Preview Heren: Kampong, Bloemendaal en outsider Pinoké vechten voor kampioenschap - Hoofdklasse Hockey Nederland
kampong-hgc-oefenwedstrijd

Preview Heren: Kampong, Bloemendaal en outsider Pinoké vechten voor kampioenschap

Kampong en Bloemendaal lijken klaar voor de start van de Tulp Hoofdklasse Heren. De grootte vraag is, of Pinoké haar sterke voorbereiding kan voortzetten. Rotterdam en Den Bosch lijken dit jaar verzwakt. Welke ploegen gaan er strijden voor een plek in de play-offs?

Amsterdam – Hurley

Het wordt de wedstrijd van het weerzien van Hurley topschutter Justin Reid-Ross met zijn oude club Amsterdam. Afgelopen zomer kreeg de Zuid-Afrikaan te horen dat er voor hem geen plek meer was bij Amsterdam. Buurman Hurley wachtte geen moment en liet Reid-Ross weten dat hij zijn toekomst mocht voortzetten in het Amsterdamse bos. Geen onverstandige zet, want in het seizoen 2014-2015 was Reid-Ross nog topscorer met 34 doelpunten in de Hoofdklasse. 

Amsterdam kende een goede voorbereiding en wist alleen van Bloemendaal te verliezen. Er werd knap van Rotterdam en Pinoke gewonnen. De buren van Hurley hadden de wedstrijden tegen Kampong en HGC verloren. Tegen Leiden, HBS, Laren en Qui Vive werd er gemakkelijk gewonnen. De gasten zullen alle punten weer bij elkaar moeten sprokkelen, want afgelopen jaar behaalde de ploeg maar vier punten. Vorig jaar won Amsterdam maar nipt in de uitwedstrijd tegen Hurley, het werd 3-4. 

Voorspelling redactie Hoofdklassehockey: Winst Amsterdam

Bloemendaal – Almere

Bloemendaal is regerend landskampioen. Afgelopen jaar liet succescoach Michel van den Heuvel weten dat hij ging stoppen. Rick Mathijssen volgde hem op. In de voorbereiding werden nog wel twee moeizame zeges geboekt op Klein Zwitserland. Ook werd er verloren van Pinoké. Gewonnen werd er van Amsterdam. De ploeg van Mathijssen mag zich ondanks een niet spetterende seizoensstart toch als een van de kampioenskandidaten noemen. 

Rick Mathijssen maakt zijn debuut als coach van Bloemendaal. Foto: Roel Ubels

Almere zal meteen de schade zoveel mogelijk beperkt proberen te houden. De club kende een leegloop van spelers en kwam met opmerkelijke transfers. Maar liefst negen spelers lieten weten komend jaar niet meer bij Almere te gaan spelen. Van buitenaf werden ‘onbekende’ namen aangetrokken. De ploeg zal er meteen vol voor moeten gaan, want meerdere teams zien Almere als de rechtstreekse degradatiekandidaat.

Voorspelling redactie Hoofdklassehockey: Winst Bloemendaal

HGC – Tilburg

Op het eerste gezicht lijkt HGC zondag een makkelijke dag te hebben tegen Tilburg. De gasten hadden vorig jaar een moeilijk seizoen en behaalde maar dertien punten. Toch heeft de ploeg een aantal goede oefenwedstrijden afgewerkt met een nipt verlies op Amsterdam en Pinoké. Daarnaast werd er gewonnen van Oranje-Rood. De ploeg leunt op de terugkerende Gareth Furlong. De topschutter heeft een dodelijke corner.

Seve van Ass zal komend weekend een belangrijke rol hebben in de ontmoeting tegen Tilburg. Foto: Roel Ubels

HGC kent een normale oefenperiode met overwinningen op HDM, Cartouche, Hurley en Klein Zwitserland. Echter tegen de topclubs, moest de ploeg van Paul van Ass zijn meerdere kennen. Pinoké en Kampong waren nog een maatje te groot. Met Agustin Bugallo en Marc Serrahima kent de ploeg twee nieuwe gezichten in de selectie. Op basis van ervaring en de resultaten van afgelopen seizoen lijkt HGC er sterker voor de staan dan Tilburg.

