Round-up (h): Duitsland in extremis langs Nieuw-Zeeland

Duitsland heeft zich geplaatst voor de halve finales door Nieuw-Zeeland met 3-2 te verslaan. De olympisch kampioen boog in de laatste minuut de 2-0 achterstand om in een overwinning. Duitsland speelt in de halve finales tegen Argentinië. Nederland treft België dat India met 3-1 versloeg.

Spanje-Argentinië 1-2 (0-1)
Beide ploegen gaven elkaar weinig toe. Spanje kreeg de eerste strafcorner van het duel toegekend. De Argentijnse doelman Juan Vivaldi ranselde de inzet met de stick uit het doel. Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart kreeg ook Argentinië de eerste corner. Deze corner leidde tot een tweede strafcorner die door Gonzalo Peillat binnen werd gepusht. Het was zijn zevende treffer van dit toernooi.

In het tweede kwart profiteerden de Argentijnen bijna van een overtal, maar Ignacio Ortiz raakte de bal niet goed, waardoor zijn inzet naast ging. De Spanjaard David Alegre nam het doel van Vivaldi onder vuur, maar het schot miste richting.

Na rust waren de kansen schaars. Argentinië was dichtbij de 2-0. Pedro Ibarra lifte de bal over de Spaanse sluitpost Francisco Cortes, maar zag zijn inzet naast gaan. De paal stond even later de gelijkmaker voor Spanje in de weg. Josep Romeu mikte de rebound na een strafcorner op het houtwerk.

Met iets minder dan vier minuten op de klok kwam Spanje op gelijke hoogte. Pau Quemada pushte de corner binnen. Maar het was uiteindelijk Argentinië dat het duel in reguliere speeltijd besliste en er met de overwinning vandoor ging. Een strafcorner van Peillat leidde tot een strafbal, die anderhalve minuut voor tijd, werd verzilverd door Juan Gilardi.

0-1 Gonzalo Peillat (sc)
1-1 Pau Quemada (sc)
1-2 Juan Gilardi (sb)

India-België 1-3 (1-0)
België had een prima indruk achtergelaten tijdens de groepsfase waarin onder meer werd gewonnen van Groot-Brittannië en wereldkampioen Australië. De Red Lions eindigden als eerste in groep. India sloot de groepsfase af als vierde. De resultaten waren wisselvallig met winst op Argentinië en een gelijkspel tegen Canada.

In het eerste kwart gebeurde er niet veel in de cirkel. De eerste kans van de wedstrijd was voor de Belgen, maar Sebastien Dockier stuitte op keeper Sreejesh Parattu. Op slag van het einde van dat eerste kwart kwam India op voorsprong. Akashdeep Singh tikte de bal, die hard de cirkel in was geslagen, langs Vincent Vanasch.

België zette India vervolgens meer onder druk. Het leidde tot een goede kans van John-John Dohmen, maar zijn inzet werd prima gekeerd door Parattu. Een strafcorner vlak voor rust leverde ook niets op. India loerde op de counter en zag een inzet van Akashdeep Singh voorlangs het Belgische gaan.

Na rust kwam België prima uit de startblokken. Thomas Briels kreeg twee goede kansen op de gelijkmaker. Zijn eerste inzet werd gestopt door Parattu, waarna de voormalig speler van Oranje Zwart de bal over de keeper en over het doel lifte.

Daarna was het toch raak. Dockier passeerde een man, ging de cirkel binnen en versloeg Parattu in de korte hoek. Dockier had even later de 2-1 op zijn stick. Hij glipte tussen twee Indiërs door, maar zijn backhand werd gekeerd.

Vlak voor het einde van het derde kwart was Dockier wel succesvol. Hij maakte een doeltreffende snoekduik naar de bal die werd voorgegeven door Cedric Charlier: 2-1. Een terechte voorsprong voor de Belgen die een prima derde kwart speelden.

Die lijn zette België in het laatste kwartier voor. India was slordig. Een 4-tegen-2 werd slecht uitgespeeld. Het was Tom Boon, hersteld van zijn hamstringblessure, die het duel besliste. Hij werd aangespeeld door Arthur van Doren, draaide weg van zijn tegenstander en passeerde Parattu.

Met nog tien minuten te gaan besloot India de doelman eruit te halen voor een extra veldspeler. Het was alles of niets voor de Aziaten. Ondanks de extra speler wist India geen kansen te creëren. België besloot op balbezit te spelen in plaats van de vierde goal te maken.

1-0 Akashdeep Singh
1-1 Sebastien Dockier
1-2 Sebastien Dockier
1-3 Tom Boon

Duitsland-Nieuw-Zeeland 3-2 (0-1)
Lang, heel lang hing er een enorme verrassing in de lucht. Nieuw-Zeeland koesterde een 2-0 voorsprong en leek op weg naar de halve finales. Maar zoals altijd geven Duitsers niet op. Dat toonden ze eerder dit toernooi in de duels tegen India en Argentinië. En ook dit keer bleef Duitsland knokken tot het laatste fluitsignaal.

Het was een wedstrijd waar het venijn in de staart zat. In het eerste deel waren de kansen schaars. De eerste de beste kans voor Nieuw-Zeeland was raak. Hugo Inglis rondde een prima individuele actie fraai af.

Na rust stichtte Duitsland gevaar met een corner, maar tot twee keer toe redde doelman Devon Manchester. Even later schoot Linus Butt over.

In het vierde kwart moest Nieuw-Zeeland verder met tien man na een groene kaart voor Simon Child. Ondanks de ondertalsituatie versierden de Black Sticks een strafcorner. Shea McAleese tipte vervolgens het schot van Kane Russell binnen: 2-0.

Langzaam tikte de tijd weg en Duitsland besloot doelman Nicolas Jacobi te wisselen voor een extra veldspeler. De Duitsers drongen Nieuw-Zeeland in de verdediging. Het leverde kansen op voor Christopher Wesley en Florian Fuchs, maar het was Moritz Fürste die de aansluitingstreffer maakte. De eerste corner werd door Manchester gekeerd, maar bij de tweede corner die even later was hij kansloos.

Er stond nog 4,5 minuut op de klok. Nieuw-Zeeland kwam enorm in de verdrukking. Nick Wilson werd met geel naar de kant gestuurd. Duitsland profiteerde optimaal. De toegekende corner werd door Fürste raak gepusht: 2-2.

Balverlies leidde uiteindelijk het verlies van Nieuw-Zeeland in. De Duitse counter was messcherp. Timur Oruz sloeg de bal in de cirkel waar Florian Fuchs, die iets te veel ruimte kreeg van zijn tegenstander, de bal met nog iets meer dan een seconde in het Nieuw-Zeelandse doel werkte.

0-1 Hugo Inglis
0-2 Shea McAleese (sc)
1-2 Moritz Fürste (sc)
2-2 Moritz Fürste (sc)
3-2 Florian Fuchs

Comments (1)

  1. Wat een fantastische mentaliteit bij de Duitsers. Je gaat er vol voor tot het bittere einde en dan win je de pot met 3-2.

Reageer

Contact Us