Oranjeheren verliezen strijd om brons van Duitsland

De Oranjeheren zijn er niet in geslaagd de Olympische Spelen af te sluiten met een bronzen medaille. In de strijd om eremetaal verloor de ploeg van bondscoach Max Caldas na shoot-outs van Duitsland. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1.

Nederland ontsnapte in het eerste kwart diverse keren aan een achterstand. Na een actie van Niklas Wellen op de achterlijn kon Florian Fuchs net niet zijn stick tegen de bal krijgen.

Kans voor Fuchs

Even later glipte Fuchs uit de rug van Sander de Wijn. De aanvaller ontving de bal en passeerde doelman Jaap Stockmann. Fuchs leek te gaan scoren, maar inmiddels had De Wijn positie gekozen en bracht met zijn stick redding. Ook een strafcorner leverde Duitsland niets op.

Oranje stelde hier weinig tegenover. Een schot van Mirco Pruyser raakte de zijplank en Jorrit Croon kon een voorzet van Seve van Ass niet goed van richting veranderen. Hierdoor zeilde de bal voor het Duitse doel langs.

Onzorgvuldig

Ook in het tweede kwart waren de Duitsers de bovenliggende partij. Ondanks drie strafcorners lukte het Duitsland niet om de bal langs Stockmann te krijgen. Als Nederland een keer in de tegenaanval ging dan was de passing onzorgvuldig of liep de aanvaller zich vast op de Duitse verdediging.

Zo’n tien minuten na rust kwam Nederland op voorsprong. Jorrit Croon rondde een individuele actie prima af. De 18-jarige stuurde in een beweging twee verdedigers het bos in, waarna hij de bal door de benen van Jacobi in het doel tikte.

Gelijkmaker Duitsers

Duitsland kwam nog in het derde kwart op gelijke hoogte. Martin Häner profiteerde van de ruimte die Nederland hem bood. Hij stormde de cirkel in en schoot op doel, waarna Mats Grambusch het laatste tikje gaf.

Vlak voor het einde van het derde kwart kreeg Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd. De lage push van Mink van der Weerden werd gered door Jacobi. Duitsland was even later dichtbij een tweede treffer. Een inzet van Christopher Rühr werd door Stockmann uit de korte hoek getikt.

Geen beslissing in slotfase

In het laatste kwartier kreeg Duitsland de grootste kans om het duel te beslissen. De zesde strafcorner werd door de Nederlandse verdediging eruit gelopen, maar de Duitsers hielden balbezit. De voorzet bereikte de volledig vrijstaande Linus Butt. Op miraculeuze wijze voorkwam Stockmann een doelpunt. In de slotfase kreeg Nederland ook nog een goede mogelijkheid, maar het schot van Rogier Hofman werd gekeerd door Jacobi.

De gelijke stand betekende dat shoot-outs de beslissing moesten brengen. Hierin toonde Duitsland zich koelbloediger en pakte zodoende de bronzen medaille.

Nederland-Duitsland 1-1 (0-0) Duitsland wint na shoot-outs 4-3
1-0 Jorrit Croon
1-1 Mats Grambusch

Shoot-outs:
0-0 Billy Bakker
0-1 Tobias Hauke
1-1 Robbert Kemperman
1-2 Mats Grambusch
2-2 Jeroen Hertzberger
2-3 Timm Herzbruch
3-3 Seve van Ass
3-4 Linus Butt
3-4 Sander de Wijn

Meer op Hoofdklassehockey.nl:
Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen België

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Australië

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Duitsland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen India

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Canada

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Ierland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Argentinië

Comments (18)

 1. Ton Bogaers

  Wederom een trieste vertoning. Typerend ook dat Jorrit Croon als eerste na de wedstrijd de verslaggever te woord stond.
  De hoogste tijd om afscheid te nemen van een aantal volledig falende zogenaamde routiniers.
  Ik dacht dat Pruyser in de spits stond, het enige wat hij deed was in de weg lopen en in de verdediging een strafcorner weggeven.

