Robert van der Horst: ‘Het wordt echt een hels karwei’

Komende zondag stapt Robert van der Horst in het vliegtuig naar Rio de Janeiro. Het is voor de aanvoerder van Oranje alweer zijn derde Olympische Spelen. “Het is het grootste en gaafste sportevenement dat je als hockeyer mee kan maken. Dat maakt mij wel trots en geeft me een supercool gevoel.”

Acht jaar geleden in Peking, toen Van der Horst er voor het eerst deelnam aan de Spelen, keek hij zijn ogen uit. “Toen was alles nieuw. Nu weet je wat je te wachten staat. Nu zie je Jorrit Croon lopen met zijn ogen die er bijna uitvallen. Wat gebeurt er en wat overkomt mij allemaal? Dat is bij mij natuurlijk wel weg, maar dat is ook niet erg.”

Realisme

Er wordt in Rio veel verwacht van Oranje, dat in de groepsfase Argentinië, Ierland, Canada, India en Duitsland treft. “We zullen realistisch moeten zijn. We hebben met zes, zeven toplanden te maken, die allemaal olympisch kampioen kunnen worden. Dat durf ik wel te zeggen”, meent Van der Horst.

“Je hebt te maken met Australië dat de afgelopen jaren alles gewonnen heeft wat er te winnen viel. Duitsland blijft natuurlijk een geweldige outsider, een prachtige ploeg. België, Nieuw-Zeeland. India, dat de finale van de Champions Trophy speelt.”

Hels karwei

“De top is super breed”, gaat Van der Horst verder, “dus ga er alsjeblieft niet zomaar van uit dat wij daar even die medaille op gaan halen. Het wordt echt een hels karwei en misschien wel het zwaarste karwei. Wij zullen daar alles aan gaan doen. We kunnen van iedereen winnen, maar we kunnen op een slechte dag ook verliezen.”

Dat Oranje kan pieken op het juiste moment, toonde de ploeg vorig jaar aan tijdens het EK in Londen door olympisch kampioen Duitsland in de finale met 6-1 te verslaan. “Ik denk dat die EK-finale de manier waarop we zijn bezig zijn bevestigd heeft. We wisten dat we op de goede weg zaten, met het juiste spelconcept bezig waren en op de juiste manier met elkaar bezig waren. Dat is super belangrijk.”

Koers kiezen

De Europese titel was de eerste prijs van de ploeg onder leiding van Max Caldas, die na het WK in 2014 Paul van Ass als bondscoach was opgevolgd. “Max heeft destijds, zeg maar, alle stenen durven omdraaien. Er kwamen natuurlijk wel dingen naar boven. Uiteindelijk heeft hij voor een bepaalde koers gekozen, samen met ons. En die koers volgen we goed”, zegt Van der Horst.

Tijdens de trainingsstage van Oranje in Zuid-Afrika, begin 2015, kreeg Van der Horst het gevoel dat de samenwerking weleens succesvol kon worden.

Doorpakken

“Ik geloof echt in het feit dat dit wel een vertrekpunt zou kunnen zijn. Dat heeft zich uitgewezen met die EK-winst. En nu ook, de reis die we aan het maken zijn. Dat voelt het heel erg vertrouwd en goed. Daar zullen we op door moeten pakken.”

Meer Oranje naar de Olympische Spelen:

Hidde Turkstra: ‘Benieuwd hoe de Spelen zullen zijn’
Pirmin Blaak: ‘Met goed gevoel naar Rio’

Reageer

Contact Us