Rabo Super Serie (H): Oranjeheren opnieuw te sterk voor Spanje

De Oranjeheren hebben ook het tweede oefenduel met Spanje met winst afgesloten. In Alkmaar was de ploeg van bondscoach Max Caldas zondag met 2-0 te sterk.

Het duel met Spanje was de tweede interland van vier in voorbereiding op de Champions Trophy in Breda. Zaterdag werden de Spanjaarden eveneens in Alkmaar met 2-0 verslagen. Donderdag en vrijdag speelt Nederland tegen Frankrijk op Rapid in Gorinchem.

Goede start Oranje

Net als in het eerste duel met Spanje kwam Nederland goed uit de startblokken. Al na twee minuten kreeg Oranje de eerste van in totaal drie strafcorners in het eerste kwart. De tweede corner werd verzilverd door Jeroen Hertzberger.

De Rotterdammer, die zaterdag zijn rentree in Oranje vierde, maakte zijn 90ste doelpunt in zijn 198ste interland. Hertzberger werd na de verloren strijd om het brons op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet meer opgeroepen door Caldas, maar sloot onlangs na bijna twee jaar afwezigheid weer aan bij Oranje.

Gretige Hertzberger

Hertzberger toonde zich gretig. Vlak voor zijn treffer ging hij twee man voorbij, maar zijn schot werd gered door doelman Quico Cortes. Ook in het derde en vierde kwart was de Rotterdammer gevaarlijk in de Spaanse cirkel. Na een pass van Bob de Voogd sloeg hij de bal net over het Spaanse doel. Daarvoor had Hertzberger een Spaanse verdediger het bos in gestuurd, maar had daarna wellicht af moeten geven aan Thijs van Dam. Hij koos om te vergeefs voor eigen succes te gaan.

Op dat moment leidde Oranje al lange tijd met 2-0. Vlak voor het einde van het eerste kwart had Mirco Pruyser de voorsprong verdubbeld. Zijn inzet werd in eerste instantie gered door Cortes. Marc Perellón wilde uitverdedigen maar leverde de bal vervolgens meteen weer in, waarna Pruyser raak schoot.

Sam van der Ven houdt de nul

Net als in de eerste wedstrijd viel er voor Spanje weinig eer te behalen. Pas in het tweede kwart kregen de Spanjaarden de eerste mogelijkheid via Ricardo Sanchez, die goed wegdraaide, maar keeper Sam van der Ven op zijn weg vond. Van der Ven keepte, net als Pirmin Blaak zaterdag, de gehele wedstrijd.

Van der Ven had veel minder te doen dan zijn Spaanse collega’s Cortes en Marc Calzada. De Spanjaarden kregen in het vervolg van de wedstrijd nog drie strafcorners en een mogelijkheid via Enrique Gonzalez, maar de HGC-doelman hield de nul.

Waarde en kracht

“Dat is soms het lastige van keepen als je weinig te doen hebt en dan moet je ineens wel iets doen”, zegt Van der Ven over zijn eigen prestatie. “Dan moet je er goed bij zitten. Dat is lastig en een tricky part van keeper zijn. Ik denk wel dat dát een waarde, een kracht moet zijn van een topkeeper.”

“In het algemeen hebben we goed gespeeld”, gaat Van der Ven verder over het spel van Oranje. “Ik denk dat we weinig kansen hebben weggegeven en veel kansen hebben gecreëerd. Enig puntje van kritiek zou nog kunnen zijn dat we er iets meer in kunnen leggen.”

Afwisselen

Waar Van der Ven en Blaak tijdens bijvoorbeeld het EK vorig jaar zomer elkaar elk kwart afwisselden, staat nu een van de twee keepers een gehele wedstrijd onder de lat. “Als je het van tevoren weet, vind ik het allebei prima. Het heeft beide zijn voor- en zijn nadelen. Bijvoorbeeld nu als je de hele wedstrijd speelt en je zit er gewoon goed in, dan is het wel lekker om te blijven spelen.”

Caldas heeft hiertoe besloten met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ploeg in 2020 naar Japan afreizen met één keeper. Daarom zal de bondscoach na de Champions Trophy de knoop doorhakken of hij tijdens het WK in India ook maar één doelman in zijn selectie zal opnemen.

Kneiterhard werken

“Hij wil een van ons de ervaring geven om een heel toernooi te spelen”, zegt Van der Ven. “Ik ben eigenlijk wat dat betreft nuchter. Ik moet gewoon kneiterhard mijn best doen en mijn beste kant laten zien. Uiteindelijk zien we wel waar het schip strandt. Als ik weet dat ik er alles aan heb gedaan en ik word eerste keeper, dan te gek, en word ik tweede keeper en ik weet dat ik er alles aan heb gedaan, dan is dat zo.”

Nederland-Spanje 2-0 (2-0)

7.Jeroen Hertzberger 1-0 (sc)
14.Mirco Pruyser 2-0

Opstelling: Jeroen Hertzberger, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Sam van der Ven (K), Joep de Mol.
Wissels: Lars Balk, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Roel Bovendeert, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak (K), Floris Wortelboer.

Reageer

Contact Us