Ronald Brouwer neemt afscheid van het tophockey

Bloemendaal spits en voormalig 220-voudig international Ronald Brouwer (34) hangt na aankomend weekend zijn ‘hoofdklasse-stick’ aan de wilgen, zo is vandaag bekend gemaakt. 

De succesvolle spits begon zijn hockeycarrière bij HGC en was vervolgens acht jaar lang één van de smaakmakers bij de heren van Bloemendaal. Daarnaast scoorde maar liefst 80 keer voor het Nederlands elftal. Naast een maatschappelijke carrière als doctor ingenieur in de Civiele Techniek gaat hij een unieke Hockey Strikers Academy opzetten met de naam BrouwerPlay.

In een persbericht geeft Brouwer aan enorm dankbaar te zijn voor zijn succesvolle hockey carrière. Daarvoor dank ik de coaches, trainers en medespelers, waardoor ik succesvol heb kunnen worden. Hoewel ik stop als actief speler wil ik nu al mijn kennis, kunde en passie in blijven zetten voor de hockeysport. Daarom ga ik een Strikers Academy opzetten. BrouwerPlay richt zich zowel  nationaal als internationaal op het nog beter maken van topspitsen en talentvolle jonge spitsen. Passend bij mijn filosofie dat bij spitsen een specifieke techniek en een bepaald gedrag, binnen een totaal teamconcept, tot succes leidt.“

Tijdens zijn rijke hockey carrière won Brouwer onder andere zilver op de Olympische Spelen in Athene (2004), 2 keer WK brons (Kuala Lumpur, 2002, en New Delhi, 2010), werd hij Europees Kampioen in 2007 en won hij drie keer goud op een Champions Trophy. In 2001 werd hij uitgeroepen tot beste speler van het Europees Kampioenschap onder 21 in Madrid en in 2004 werd hij genomineerd voor de beste speler van de wereld. Op clubniveau werd hij van 2007 tot 2010 Nederlands kampioen met Bloemendaal en in 2009 en 2013 won hij de EHL. Aankomend weekend kan hij met zijn club HC Bloemendaal voor de vijfde keer landskampioen worden.

Comments (9)

 1. Fantastische speler waar we uitgebreid van hebben kunnen genieten met een reeks van fabelachtige goals. Mede dankzij Brouwer heeft Bloemendaal een waardige opvolger met eenzelfde neus voor de goal, het is tijd dat Bovendeert voor het grote Oranje geselecteerd wordt.

 2. Ronnie last time on tour! #GoldenGoals #GoaltjeBrouwen

 3. Brouwerbaas

  Topper! Mooie goals gemaakt, echt een spits zoals een spits hoort te zijn.

 4. Grote speler. Veel betekend voor de club! Ondanks dat ik een voorstander ben van het laten doorstromen van jeugdspelers denk ik dat Bloemendaal voorin en op het middenveld (Kessing)ervaring gaat missen, wil je volgend jaar tenminste mee gaan doen voor de titel. Tip: Ockenden en J. Herzberger.

 5. Herzberger gaat nooit bij R’dam weg.. Misschien is Childs een optie?

  Ben het er mee eens dat er versterking bij moet van 1 of 2 ervaren spelers.

 6. Goeie spits, gaan ze missen daar in Bloemendaal! Naast Boon en Bovendeert blijft er dan idd niet meer zo veel over in de aanval daar. Hertzberger mag ik hopen dat ie Rotterdam nooit verlaat. Valt mij op dat Stralkowski nergens over gesproken wordt, in mijn optiek op dit moment een van de beste vijf spelers van de wereld. Zou voor ieder team een aanwinst zijn, snel, sterk, slim, balvast en een wereldcorner.

 7. Die Pieter, Spelers noemen die sinds jaar en dag bij de concurrent spelen, en nu zelfs landskampioen.
  Ik denk dat Hertzberger liever bij Rotterdam blijft. Bloemendaal is toch ook een beetje een club die langzaam wegvalt.

 8. @uhm vergeten wie in de finale staan?

 9. @Bas, Nee hoor.

Reageer