 2. de domme poffertjes van Max Caldas…een gotspe…

 3. Het opportunisme van de hockeybond (den Hartog en van Veen) wordt hier afgestraft. Ze dachten met de aanstelling van Caldas dat goud een zekerheidje was. Ook Caldas is hier tegen een grens aangelopen. Hij had hiervoor alles gewonnen. Het was beter geweest als hij het traject bij de vrouwen had afgemaakt. Nu is al dat gedoe (wat heel vervelend voor de dames was) voor niks geweest. Caldas had trouwens de klus bij de mannen kunnen weigeren.

  Om te beginnen moet nu Arno den Hartog verantwoordeljkheid nemen en opstappen bij de bond. En dan moet er een TD komen a la Wentink in Belgie. In ieder geval iemand met een moderne visie op internationaal tophockey die past bij ons land. Al meer dan 20 jaar geleden voor het laatst goud gewonnen! En al meer dan 20 jaar geleden is den Hartog aangesteld als TD. Van het pluche af, dat mooie baantje inleveren voor iemand die het wel naar een hoger niveau kan tillen.

 4. Een enorme teleurstelling, maar…………. waar legt men de verantwoordelijkheid! ! Ligt die bij de spelers, ze trainen er hard voor, ligt het bij de bondscoach? , die samen met zijn begeleiding, Cox en van de Honert de weg uitstippelen of ligt het zoals op dit forum al veelvuldig genoemd wordt aan de KNHB, die als stug bolwerk teveel bezig is met hun eigen baantjes dan met het promoten , begeleiden en ontwikkelen van de hockey sport . Wie ook de zwarte piet toegeschoven krijgt in deze discussie ik hoop dat een ieder zijn verantwoordelijk neemt. Oude spelers zullen plaats moeten maken voor jong talent, maar …… wie haalt die uit de districten.
  zullen de Bobo’s van de bond die al jaren hun eigen vriendjespolitiek uit voeren hun status opgeven………..dat zou een wonder zijn wat ik niet zie gebeuren. Nee het elkaar toeschuiven van leuke baantjes is een onderdeel van alle xporten en commissies dus………….het zal mijn tijd wel duren maar voor de hockeysport is is het triest.

 5. @hockey. Helemaal met je eens. Nederlandse ziekte die bobos. Zie zwem en turnbond. Slecht beleid. Medailles OS meer toe te schrijven individue als beleid van bonden.

 6. Je denkt toch niet dat Veen en Den Hartog hand in eigen boezem gaan steken? Caldas zo even weghalen bij de vrouwen was al staaltje wanbeleid.

 7. Volgens mij hebben wij de grootste hockeybond ter wereld. Meer dan 250k leden. Het kan toch niet dat het bestuur van zo een bond zichzelf belangrijker vind dan de leden?
  Ik denk dat den Hartog gaat opstappen (al of niet met een duwtje) en dat er een nieuwe TD komt waarna het vervolgens nog een jaar of 5 duurt voordat het nieuwe beleid vruchten gaat afwerpen.
  Caldas zomaar even overzetten van de vrouwen naar de mannen was inderdaad een ongelofelijk staaltje wanbeleid. Er zit geen lange termijn visie daar. Zie Belgie met Wentink. Waar een klein land groot in kan zijn.

 8. Ga alsjeblieft niet Belgie nu ineens ophemelen met hun beleid. Marc Lammers eruit gewerkt na een belachelijk WK. Jeroen Delmee is ook eruit zonder dat nog echt duidelijk is wat er precies gebeurt is. Bij de belgen ook een grote puinhoop. Dat ze nu als nummer 6 van de wereld 2e worden is de uitzondering.
  Heel erg oppertune om dat allemaal toe te schrijven aan het fantastische beleid daar.

 9. Eens Henk, doch in Nieuwegein is het een kolere zooi en Caldas heeft volledig gefaald met zijn staf.

  ‘Ik ga door tm Tokio roept hij dan….’, een gotspe…het moest allemaal anders en beter na de periode Van Ass. Nou Maxie, we hebben het gezien…en nou lopen roepen dat de hoofdklasse moet worden ingekrompen…

  Slechts excuses zoeken aan de buitenkant, tekenend voor de dommeriken onder ons.

