Robbert Kemperman: 'Zou te gek zijn om titel te prolongeren' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Robbert Kemperman: ‘Zou te gek zijn om titel te prolongeren’

Een eindtoernooi in eigen land. Het is volgens Robbert Kemperman het mooiste dat er is. De speler van Kampong maakte het twee jaar geleden mee tijdens het WK in Den Haag en begint zaterdag aan het Europees kampioenschap in Amstelveen.

“Dit zijn gewoon hele mooie momenten”, zegt de middenvelder. “Voor het Nederlands elftal is het Wagener Stadion gewoon speciaal. Het is geloof ik ook allemaal uitverkocht. Het zal een mooi sfeertje worden.”

Eerste EK in 2009

Het wordt voor Kemperman alweer zijn vijfde EK. Zijn eerste, in 2009, was ook in het Wagener Stadion. De middenvelder vergelijkt beide toernooien. “Je gaat er wel iets anders in als speler met meer dan 150 caps of met één cap. Je staat op een andere manier in het veld.”

“Toen was ik wat jonger, dan denk je niet echt na over van alles en nog wat”, gaat Kemperman verder. “En nu ben je wat ouder en heb je meer ervaring. Je kijk anders naar wedstrijden, je gaat anders zo’n toernooi in. Toen keek ik meer om mij heen, zo van: wat gebeurt er allemaal. Achtduizend man kon er geloof ik in.”

Ervaring overbrengen

De ervaringen van eindtoernooien probeert Kemperman over te brengen op de jongere spelers in de selectie. “Het is niet dat ze allemaal nieuw zijn. Ze hebben allemaal toernooien gespeeld, maar de ervaring die je hebt probeer je wel mee te geven. Door te zeggen om ervan te genieten. Dat vind ik zelf ook moeilijk, om op het moment ervan te genieten.”

Op een eindtoernooi gaat het uiteindelijk om de prestatie. Kemperman probeert een balans te vinden tussen resultaat en genieten. “Je komt gewoon om te presteren en niet om een beetje om je heen te kijken, te lachen en te doen. Achteraf denk je: Jezus, had ik er maar wat meer van genoten. Ik probeer er wat bewuster mee om te gaan nu.”

Genieten

Dat genieten, het plezier was na de teleurstellend verlopen Spelen in Rio een beetje weg. Langzaam maar zeker kwam dat gevoel weer een beetje terug. Natuurlijk ook door de goede prestaties tijdens de Hockey India League (HIL), waarin Kemperman met Dabang Mumbai de finale haalde, en natuurlijk het behalen van de landstitel met Kampong.

“Ik had er wel moeite mee om er plezier uit te halen”, legt Kemperman uit. “Dat is logisch als je een teleurstellende zomer hebt gehad. Ik zeg niet dat het alleen door het Nederlands elftal komt. Het was gewoon zeg maar het gevolg van. De hele zomer was gewoon heel taai, dat heeft wel een knauw gegeven, maar goed daar zijn we nu alweer bovenop.”

India

Het uitstapje begin dit jaar naar India heeft Kemperman goed gedaan. “India was een lekker zetje in de rug. Ik heb heel veel lol gehad en weer het plezier een beetje teruggevonden en die lijn doorgezet met Kampong Dat heeft er wel weer een beetje voor gezorgd dat je terugkomt.”

Ondanks de mooie tijd in India en de landstitel met Kampong is het belangrijk om niet te lang met het hoofd in de wolken te lopen. Na twee weken vakantie richtte Kemperman zijn vizier weer op het Nederlands elftal.

Volgende doel

“Je moet dat ook loslaten”, legt Kemperman uit. “Het is gebeurt, klaar. Ik heb ervan genoten. Je bouwt wel vertrouwen op. Het is toch lekker als je een finale wint. Dat geeft zeker wel een extra sprongetje. En nu op naar het volgende doel.”

Dat volgende doel is de Europese titel. Zaterdag beginnen de Oranjeheren het EK met een duel tegen Spanje. “Het wordt een schitterend EK”, blikt Kemperman vooruit. “Er zijn meerdere teams die een serieuze kans maken. Dus wat dat betreft wordt het een mooie uitdaging. Het EK te mogen prolongeren, dat zou te gek zijn.”

Reageer