Orchard: 'Alles draait uiteindelijk om het WK' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Orchard: ‘Alles draait uiteindelijk om het WK’

Over 65 dagen begint in Den Haag het WK waar alle internationale top heren- en damesteams hun opwachting zullen maken. Om alvast in de stemming te komen blikt hoofdklassehockey.nl elke week met één van de deelnemers vooruit. Hoe bereiden zij zich voor op dit mondiale toernooi? Deze week vertelt de Australische Simon Orchard hoe de Kookaburras zich voorbereiden.

Rey Orchard Argentinië Australië
Simon Orchard aan de bal tijdens de HWL finale in Delhi

Hoe ziet de ‘Road to The Hague’ er tot nu toe uit voor jou en je team?

De voorbereiding begon eigenlijk met een maand vrij in november waarin we even niet met hockey bezig hoefde te zijn, we konden relaxen en van wat kleine blessures konden bijkomen. Het is een druk hockeyjaar voor ons met de Hockey World League, de Hockey India League, het WK en de Commonwealth Games dus we hebben tot augustus eigenlijk geen rustperiode meer. Vanaf december zijn we weer met z’n allen gaan trainen om ons voor te bereiden op de HWL finale maar alles draait dit jaar uiteindelijk om het WK. Dat is waar we willen knallen en we zijn heel blij dat het in Nederland is. Een fantastisch hockeyland met geweldig publiek dus dat is echt ons einddoel.

Jullie mochten dit jaar niet in Europa competitie spelen maar wel meedoen met de Hockey India League? Was de reden daarvoor vooral de duur van het seizoen?

Ja, omdat de HIL inderdaad maar een maand duurt terwijl je in de Nederlandse competitie meestal, zonder de winterstop mee te rekenen, zo’n vijf maanden kwijt bent. En (lachend) we willen natuurlijk niet al onze geheimen weggeven aan de Nederlanders. Ric (Charlesworth, bondscoach, red.) ziet ons het liefst ons brood verdienen met hockey en de Hockey India League geeft ons de kans om dat te doen zonder al te lang weg te zijn van het Australische programma. Als je vier of vijf maanden weg bent mis je gewoon best veel met het nationale team. In India speel je in die korte periode veel wedstrijden, tegen goede tegenstanders en dat is voor ons misschien juist wel goed in voorbereiding op het WK.

Jullie wonen allemaal in Perth om daar te trainen, is dat verplicht?

We worden niet gedwongen, het is natuurlijk een keuze maar er is wel wat druk want als je het beste uit jezelf wil halen moet je elke dag met en tegen mensen als Jamie Dwyer, Mark Knowles en Eddie Ockenden spelen. Als je in Sydney woont kun je dat niet. Voordat Ric onze coach was woonde iedereen door het land verspreidt dus dat heeft hij eigenlijk veranderd. In mijn ogen werkt dat goed. We hebben best wat succes gehad de afgelopen vier/vijf jaar en steeds meer mensen sluiten zich bij ons team aan. Altijd weer nieuwe gezichten en jonge spelers die graag willen leren en bij het Australische team willen horen. Het is goed om dan in Perth te zitten en gewend te raken aan het niveau.

Kunnen jij en je teamgenoten (fulltime) studeren en werken naast de hockeyverplichtingen?

Ik hoop het, normaal wel. De laatste maanden van 2013 waren wat rustiger voor ons dus toen konden we studeren en werken. De WK voorbereidingen zijn best intens, we hockeyen bijna iedereen dag dus het is soms wel een uitdaging om daarnaast nog wat tijd in je studie te steken. Hockey komt voor ons tot het WK op de eerste plek en we kunnen daarbij niet teveel afleiding gebruiken.

Hoe ziet jullie schema er tot het WK uit?

Een week na de Hockey India League hebben we in Perth wat oefenwedstrijden tegen Argentinië gespeeld. Dat team wordt steeds beter, ze zijn hard en sterk en dat komen we vaak tegen dus goed om tegen te oefenen. Vervolgens hebben we laatst de Sultan Azlan Shah Cup in Maleisië gespeeld en gewonnen. Daar doen vooral landen als India, Pakistan, Maleisië en Nieuw Zeeland aan mee. Weinig Europese tegenstanders. Zij spelen ook weer anders hockey, wij spelen toch meer zoals de Europeanen. Aziaten zijn vaak snel en handig en we leren veel in de wedstrijden die we tegen ze spelen. Binnenkort hebben we dan nog wat oefenwedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en daarna wordt denk ik onze selectie bekend gemaakt.

Tot slot, als je nu een voorspelling zou mogen doen, wie eindigen er dan tijdens het WK in de top 3?

Sowieso Australië, ik denk dat Duitsland teveel goede spelers heeft om er niet in te zitten en dan of Nederland of België.

Gevaarlijke outsider?

Sowieso Argentinië. Dat hebben ze ook al op de Olympische spelen laten zien, toen zaten ze in onze poule en dachten we dat het goed ging en speelden we uiteindelijk gelijk. Ze werden tweede in de HWL3 en deden het ook goed in de HWL4 poulefase. Ze zijn erg flamboyant, vaardig en spelen goed counterhockey. Verder kan India, als dat team een goede dag heeft, ook gevaarlijk zijn maar die zijn tot nu toe nog niet heel consistent.

In eerdere edities van deze rubriek sprak hoofdklassehockey.nl met:

Sophie Bray (Engeland)

Rupinderpal Singh (India)

Julia Müller (Duitsland)

Barry Middleton (Engeland)

 

 

Reageer