoals Jonker en Bovendeert mee te nemen..

 6. Gasten, eerste potje…. Waar hebben jullie het nou allemaal over man. Ga dit soort open deuren en clichés lekker na het toernooi opschrijven, dan heb je pas info.

 7. @Sjon, Gast, weleens van een forum gehoord, Gast

 8. Hockey, gast. Nee wat is dat?

 9. tsja sjon dat is zo’n plek waar mensen zonder verstand van zaken hun mening toch kunnen ventileren omdat in het echte leven niemand naar hen luistert

 10. Kijk nou dan is het heel goed dat ik even heb ingegrepen, na die tergend domme teksten hierboven.Het er niet mee eens zijn dat je niet vroegtijdig conclusies kunt gaan trekken, zegt genoeg lijkt me.

Reageer

Contact Us