Parool: Hockeymannen openen met spectaculaire zege

De Nederlandse hockeyers hebben het zichzelf vandaag in de olympische openingswedstrijd tegen India onnodig moeilijk gemaakt. Oranje leidde bij de rust comfortabel met 2-0, maar verspeelde die voorsprong in het eerste kwartier van de tweede helft. Met een doeltreffende strafcorner voorkwam Mink van der Weerden de eerste domper voor bondscoach Paul van Ass: 3-2.

India is liefst achtvoudig olympisch kampioen bij de mannen. De laatste titel veroverde de Aziatische grootmacht echter in 1980. Daarna ging het langzaam maar zeker bergafwaarts, door een gebrek aan geld en interesse.

Cricket kreeg steeds meer de voorkeur in het immense land. Bij Peking 2008 ontbrak India zelfs helemaal in het deelnemersveld van het hockeytoernooi. Mede door een ontwikkelingsprogramma van de internationale hockeyfederatie kon de neergang van de eens zo machtige natie worden gestopt.

Het jeugdige India speelde tegen Oranje fris en aanvallend hockey, maar maakte in technisch opzicht te veel fouten om een positief resultaat te kunnen afdwingen. Nederland begon bovendien lang niet slecht aan de eerste wedstrijd. De ploeg van Van Ass toonde veel beweging en creativiteit in de aanvalsopbouw. Oranje had echter te veel kansen nodig om tot scoren te komen.

In de 2e minuut miste Billy Bakker voor de eerste keer. Ook recordinternational Teun de Nooijer, bezig aan zijn vijfde Spelen, liet in de wervelende beginfase enkele fraaie kansen liggen.

De ruststand van 2-0, dankzij treffers van Robert van der Horst (solo) en Roderick Weusthof (strafcorner), was niettemin verdiend. Na de pauze ging Oranje echter door met het missen van kansen waarna Dharamvir Singh het weer spannend maakte, met dank aan een foute inschatting bij doelman Jaap Stockmann (2-1). Met een fraaie solo van Shivendra Singh maakte India in de 48e minuut zelfs gelijk (2-2).

De strafcorner van Van der Weerden bracht in de 51e minuut uitkomst (3-2). In dat opzicht werd de afgedankte specialist Taeke Taekema maandag bij Oranje niet echt gemist in Londen.

Bron: Parool

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Hockeyer

negatief geschreven zeg ‘voorkwam de eerste domper’ er gaan helemaal geen dompers komen!

hockeyfan

Je moet wel echt dit team hoog hebben zitten als je dit negatief geschreven vindt!!Heel realistisch opgemerkt: prachtig doelpunt van van der Horst, verdiende SC van Weusthof, veel gemiste kansen. Een 2-0 voorsprong uit handen gegeven,dus dom en onoplettend!!! Verdiende overwinning en fantastisch dat Mink hem er in knalt maartoch veel kleine foutjes. De domper was er inderdaad geweest als het gelijk was geworden of zelfs verloren.Laten we gewoon afwachten en met genoegen en spanning kijken hoe de jongens het er van af brengen. Er staan nog wat pittiger wedstrijden te wachten dan een opkomend en fris spelend India.

expat

Wel, al eerder gememoreerd: verdediging bezwijkt als als er druk op komt. Jolie heeft zijn momenten….en Teun, ach, al die heisa, zijn vijfde Spelen(….) leuk voor die vent, zien wat het team er nog aan heeft. Wellicht komt het nog goed de komende wedstrijden:)

Hockeyer

Je hebt gelijk hockeyfan, ik was even in euforische staten

Daan

Mijn hemel, kunnen we niet 1x met zijn allen “ons” oranje supporten…Het is straks bij winst…onze winst maar bij verlies hebben we er niets mee te maken..
Expat…Misschien iets meer respect over spelers praten, zolang jij er niet staat en het nooit zal gaan halen moet je je persoonlijke commentaar achterwegen laten.

Als Teun zijn 3 kansen vandaag maakt, is hij waarschijnlijk in 1x jouw held.

Hup Oranje!!!

expat

AchterwegE? Domme Daan! Los van de spelling vind ik al die heisa voor een middelmatige speler deze dagen wat overdreven. Het beste is er ruimschoots vanaf, Teun maakt die 3 (…)kansen niet meer, dat is het probleem juist:)
Inderdaad: HUP ORANJE !!!

Sjakie

Nette overwinning van Oranje, echter de verdediging is nog een zwak punt. Ik heb alle wedstrijden tot nu toe gezien en de concurrentie is hoog, Duitsland -België was een fantastische wedstrijd met hoog tempo hockey , Zuid Korea is heel effectief met kansen , India was een plus . Australië de favoriet vanaf dag een , en weet niet of iemand Engeland tegen Argentinië gezien heeft , maar die Engelsen komen heel ver!
Met alle respect voor “ons”Oranje , zijn deze ploegen een stuk verder dan wij. Zulke grote kansen missen tegen deze ploegen en je verliest!
dan zullen we de verdedigende fouten maar gemak halve even vergeten want die zijn heel dodelijk tegen eerder genoemde ploegen.

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.