Pirmin Blaak: ‘Met goed gevoel naar Rio’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Pirmin Blaak: ‘Met goed gevoel naar Rio’

Keeper Pirmin Blaak vervult tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dezelfde rol als vier jaar geleden in Londen, die van reservedoelman. Maar het gevoel is totaal anders bij de sluitpost die zijn vertrouwde club Rotterdam na Spelen inruilt voor de fusieclub Oranje-Rood.

“Vier jaar geleden ging ik mee naar Londen en dat was een grote verrassing. Toen vielen vlak voor mij grote namen als Klaas Veering en Mark Jenniskens af. Toen was het voor mij: ‘Wow, ik mag naar de spelen.’ Nu is het natuurlijk een teleurstelling als sporter als je niet de eerste keeper bent. Maar ik ga er wel met een heel goed gevoel naartoe. Om gewoon onderdeel te zijn van dit team”, zegt Blaak.

Eerste keeper

Bondscoach Max Caldas maakte al in mei bekend dat Jaap Stockmann zijn eerste keeper is bij Oranje. “Max heeft mij veel kansen gegeven om me te ontwikkelen en dat is ook gebeurd. Hij heeft gewoon aangegeven dat Jaap zich ook verder ontwikkeld heeft en op dit moment de eerste keeper is.”

“Die duidelijkheid is ook wel goed”, gaat Blaak verder, “zodat ik mij in mijn rol kan schikken en Jaap zich ook gewoon kan focussen op de Olympische Spelen. Uiteindelijk moet hij voor ons ook een mooie medaille binnenslepen.”

Verwijten

Zoals gezegd was Blaak teleurgesteld dat hij niet de eerste keus is van de bondscoach. Neemt hij zichzelf iets kwalijk? “Ik verwijt mij zeker zelf dingen. Als ik niks te verwijten had, had ik nummer één moeten zijn. Toen ik de kansen kreeg in het begin heb ik die ook zeker gepakt, daarna was ik niet zo overtuigend als in het begin. Dat verwijt ik mezelf. Misschien was ik op dat moment mentaal wat minder fris of fysiek.”

Als reserve mag Blaak straks in Rio wel meetrainen met Oranje, maar is het Olympisch dorp verboden terrein voor de doelman. “Constantijn (Jonker, de andere reserve, red.) en ik voelen ons honderd procent onderdeel van het team. En zo gaat het team er ook mee om. De buitenwereld ziet je als iemand die alleen maar het vuilnis buiten mag zetten. Dat is voor ons soms wel eens moeilijk. Aan de andere kant, dat is de buitenwereld. Wij weten precies hoe het eraan toe gaat.”

Verwachtingen

De buitenwereld verwacht tijdens de Spelen ook veel van de Oranjeheren. Na het zilver in Londen moet er in Rio goud worden gewonnen. “Je doet als team aan zo’n toernooi mee om te winnen. Winnen klinkt heel makkelijk, maar dat is niet zo even gedaan”, zegt Blaak.

“We hebben ook intern afgesproken van: ‘Oké, wanneer is ons toernooi echt geslaagd?’ Dat is een aantal voorwaarden en die voorwaarden houden we intern. En als het olympisch goud is, is het olympisch goud. En als het olympisch brons is, met ons allerbeste spel, is het brons. We willen niet onderaan de streep zeggen: ‘Als we dit of dit hadden gedaan.’”

Oranje-Rood

De uitkomst van het olympisch toernooi, de eventuele kleur van de medaille, het is nog allemaal onduidelijk. Waar wel zekerheid over bestaat is het avontuur dat Blaak na Rio aangaat. De doelman verruilt zijn club Rotterdam voor de fusieclub Oranje-Rood.

“Ik stond op een tweesprong”, legt Blaak uit. “Ik wil heel graag door tot Tokio en wil daar ook spelen. Rotterdam zou dan de enige club zijn waarvoor ik gespeeld heb, maar ik wil mij ook eens in een andere omgeving profileren. En dit was het moment waarop ik dacht: ‘Dat kan.’”

Verkeerds

Niet iedereen reageerde even enthousiast op het nieuws van de overstap. “Die emoties begrijp ik ook. Zij zien het misschien als verraad”, zegt Blaak.

“Ik vind het ook mooi dat mensen het jammer vinden dat je weggaat. Als ze je een hand hadden gegeven en hadden gezegd: ‘Joh, de groeten’, dan had ik iets verkeerds gedaan. Nu doe ik ook iets verkeerds, maar zullen sommige mensen wel begrijpen dat je ook een keer zo’n stap maakt. Naar welke club je ook gaat in Nederland, je doet het nooit goed.”

Meer Oranje naar de Olympische Spelen:

Hidde Turkstra: ‘Benieuwd hoe de Spelen zullen zijn’
Robert van der Horst: ‘Het wordt echt een hels karwei’

Comments (3)

 1. Michiel van Vugt

  Pir!

  Veel succes in Rio en in Eindhoven.
  Ik vind het klasse dat je een gedurfde beslissing hebt genomen om naar een andere club te gaan. Als fan van HC Rotterdam vind ik het jammer, maar ik gun je de finale van de play-offs 😉

 2. Floppieenteun

  Om vervolgens de finale te verliezen van het grote Bloemendaal. Stockmann staat namelijk op goal.

 3. flop, niemand maar dan ook niemand, zelfs jouw grote Teun niet , bepaalt een wedstrijd in zijn eentje. Pirmin, een uitstekende keus, en veel succes in het zuiden

Reageer