Ouendag: ‘Ik wil langzaamaan wel naar een plek als eerste keeper’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Vanaf deze week spreekt Hoofdklassehockey.nl wekelijks met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Bram Ouendag begon zijn keeperscarrière bij Houten, speelde daarna bij SCHC en is nu sinds vorig seizoen tweede keeper bij Kampong. De 20-jarige goalie heeft het er goed naar zijn zin, maakte onder andere minuten in de EHL, leert veel van David Harte maar wil over niet al te lange tijd zelf ook eerste keeper worden.

KAMPONG-HEREN 1 Bram Ouendag

Hoe lang keep je al?

Ik kom oorspronkelijk van Houten en toen ik in de D1 zat werden met zaalhockey de D1 en D2 over drie teams verdeeld maar er waren maar twee keepers. Daardoor ben ik gaan keepen en ik vond het eigenlijk zo leuk dat ik er in de C mee ben doorgegaan op het veld. Twee jaar later ben ik naar Stichtsche gegaan en ik heb daar de rest van mijn jeugd gekeept en vervolgens ook als tweede keeper met het eerste meegedaan. Dus dat was een beetje de combinatie tussen eerste keeper in A1 en tweede keeper bij heren 1.

Waarom ben je vervolgens naar Kampong over gestapt?

SCHC degradeerde en toen zijn zowel ik als Stichtsche gaan kijken wat we wilden. In eerste instantie zou ik daar blijven maar ik werd gebeld door Alexander Cox of ik als tweede keeper naar Kampong wilde komen. Het was voor mij een grote kans om op zo’n niveau mee te kunnen trainen en bijvoorbeeld de EHL mee te maken. Of ik bij SCHC eerste keeper kon worden? Nou, ik had niet 100% garantie, er kwam ook een andere keeper dus we zouden het samen moeten uitvechten. Ik denk dat ik daar zeker wel een aantal wedstrijden in het eerste had kunnen spelen maar ben voor mijn ontwikkeling toch naar Kampong gegaan en nog steeds heel blij dat ik dat gedaan heb. Ik heb nu al zoveel meegemaakt. We zijn naar Frankrijk en Spanje geweest voor de EHL, vorig jaar speelden we de play-offs en daarnaast is het een superleuk team en leer ik heel veel.

Je hebt nu David Harte voor jou staan. Een hele sterke keeper. Heeft hij een groot aandeel in jouw ontwikkeling?

Ja, zeker. Bij SCHC stond ik ook al achter hem. Hij is een jaar eerder naar Kampong gegaan dus toen Alexander me belde was hij ook zeker een reden ik niet echt heb getwijfeld over die stap. Ik vind hem op het moment een van de beste keepers te wereld. Ik kan goed met hem opschieten en ook heel veel van hem leren.

Dus er is ook geen sprake van concurrentie?

Nee, want David is gewoon de beste van ons twee en daarbij is hij 26 en ik 20 dus er is zo’n groot gat wat betreft ervaring dus daar is verder ook geen twijfel over mogelijk. Aan de ene kant is het natuurlijk wel fijn dat dat zo helder is maar aan de andere kant is het ook lastig want op niveau zou ik hem niet zo snel kunnen passeren. Maar goed, dat wist ik van tevoren dus ik ben verder heel blij met mijn plek hier.

Wat vind je het lastigste aan jouw positie als tweede keeper?

Ik ben tweede keeper van het eerste en eerste keeper van het tweede en ik vind het soms lastig om mijn aandacht tussen die twee te verdelen. Bij Heren 1 wordt logischerwijs verwacht dat je er altijd bent en altijd 100% geeft maar het tweede wil ook een keeper op de trainingen en dat je er zo vaak mogelijk bij bent. Dus die combinatie is soms wel moeilijk. Ik train en ga op zondag sowieso altijd mee met het eerste, daar is Alexander ook heel duidelijk in en dat is voor mezelf ook wel leuk aangezien je dan het dichtst bij de punten bent die worden gehaald. Daarbij gaat het de rest van de week voornamelijk ook over de wedstrijd van de zondag ervoor. Maar daarna of daarvoor probeer ik wel altijd met het tweede mee te doen, het kan soms alleen niet door de reisafstand of doordat we met Heren 1 naar het buitenland zijn ofzo.

Heb je al veel minuten in de hoofdklasse mogen maken?