Voorspelling redactie Hoofdklassehockey: Winst HGC

Oranje-Rood – Rotterdam

Een spannende ontmoeting op zondagmiddag zal er zijn tussen Oranje-Rood en Rotterdam. Beide ploegen strijden al jaren om een plek in de play-offs. De thuisploeg won in de voorbereiding al eens met 4-2 van Rotterdam. Oranje-Rood won vier van de zes wedstrijden. Bij de thuisploeg keert Oranje-international Sander Baart terug in de selectie. Daarentegen werd er afscheid genomen van strafcorner kanon Mink van der Weerden.

Oranje-international Pirmin Blaak zal blij zijn als hij aan het einde van de middag zijn doel leeg heeft kunnen houden. Foto: Roel Ubels

Rotterdam lijkt een lastige start van de Tulp Hoofdklasse te krijgen. In de voorbereiding werden maar twee wedstrijden gewonnen. Tegen Kampong verloor het maar liefst met 3-6. Het lijkt of coach Albert Kees Manenschijn het verlies van zes buitenlandse spelers nog niet heeft kunnen opvangen.

Voorspelling redactie Hoofdklassehockey: Oranje-Rood

Kampong – KZ

Net zoals vorig jaar speelt Kampong in de openingswedstrijd tegen KZ. In die wedstrijd was KZ duidelijk een maatje te klein en verloor het maar liefst met 4-1. Dit jaar hebben beide ploegen een nieuwe coach. Oud gediende Roelant Oltmans liet weten terug te willen keren op de Nederlandse velden. Hij gaat proberen om Kampong haar landskampioenschap terug te geven. Bij KZ gaat Omar Schlingemann zijn debuut als Hoofdklasse coach maken.

Kampong won al haar oefenwedstrijden met uitschieters tegen Almere (11-1), Rotterdam (3-6), Hurley (1-6) en HGC (5-1). De ploeg lijkt dit jaar gemakkelijk te kunnen scoren. Klein Zwitserland lijkt meteen een makkelijke prooi te worden voor de thuisploeg. De ploeg won maar één keer en verloor zelfs met dikke cijfers van promotieklasser HDM. De thuisploeg kent veel nieuwe gezichten, maar lijkt nog niet klaar te zijn om op het hoogste niveau van Nederland te strijden om een plek in de middenmoot.

Voorspelling redactie Hoofdklassehockey: Winst Kampong

Pinoké – Den Bosch

Het is de kraker van het weekend. Pinoké heeft de afgelopen maanden laten zien dat zij een van de play-offs kandidaten kunnen worden. Tegen Bloemendaal, HGC en Amsterdam werd er gewonnen. Met de Belgische international Alexander Hendrickx heeft de ploeg een van de beste strafcornerschutters van de wereld. Daarnaast kende de ploeg versterkingen met de Duitse international Wellen en de van Den Bosch overgekomen Sebastien Dockier. De eerste competitiewedstrijd wordt voor laatstgenoemde een weerzien met zijn oude ploeg. Dockier verhuisde afgelopen zomer van Den Bosch naar het Amsterdamse bos.

In de voorbereiding won Den Bosch nog met 2-0 van Pinoké. Foto: Roel Ubels

Toch is Pinoké niet onsterfelijk. Tegen Rotterdam werd gelijk gespeeld. De enige wedstrijd die werd verloren, was tegen Den Bosch. Op de Oosterplas waren beide ploegen gelijkwaardig, maar was het Den Bosch die aan het langste eind trok. Toch was dit voor Den Bosch de enige positieve uitschieter in de voorbereiding. Meerdere malen werd er gelijkgespeeld.

Voorspelling redactie Hoofdklassehockey: Winst Pinoké

Comments (1)

  1. Ben het eens met de voorspelling redactie Hoofdklasse👍

Reageer