  Amen.

 10. @Henk – In Belgie durfden ze afscheid te nemen van Lammers omdat hij niet bij die groep en cultuur paste. Olympische spelen is de beste graadmeter hoe ver je bent als land. Er is daar bij de Belgen wel degelijk sprake van goed beleid. Bij ons zit den Hartog er al bijna 30 jaar als TD. Hoe belachelijk is dat? Dat zie je zelfs bij de FIFA niet. Geen wonder dat het structureel niet goed gaat bij ons. Al 20 jaar geen goud bij de mannen. Voor een land met zoveel hockeyers kan natuurlijk niet.

 11. Hockeyliefhebber

  Na deze wanprestaties moet Caldas gewoon zelf opstappen.Verder de bezem door deze selectie halen.

 12. Maar de bond blijft geloven in snelle technische spelers. Je merkt aan de uitslagen op de jeugd toernooien dat wij daar ook niet meer bij de top behoren. Het excuus wat je vaak hoort, de tegenstanders konden alleen maar beuken omdat ze fysiek sterker waren…… Ik denk dat wij daar de plank misslaan in Nederland. Deze generatie bedanken en afschrijven en hopen op meer Jorrit Kroon types. laten wij ook beginnen met buitenlanders weren uit onze competitie. Die competitie is ons voordeel en dat moeten wij uitbuiten. Qua hockey zijn wij nu te vergelijken met het Engelse voetbal team.

 13. Buitenlanders weren kan juridisch niet en de clubs die moeten overleven willen dat niet. Dus laten we daar een keer over ophouden.
  Nieuwe TD bij hockeybond: Minke Booij?!?!

 14. Er moet balans in het team. Overigens zie ik onvoldoende snelle technische (en wendbare) spelers bij NL. Wel bij Belgie en Argentinie.
  Die renden alle kanten om vd Horst, vd Weerden en Turkstra heen. Turkstra heeft helemaal de startsnelheid en draaicirkel van een dieselvrachtwagen met oplegger.

 15. O mensen, jullie moesten eens weten wat een slecht beleid er bij de belgisch bond gevoerd wordt… Ga u zelf daar aub niet mee vergelijken. Het gras is altijd groener? We hebben toevallig wel een heel goed mannen lijn, nu. Maar bij de vrouwen is het echter niets. Argentinië wint het toernooi, hebben die nu ineens een fantastisch beleid? Australië, kunnen die er nu niets meer van? Zo simpel is het toch niet.

 16. Bezem door de selectie? Denk dat het probleem daar niet ligt, denk niet dat er heel veel spelers rondlopen in NL competitie die dit beter zijn dag de huidige selectie. Hoofdklasse inkrimpen is een serieuze optie als we NL elftal belangrijker vinden dat NL competitie. Wat mdij echt verbaasd is dat er inmiddels toch redelijk wat oud tophockeyers betrokken zijn bij de KNHB de laatste jaren, maar er blijkbaar geen duidelijk beleid/strategie is richting toekomst mbt dames en heren. Het is tijd dat Veen, Cornelissen en Gerritsen eens opstaan en Den Hartog zijn conge geven! 16 jaar geen goud op de OS, lijkt mij een prima reden met ruim 250K hockeyers in NL!!!

 17. De spelers maken de coach. Caldas wordt veel te overschat. ‘We halen Caldas bij de vrouwen weg, dan hebben we eindelijk eens succes bij de mannen’. Want ja, dat was het enige belangrijke voor de KNHB. Wat er de afgelopen jaren bij die bond is gebeurd, is beschamend. Een compleet wanbeleid. Amateurisme ten top.

 18. Beste Arno (den hartog)
  Het is jammer dat naar al die jaren dat jij met je vriendjes in Nieuwegein uitmaken wie er geselecteerd wordt en niet de bondscoach, maar deze die als hij het er niet mee eens is wel het veld moet ruimen
  Dat jullie er nog steeds zitten schaam je diep, andere laten opdraaien voor het prutswerk wat jullie Daar doen!!!!!!
  Benieuwd welke kop er nu weer zal moeten rollen.

Reageer

Contact Us