Ik heb bij SCHC op mijn zeventiende al mijn debuut gemaakt doordat David verplichtingen had met het nationale team van Ierland. Bij Kampong heb ik vorig seizoen ook al aardig wat gespeeld omdat hij toen last had van een rugblessure en dit seizoen heb ik in de EHL wat minuten mogen maken maar nog niet in de reguliere competitie. Misschien komt dat nog in de tweede helft aangezien David misschien meedoet met de Hockey India League.

Welke waren het meest memorabel?

Mijn debuut bij SCHC was heel bijzonder. Toen speelde ik op een woensdagavond tegen Schaerweijde, destijds een grote concurrent van Stichtsche. Mijn ouders, vriendin en een aantal goede vrienden stonden langs de lijn en toen heb ik ook echt een goede wedstrijd gespeeld. Het was heel spannend  dus die was voor mij wel memorabel. Verder was mijn EHL debuut in Lille ook heel bijzonder maar als ik moet kiezen ga ik toch voor die woensdagavond.

Heb je voor jezelf een doel van wanneer je eerste keeper wil zijn?

Het is altijd een beetje lastig om te bedenken wanneer je een stap omlaag gaat doen als eerste keeper of een stap omhoog als tweede. Vorig seizoen heb ik er nog voor gekozen om als tweede keeper te blijven en me zoveel mogelijk te ontwikkelen maar ik ben nu twintig en wil zo langzamerhand wel naar een plek als eerste keeper toe. Het hangt ook een beetje af van de mogelijkheden die zich voordoen. Het kan zijn ik na dit seizoen die stap maak maar het zou ook net zo goed het jaar erna kunnen zijn. Ik ben een beetje zoekende en probeer nu al een beetje rond te kijken. Of de overgangsklasse ook een optie zou zijn? Ja, zeker. Ik denk dat het vrij lastig is om in de hoofdklasse te blijven aangezien er maar twaalf plekken zijn waarvan er een aantal totaal niet ter discussie staan. Wel zul je, om een bepaald trainingsniveau te behouden, niet lager moeten gaan dan de overgangsklasse.

Zijn er nog vooroordelen over (tweede) keepers die je uit de wereld zou willen hebben?

Wat mij vaak voorkomt is dat als je de bal hard op je lichaam krijgt sommige mensen reageren van: hoezo doet dat pijn, je hebt toch bescherming aan? Mensen denken blijkbaar dat een keeper zoveel spullen aanheeft dat ‘ie geen pijn kan hebben en dat is toch wel een misverstand want er zijn jongens die zulke snelheden bereiken dat het echt niet uitmaakt hoeveel protectie je draagt. Af en toe raken ze je ook verkeerd maar ja, dat is ook part of the job.

Vorig jaar werden jullie eerste in de reguliere competitie en ook nu is Kampong weer koploper. Zijn jullie dit jaar beter?

Ik denk niet perse beter maar vooral anders. Vorig jaar hadden we met spelers als Roderick Weusthof, Laurence Docherty en Bruno van den Bosch wat meer ervaring. Dit seizoen hebben we een wat jonger team maar dat geeft ook meer ruimte voor meer energie en het zorgt ervoor dat andere jongens de leidende rol oppakken. Hoe het uiteindelijk eindigt weet je nooit maar ik denk wel dat we dit seizoen weer ver kunnen komen. Vorig week hadden we tegen Schaerweijde even een iets minder weekend maar dat hebben we meer dan goed herstelt tegen HGC en ik hoop dat we die lijn zullen doortrekken naar Pinoké en naar het volgende weekend.

Comments (2)

  1. Bram klinkt wel echt als een gedegen speler die weet wat hij wil, kan en zijn positie in het team serieus neemt… Als coach moet je zo’n jongen toch speelminuten geven om zich beter te kunnen ontwikkelen? Jong talent moet kansen krijgen!! Ik hoop voor Bram dat zijn ontwikkeling snel een spurt maakt en de kans krijgt eerste keeper te worden ondanks leeftijdsverschil… Het “ervarings-gat” moet ergens een keer gedicht worden… Ik wens Bram alle goeds en succes toe met en in zijn carrière!!

  2. Rogier, deze jongen krijgt meer kansen dan menig reserve doelman in de hoofdklasse! Door de India en Ierse avonturen van Harte zijn er sowieso wedstrijden die hij kan spelen. Vorig seizoen ook nog een tijdje toen Harte geblesseerd was.
    In de zaal heeft hij het best goed gedaan en Cox is niet bang om hem, bij een grote voorsprong of wanneer een wedstrijd van Kampong gespeeld is, in te brengen.

    Droom van elke 2e keeper, en dan is het ook nog eens een 2e keeper die een enorm goede vent is binnen en buiten het veld!

Reageer