Oranjeheren ten koste van Australië naar halve finales

De Oranjeheren hebben de halve finales van het olympisch toernooi bereikt. Wereldkampioen Australië werd met duidelijke cijfers verslagen: 4-0. Nederland treft in de halve eindstrijd België, dat eerder op de dag met 3-1 won van India.

Australië werd vooraf gezien als de favoriet voor de olympische titel, maar in de groepsfase waren de Kookaburras niet in goeden doen. Door nederlagen tegen België en Spanje eindigde de wereldkampioen als derde in de poule.

Doelpunt Bakker

Nederland kende een ideale start van de wedstrijd. Binnen een minuut kwam Oranje al op voorsprong. De ploeg zette Australië meteen na de afslag onder druk. Mink van der Weerden veroverde de bal en gaf hem aan Bakker. De speler van Amsterdam liet vervolgens met een snoeiharde backhand doelman Andrew Charter kansloos.

Australië had het moeilijk in de beginfase, maar tegen het einde van het kwart kwam de ploeg wat onder de druk vandaan. Het leidde tot twee kansen van Glenn Turner. Bij de eerste mogelijkheid troefde hij drie verdedigers af, maar zeilde zijn schot over het doel. Even later stond doelman Jaap Stockmann in de weg toen Turner prachtig werd aangespeeld door Jamie Dwyer.

Ondertal

In het tweede kwart overleefde Nederland een ondertalsituatie en kreeg het twee kleine kansjes, maar Charter verwerkte de bal beide keren tot lange corner.

Nadat Australië twee keer gevaarlijk was geweest in de Nederlandse cirkel, maakte De Voogd 2-0. Valentin Verga gaf de bal na een vrije slag aan Bakker, die zich door de Australische verdediging wurmde. Via Chris Ciriello kwam de bal bij De Voogd terecht, die Charter kansloos liet.

Doelpunt Verga

Meteen na rust kwam Nederland op 3-0. Robert van der Horst verlegde het spel van links naar rechts. Rogier Hofman speelde vervolgens de bal door naar Jeroen Hertzberger. De speler van Rotterdam liep door en gaf vervolgens de bal aan Verga die het derde Nederlandse doelpunt binnentikte.

Australië kreeg vervolgens een strafcorner, maar net als in de eerste helft leverde die niets op. Ook Nederland kreeg een corner, maar die werd er uitgelopen door de Australische verdediging. De corner was toegekend na opnieuw een goede aanval van Oranje.

Rake strafcorner

Na een snelle uitbraak versierde Verga opnieuw een strafcorner. Mink van der Weerden mocht vier keer op rij aanleggen. De laatste was succesvol: 4-0. Het was alweer de achtste treffer voor Van der Weerden dit toernooi.

Met nog negen minuten te gaan besloot Australië de keeper in te wisselen voor een extra veldspeler. Het leverde weinig op afgezien van een schot van Jacob Whetton dat door Stockmann werd gered.

Nederland-Australië 4-0 (2-0)
1-0 Billy Bakker
2-0 Bob de Voogd
3-0 Valentin Verga
4-0 Mink van der Weerden (sc)

Meer op Hoofdklassehockey.nl:
Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Duitsland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen India

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Canada

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Ierland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Argentinië

Lees hier de round-up van de andere wedstrijden van het olympisch hockeytoernooi

Comments (8)

 1. Genieten!
  Geweldig gespeeld. Het gaat steeds beter en was in de poulefase al prima op niveau.
  Er glinstert wat in de verte…..

 2. Als ze nou de focus blijven houden zoals die vanavond was.. Dan moet het goed komen

 3. Prima, klasse!
  Als ze nu maar niet gaan denken -> België ………? Doen wij even!
  Onze grote deskundige op TV, had die houding al!
  Let op: Belgen, meesters in de tip in! SC super gevaarlijk!

 4. Klasse gedaan van de mannen. Maar de aussies waren ook wel onthustend slecht. Wellicht deels verdienste van Nederland, maar zoveel foute passes, stopfouten, etc. leek wel alsof ze in de kroeg hadden gezeten.

  België zal veel lastiger worden, en onvoorstelbaar hoe Brinkman hen onderschat. Sowieso is zijn commentaar opportunistisch.

  Vond het wel raar dat bakker keihard juicht na zijn actie, wegloopt en niet gewoon logisch de Voogd opzoekt die m keurig maakte.

  Qua talent is er nu geen sterker team meer in het toernooi, nu komt het aan op uitvoering, doorzettingsvermogen als dingen niet lukken en een beetje geluk.

 5. Volgens mij was het gewoon adrenaline van Bakker. Daarna hebben ze nog even lekker staan knuffelen.
  Belgie is te pakken, ploegen kennen elkaar door en door lijkt me.
  Als je het mij vraagt moet je zoveel mogelijk om dit van Dooren heen hockeyen, wat een klasbak is dat zeg.

 6. Ik ben nu op zoek naar Ton “met Billy Bakker wordt het nooit wat” Bogaerts. Waar ben je nu?

 7. Ton Bogaerts

  Ik ben op vakantie.

 8. Er is toch zo’n oud gezegde”1 zwaluw maakt nog geen zomer”?? 1 goede wedstrijd sinds mensenheugenis dus misschien wel een eendagsvlieg. Maar even wachten hoe de mannen zich vanavond tegen de Belgen verweren en dan ga ik er zachtjes aan in geloven

Reageer

Contact Us