Rabo Super Serie (H): Oranjeheren verslaan Spanje | Hoofdklasse Hockey Nederland

Rabo Super Serie (H): Oranjeheren verslaan Spanje

De Oranjeheren zijn de voorbereiding op de Champions Trophy gestart met een overwinning. In Alkmaar werd zaterdag de eerste interland voor eigen publiek in 2018 met 2-0 gewonnen van Spanje.

De overwinning van Nederland was terecht, maar de ploeg van bondscoach Max Caldas had met grotere cijfers kunnen winnen. Met name in het eerste kwart creëerde Oranje flink wat kansen, maar scoorde in de eerste 15 minuten slechts één keer en voegde daar in de volgende drie kwarten slechts een doelpunt toe.

Oranje op voorsprong

Nadat Thierry Brinkman zijn schot voorlangs zag gaan en Mirco Pruyser doelman Quico Cortes op zijn weg vond, tikte Robbert Kemperman in de vierde minuut de bal van dichtbij in het doel. De Kampong-speler kreeg de bal voor de stick nadat Spanje er niet in slaagde de bal uit de eigen cirkel te krijgen.

Oranje mocht vervolgens twee keer aanleggen voor een strafcorner. De ploeg koos beide keren voor een variant, maar die leverden niets op. Ook een strafbal bleef onbenut. Pruyser schoof de bal naast, nadat de strafbal was toegewezen omdat de inzet van de Amsterdamse spits tegen het lichaam van de Spanjaard was gekomen.

Spanje voor rust gevaarlijk

Nederland zette in dat eerste kwart veel druk op de Spanjaarden, die nauwelijks van de eigen helft kwamen. Pas vlak voor rust kreeg Spanje een strafcorner. De inzet van Josep Romeu werd gekeerd door Pirmin Blaak, die de gehele wedstrijd onder de lat stond. De doelman van Oranje-Rood redde even later nog op het schot van Xavi Lleonart. Het waren de beste mogelijkheden voor Spanje.

Na rust was het duel meer in evenwicht. Toch kreeg Oranje de betere kansen. Een schitterende één-twee tussen Pruyser en Hertzberger werd voor de lijn uit de lucht weggewerkt door de Spaanse verdediging en Kemperman schoot voorlangs na een pass van Bob de Voogd.

Hertzberger bijna 2-0

In het vierde kwart leek Hertzberger de 2-0 op het bord te zetten. Het publiek juichte en de jingle werd gestart, maar de goal van de Rotterdammer werd afgekeurd.

De 2-0 kwam er uiteindelijk toch. Verga speelde Kemperman op de achterlijn aan, die vervolgens Brinkman bediende. Van dichtbij liet de Bloemendaal-speler doelman Cortes kansloos.

Tevreden aanvoerder

Na afloop was aanvoerder Seve van Ass tevreden. “Ja, een goede eerste wedstrijd. Het kan natuurlijk altijd beter. Het liefst willen we de intensiteit van het eerste kwart vier kwarten volhouden. Dat zou ook moeten kunnen met genoeg rust en genoeg spelers. Daar willen we heen. Dat zou fantastisch zijn.”

“Dat eerste kwart liep eigenlijk boven verwachting goed”, gaat Van Ass verder. “Precies zoals wij dat wilden. Veel druk, meteen ballen veroveren en meteen snel fel aanvallen. Ik denk dat het 4-0, 5-0 had kunnen staan na het eerste kwart. Zij kwamen ook naar ons toe na het eerste kwart: ‘Pff, ik weet niet wat hier aan de hand is’.”

Maatstaf

Het eerste kwart moet de maatstaf zijn voor Oranje tijdens de Champions Trophy. “Niet zozeer qua output en kansen die je creëert”, zegt Van Ass. “Dat kan je moeilijk vragen, maar wel qua intensiteit, qua druk op de tegenstander en het opleggen van onze wil. We speelden echt ons spel. Wat ze ook probeerden. Het maakte allemaal niet uit, omdat wij goed stonden. Dat is wel een gevoel dat we moeten hebben. Het liefst een hele wedstrijd lang, maar nu stonden we af en toe net niet goed in de positie.”

Na het eerste kwart kwam het duel wat meer in evenwicht. “Het tweede kwart merkten we dat we het net niet volhielden. Dat zij een tandje erbij deden, wij net een beetje minder scherp. Toen pakten zij het wel iets beter op. Maar ik denk uiteindelijk dat wij echt de overhand hadden en hier wel gedomineerd hebben.”

Gemiste kansen

Over de vele gemiste kansen zegt Van Ass.“Het zou mij meer zorgen baren als we daar (in de cirkel, red.) niet komen. Of als het spel niet klopt of het een chaos is. Maar dat is allemaal niet waar. We hadden veel controle, goed druk op de bal en creëerden veel kansen.”

Nederland speelt zondag opnieuw tegen Spanje in Alkmaar. Dat duel begint om 16.00 uur.

Nederland-Spanje 2-0 (1-0)

4.Robbert Kemperman 1-0
55.Thierry Brinkman 2-0

Opstelling: Jeroen Hertzberger, Jonas de Geus, Seve van Ass, Valentin Verga, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Primin Blaak (K), Floris Wortelboer.
Wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jorrit Croon, Glenn Schuurman, Bob de Voogd, Sam van der Ven (K), Roel Bovendeert.

Reageer